Beynin kan damarlarında daralma ya da tıkanma meydana gelir ve ciddi şekilde azalmış kan akışına (iskemi) neden olur. Tıkanmış veya daralmış kan damarları, kan damarlarında biriken yağ parçacıklarında ya da kan dolaşımında dolaşan ve beyindeki kan damarlarına yerleşen kan pıhtıları veya diğer kalıntılardan kaynaklanır.
İnme geçiren kişilerde aniden ortaya çıkan bir tarafta güçsüzlük, uyuşma veya konuşma zorluğu en sık gözlenen belirtiler arasında yer alıyor. Sinirsel felç belirtileri bazen geri dönüşlü olabilirken, doğru müdahale edilmediğinde sıklıkla kalıcı hasar bırakıyor.
İnme veya diğer adıyla felç, beyne giden hayati derecede önemli kan ve oksijen akışının ani bir şekilde kesilmesi veya azalmasıyla meydana gelir. Beynin bir bölümüne iletilen kan akışının azaldığı ya da kesintiye uğradığı durumlarda, beynin oksijen ve besin tedarikini önleyen bir felç kendini gösterir.
İlgili 41 soru bulundu
Bazı hastalarda bulgular günler haftalar içinde düzelirken, hasar ağırsa bu durum, aylar sürebilir. İnme geçiren hastada bir yılda hızlı bir düzelme olup felçte kısmen veya tamamen iyileşme görülebilir. Bir yıldan daha uzun süren bulgularda düzelme çok daha yavaş olur.
Hipertansiyon inmeyi tetikleyen en önemli faktörlerden biridir. Tansiyonu düzenli kontrol ettirmek ve takip etmek oldukça önemlidir. Kanda şeker ve yağ değerlerini düzenli olarak kontrol ettirmek inmeden korunmada etkilidir. Sigara kullanımı, sigara içilen ortamda bulunmak inmeye sebep olabilir.
Geçici iskemik atakta belirtiler genellikle 1 saat içinde iyileşir. Ancak bazı durumlarda belirtiler 24 saate kadar sürebilir. İnmede ise belirtiler o kadar çabuk kaybolmaz. İnmede kan dolaşımı normale dönmeden önce beyin dokusunda kalıcı hasar meydana gelmiştir.
İnme (Felç) Geçiren Hastaya Müdahale
Hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayın. Acil yardım beklerken mümkün olduğunca sakin olun. Hastanın güvenli ve rahat bir pozisyonda olduğundan emin olun. Başın hafifçe kaldırılmış olması ve kişinin kusma durumuna karşın desteklenmiş olarak yan yatışta yatırılması önerilir.
Hastanın inme geçirdiği şüphesi varsa 112 aranmalı veya en yakın inme merkezinin olduğu yere gidilmeli. Hastaya aspirin vermek, soğuk su dökmek gibi uygulamalar yapılmamalı. Hastaya ilk 8 saat içerisinde müdahale edilmesi lazım.
İnme, beyninizin bir kısmındaki kan beslemesinin kesintiye uğradığı veya önemli ölçüde azaldığı zaman ortaya çıkan tıbbi bir acil durumdur. Oksijen veya besinler olmadan, etkilenen beyin hücreleri birkaç dakika içinde ölmeye başlar.
Kolun veya bacağın güçsüzleşmesi, bir şeyleri tutamamak, ayağı kaldıramamak, aniden kol veya bacakta hissizlik gelişmesi, kolun veya bacağın kendimize ait değilmiş gibi hissedilmesi inme belirtisidir. Speech (Konuşma): Kişiden kısa bir cümle söylemesini isteyin.
Kan basıncının kontrol altında tutulmasıyla inme riskinin % 35-45 oranında önlenebilmektedir. Bilimsel çalışmalara göre, inmenin önlenmesi için kan basıncının 140/90'ın altında tutulması gerekmektedir. Sigara kullanmak, içmeyenlere oranla inme riskinin iki kat artıran bir nedendir.
İnme hastalarının yarısı 40 yaşın altında
İnme geçtiğimiz yıllarda yaşlı hastalığı olarak bilinirken, risk faktörlerinin yaygınlaşması ile birlikte daha erken yaşlarda ortaya çıkmaya başlamış bir rahatsızlıktır. Genç yaşta ortaya çıkan inmelerin yaş aralığı 15-50'dir.
Hafif belirtilerin gözden kaçabildiği ya da beynin nispeten sessiz kalan bir bölgesinin tutulduğu durumlarda tesadüfen görüntülemelerde tespit edilen inmelere sessiz enfarkt ya da sessiz inme denmektedir.
Esasında inme, tanımı gereği beyinde meydana gelen kalıcı hasar demektir. Ancak inmenin yol açtığı sakatlık ve engellilik durumu zaman içinde düzelebilir. Böylece inme geçiren kişi normal hayatına dönebilir. Bu iyileşmenin olması için fizik tedavi ve rehabilitasyon çok önemlidir.
Aşırı stres, ani kan basıncı yükselmelerine neden olur. Bu nedenle beyin kanamasının, hatta beyin damar tıkanıklığının ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadığı söylenebilir. Stres, çoğunlukla kalp ritim bozukluklarını arttıran bir durumdur. Bu yolla da inme riskini tetikleyebileceğini söylemek mümkün.
Hipertansiyon: Hipertansiyon inme için en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir. Uzun süre yüksek seyreden kan basıncı damarlarda tıkanıklığa veya damarların aşınmasına neden olabilir. Diyabet: Diyabet beyin ve boyun damarlarında yağlanmaya ve daralmaya neden olabilir. Bu durum inme riskini artırabilir.
Felç tedavisi için hastalar FTR doktoruna muayene olmalıdır. Ülkemizde fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri ve merkezleri ile büyük hastanelerin FTR kliniklerinde nörorehabilitasyon uygulanır.
İnme Sonrası Görülen Komplikasyonlar (sorunlar) Nelerdir? İnme sonucu vücudun bir yarısında motor kayıp (kuvvetsizlik), his bozukluğu, denge koordinasyon bozukluğu, konuşma ve yutma bozuklukları, idrar ve gaita kaçırma ve bilişsel fonksiyon kayıplarından komaya kadar gidebilen bir klinik tablo oluşabilmektedir.
İnme veya geçici iskemik atak (GİA) sonrası ikinci kez inme geçirme riski, ilk 6 saatte yaklaşık %1, 12 saatte %2, 2. günde %3, 7. günde %5 ve 10. saatte %10 artmaktadır. Bu nedenle, inme veya GİA, acil tanı ve tedavi gerektiren tıbbi bir acil durumdur.
İnme, çaresiz bir hastalık değildir.
İnmenin oluştuğu andan itibaren yapılması gereken pek çok tedavi vardır. İnme hastasının tedavisinde ilk süreçte medikal tedavi ve/veya girişimsel tedaviler, daha sonra ise bilimsel kanıtlarla desteklenmiş fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri kullanılmaktadır.
Halk arasında genellikle “felç” kelimesi “inme” kelimesi ile eşanlamlı olarak da kullanılır. Felç ve inme kelimeleri birbirinin yerine kullanıldığı için felç ve inme aynı şey mi sorusu sık sık sorulmaktadır. Ancak aslında inme primer olay, felç ise inme hastalığının bir sonucudur.
İnme geçirmiş hastaların yaklaşık yarısında ağrı şikayeti mevcuttur. İnme ile ilişkili ağrılar dört kategoride ele alınabilir: Santral ağrı sendromu, kompleks bölgesel ağrı sendromu, spastisiteye bağlı ağrı ve omuz ağrısı.
İnme gece uykuda bile gerçekleşebiliyor. Normal olarak uykuya yatan bir insanın, uykusundan inme geçirerek, felç halinde uyanabildiğini belirten ve “Önemli olan tedavide vakit kaybetmemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri