Diz protezi ameliyatı sonrasında hastalara fizyoterapi desteği de verilir. Hastaların herhangi bir destek kullanmadan yürümeleri yaklaşık dört hafta sürer. Bu süre hastanın yaşına, kilosuna ve aktivite düzeyine göre değişiklik göstermekle birlikte en fazla altı hafta sonra iyileşme tamamlanır.
Diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci ortalama 6 haftayı bulmaktadır. Operasyonun ardından ilaçların düzenli olarak kullanılması ve fizik tedavi seanslarının aksatılmadan uygulanması iyileşmeyi hızlandırır.
Tam diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde bir miktar şişlik normaldir, ancak çok fazla şişlik olması ağrıyı ve diz sertliğini artırabilir ve dizin hareket açıklığının azalmasına neden olabilir. Bu nedenle şişliği nasıl yöneteceğinizi bilmek son derece önemlidir.
Ağrı kontrolü için yapılan uygulamalarla ilk günün rahat geçmesi sağlanır. Sonrasında ise ağrı günden güne azalarak 3-4 günden sonra çok hafif düzeye inmekte ve günler içinde kaybolmaktadır. Böylece, hastalar artık ameliyat öncesi ve sonrası ağrılardan kurtulmaktadır.
Protez ameliyatlarının tamamen iyileşmesi için ise yaklaşık 6-12 aylık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Kalça kırığı ne kadar sürede iyileşir? Kalça kırığı, kırık kemiklerin kaynaması ortalama sekiz haftalık bir zaman dilimi içinde gerçekleşmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Kalça protezi ameliyatından sonra ilk gün koltuk değneği yada wolker yürüteç ile yürümeye başlanılabilir. Düzgün ve desteksiz yürüme 4. Haftadan sonra başlamalıdır.
Protez Ameliyatı Sonrası Topallama Normal mi? Kalça protezi ameliyatı sonrası topallama oldukça yaygın bir durumdur. Bu durumun nedeni, ameliyat sonrası kalça kaslarının zayıflaması ve protezin yeni olmasıdır. Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır.
Bükülme derecesi ortalama 110-120 derece olup, hastanın ameliyat öncesi dizini bükme derecesi, kilosu, yapılan cerrahinin başarısına ve hastanın egzersizlerini tam ve düzenli yapmasına bağlı olarak değişmektedir.
Ameliyat bitiminde giydirilen varis çorapları 6 hafta boyunca giyilmelidir.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yürüme ve Fizyoterapinin Önemi. Yapılan bir araştırmaya göre, hastaların yürüme hızları, ameliyat sonrası 6 ay ile 1 yıl arasında normal insan yürüme yaklaşabilir. Ancak hastaların uzun süreli takip dönemlerinde bile normal hızlardan biraz daha yavaş olabilir.
Hasta ameliyat sonrası hastanede kalım sürecini daha konforlu geçirmektedir. Bu süreçte doktorun önerdiği ağrı kesici ilaçlar ile ağrı kontrolü daha da kolaylaştırılmaktadır. Ameliyat günü yatak istirahatinde olan hasta ertesi günü ayağa kaldırılmaktadır.
Dikişler alındıktan 2 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Verilen ilaç tedavisinde (ağrı kesici tedavi) doktorunuzun uygun gördüğü doz ve sürede devam etmelisiniz.
Diz protez ameliyat yaklaşık 1,5-2 saat sürer. Aynı anda çift taraflı diz ameliyatı yapabilmektedir.
Günümüzde protez ameliyatları; robotik cerrahi, dayanıklı protezler ve uygun cerrahi teknikler birlikte kullanılarak tecrübeli ellerde yapıldığında 20-25 yıl ağrısız ve eklem fonksiyonlarının iyileştiği bir yaşam mümkün olmakta.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Her cerrahi işlemde olduğu gibi, diz protezi ameliyatları da belirli riskler içerir. Bunlar arasında enfeksiyon, protezin gevşemesi, kan pıhtıları ve sinir hasarı yer alabilir. Ancak, cerrahi ekiplerin deneyimi ve ileri teknoloji kullanımı, bu risklerin minimize edilmesine yardımcı olur.
Protez Hareket Kısıtlaması Yapar Mı? Böyle bir şey kesinlikle doğru değildir. Protezler hareket kısıtlaması yapmaz, aksine rahatça hareket edebilmenize olanak sağlar.
Aynı şekilde protez ameliyatları sonrasında enfeksiyon gelişirse eklem ve kemiği etkileyerek protezin gevşemesine yol açabilir. Enfeksiyon belirtileri genellikle ağrı, şişlik, sıcaklık, kızarıklık, hassasiyet olarak ortaya çıkar.
Bununla birlikte, diz protezi ameliyatı sonrası şiddetli ağrının nedeni protez gevşemesi, enfeksiyon, patellofemoral (dizkapağı) sorunlar veya diz protezinin yanlış hizalanması olabilir. Enfeksiyon belirtileri genellikle ağrı, şişlik, sıcaklık, kızarıklık, hassasiyet olarak ortaya çıkar.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Kontrole geldiğinde önce ameliyatını yapan ortopedi doktoru hastayı görür, eklemin durumu uygun ise hastayı fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniğine yönlendirir. Hasta burada yaklaşık 2 veya 3 haftalık bir ayaktan fizik tedavi programına alınır.
Genellikle 6. haftada tüm kalça fonksiyonları geri döner. Kalçada şişlik ve protezin varlığını hastalar 3-6 ay hissedebilirlerse de, yürüme ilk haftadan sonra ağrısızdır. Hastalar 3-6 ay içinde protez varlığını tamamen unutmaktadırlar.
Ameliyatlı taraf üzerine yan yatmaya genellikle 4-6 ay kadar izin verilmez. Yan yatma sırasında, 6-8 hafta bacak arasına yastık konması sağlanır.
Kalça Protezinin Ömrü ve Ameliyat Süreci
Son dönemlerde meydana gelen protezin ana maddesi hiçbir şekilde aşınmadığı ve aşınmanın minimuma indirildiği yüzey kaplamaları kullanıldığı için, kalça protezinin ömrü 20 – 25 seneye kadar çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri