Türk Borçlar Kanunu'nun 1. maddesine göre, “Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur.” Protokollerin kurulması da sözleşmenin kurulmasındaki aranan şartlara bağlı olduğu için sözleşme ve protokol arasında esasen bir fark bulunmamaktadır.
Protokol her ne kadar sözleşmenin eki sayılsa da, sözleşmenin hukuki niteliğine sahiptir. Sözleşmeler için öngörülmüş şartlara bağlı olan protokoller de ahlaka, kamu düzenine, insan haklarına ve kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak kurulamaz. Bu hususlar dikkate alınmadığı takdirde protokol geçersiz sayılacaktır.
Protokol; sözleşmeleri açıklama amacı güden, sözleşmenin süresinin uzatılmasını ve sözleşme maddelerinin değiştirilmesini sağlayan belgedir.
Bir sözleşme yasal olarak hangi şekil şartına bağlı ise, onu tadil eden, ona ek yapan anlaşmalar da aynı şekil şartına uyulmakla geçerli olur.Dolayısıyla, satım sözleşmesi adi yazılı olarak yapılmakla geçerli olacak türden bir satıma ilişkinse ek protokol de bu şekilde yapılmakla geçerlilik kazanır.
Protokol; sözleşmeleri açıklama amacı güden; sözleşmenin süresinin uzatılmasını ve sözleşme maddelerinin değiştirilmesini sağlayan belgedir. Sözleşme ve protokoller günlük hayatta oldukça kullanıla anlaşma biçimleridir.
İlgili 23 soru bulundu
Protokol, resmi ilişkilerde izlenecek yol, yöntem ve görgü kuralları anlamına gelir ve söz konusu kurallara uyulması, nezaket açısından gereklilik, protokol açısından ise bir zorunluluktur. Resmi törenlerde mevki sıralaması, selamlaşma, öncelik hakkı gibi konularda uyulması gereken kuralların tümüdür.
Genel olarak protokol, törenlerde ve resmi ilişkilerde uyulması gereken kural ve kaideler bütünüdür. Protokol resmi ilişkilerde izlenecek yol, yöntem ve görgü kuralları anlamına gelir ve sözkonusu kuralları uyulması nezaket açısından gereklilik, protokol açısından ise zorunluluktur.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Taraflardan birinin zorlanması, korkutulması ya da aldatılması yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir. Yasalara göre on sekiz yaşından küçükler, akıl hastaları sözleşme yapamaz. Konusu yasalara veya ahlaka aykırı sözleşmeler geçersiz kabul edilir.
Bu anlamda asıl sözleşmeye bağlı olarak düzenlenen ek protokol veya ek kira sözleşmesi; asıl kira sözleşmesi yerine geçen bir sözleşme olmadığı gibi asıl sözleşmenin yerini alacak veya sözleşmenin yenilenmesini, uzatılması, bozulması ve devrine yönelik mektup ve şerh de değildir.
İş bu PROTOKOL imzalandığı tarihte yürürlüğe girer ve bu tarihten başlayarak bir (1) yıl geçerlidir. Taraflardan biri PROTOKOL süre sona ermeden bir(1) ay önce yazılı olarak fesih ihbarında bulunulmadıkça, PROTOKOL aynı koşullarda birer yıl daha uzatılmış olur.
Avukatlar, protokolün doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlanmasını sağlar ve mahkeme sürecinde tarafları temsil eder. Mahkeme, protokolün hukuki geçerliliğini değerlendirir ve boşanma kararını vererek protokolün etkisini yasal hale getirir.
Bir resmi kurum ve kuruluşun iletişim kurallarının tümüne kısaca protokol denir. Fakat özellikle de devletlerarası ilişkilerde, devlet yetkilileri arasında, temas ve görüşmelerde çok daha sıkı protokol kuralları uygulanır. Bu protokol kuralları ana temas konusu kadar ehemmiyetlidir ve ciddiyetle yerine getirilir.
Protokol Belgesi (Pasaport Bilgilerini İçeren Belge)
Yurt dışına çıkış yapacak vatandaşlarımızdan müracaat ettiği Konsoloslukça vize işlemlerinin yapılması aşamasında Emniyet Müdürlüklerinden Protokol Belgesi (daha önceki pasaport bilgilerini ihtiva eden belge ) istenmektedir.
Arsa payı ( kat ) karşılığı inşaat sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi kanun gereği noterde resmi şekilde yapılması gerekmektedir. Kanunda sözleşmeler için öngörülen şekil, kural olarak geçerlilik şeklidir. Öngörülen şekle uyulmaksızın kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz.
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkansız, hukuka ve ahlaka aykırı olması, tarafların her ikisinin veya yalnız birisinin ayırt etme gücüne ve dolayısıyla sözleşme ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına uyulmaması, muvazaa, gerekli icazetin verilmemesi ve bazı iptal davalarıdır.
SÖZLEŞMELER. Hukuk dilinde ve günlük dilde akit, mukavele, bağıt, kontrat gibi farklı terimlerle de anılan sözleşme tarafların belli bir hukuki bir sonuç doğurmaya yönelik karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamalarından oluşan bir hukuki işlemdir.
MADDE 8 – (1) Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. (2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi yeterlidir.
Sözleşmenin Feshi
Sözleşmede düzenlenmemişse, Kanun'da o sözleşme için düzenlenmiş özel bir fesih sebebi varsa o sebebe dayanarak, böyle bir hüküm yoksa TBK genel hükümlerine göre sözleşme feshedilebilir. Sürekli edimli sözleşmeler için genel bir hüküm TBK m. 126'da yer almaktadır.
10 yıllık kiracının tahliyesi için 10 uzama yılının tamamlanması gerekir. Türk borçlar kanunu 347. maddesine göre 10 yılını dolduran kiracı hiçbir sebep gösterilmeksizin tahliye edilebilir. Buna göre; 10 yıllık sürenin ne zaman başlayacağı hususu üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır.
Madde 27 - Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Türk Borçlar Kanunu'nda sözleşmeler, kural olarak, hiçbir şekle bağlı değildir. Diğer bir ifadeyle, kanunda kendisi için bir şekil kuralının öngörülmediği bir sözleşmenin taraflarca sözlü, yazılı veya resmi şekilden herhangi birinin tercih edilmesi suretiyle yapılması mümkündür.
Bunlar: Factoring Sözleşmesi Sözleşmeler Hukuku, Evlilik Sözleşmesi, Satım Sözleşmesi, Kira Sözleşmesi, Arsa Payı Karşılığı Kat Yapımı Sözleşmesi, Devre Mülk Sözleşmesi, Şirket Sözleşmesi, Bağışlama Sözleşmesi, Ariyet Sözleşmesi, Hisse Devir Sözleşmesi ve Kefalet sözleşmesi şeklindedir.
Fransa Kralı XIV. Louis (Lui) protokolü, «Herkesin üstünde bir din» olarak kabul etmiştir. Bu yüzden Fransızlar için protokol, uyulması ve uygulanması zorunlu davranışsal kurallar bütünüdür. Protokol, kamusal yaşamda devlete, kuruma ve kişiye hak ettiği ve layık olduğu önemi ve değeri vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri