Protokolde kişi kendisini temsil etmez, unvanını ve kurumunu temsil eder. Her yöneticinin temel görevi kurumunu en iyi biçimde temsil etmektir. Bir kişinin temsil niteliği; dış görünümü, giyimi, tutum ve davranışı, konuşması, protokol- saygı, görgü ve nezaket - kurallarına uyması ile ortaya çıkar.
Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Açılış konuşmasını evsahibi, son konuşmayı onur konuğu yapar.
8-Resmi açılışlar daima en üst tarafından yapılır. Toplantı ve törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Yani en üst en son konuşur.
Devlet yetkililerinin, kamu kurum ve kuruluşlarının, örgütlenmiş tüm sosyal grupların kendi aralarında izledikleri protokol sırasına öndegelim denilmektedir. Öndegelme sıraları milli geleneklere, mevzuata, uluslar arası anlaşmalara, uluslar arası yerleşik uygulama kurallarına göre düzenlenmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Protokolde kişisel ünvan, yaş ve cinsiyet ayrımı yoktur ve protokolsüz sıralama alfabetiktir. Kamusal yaşamda ulusal bayrak ve üst, kamusal ve sosyal yaşamda konuk, sosyal yaşamda hanım daima önce gelir (sağda yer alır). Karşılamada üsstler başta, uğurlamada ise sondadır. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur.
Protokol uzmanı çalıştığı kurumun protokol işlemlerinin hukuka uygun bir şekilde aksatılmadan yürütülmesini sağlamak amacıyla gerekli olan önlemleri ve kararları alan, bu kararların yerine getirilmesini sağlayan ve raporlayan kişidir. Mesleğin kalite ve verimlilik gereklerine uygun olarak çalışma düzenini belirler.
'Protokolde vali vekilin önündedir'
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey.
Amiri ya da üstü olan yöneticinin eşi hanıma da, “hanımefendi” diye hitap etmeli; kendisinden “hanımefendi” diye söz etmelidir. Yöneticinin eşine kesinlikle “yenge hanım” veya “abla” dememelidir. Böyle bir hitap tarzı kamusal yaşamda saygı ve samimiyet değil; kabalık, saygısızlık ve görgüsüzlük kabul edilir.
Makam odasında resmi bir kişiyi yöneticiye takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı ve soyadı söylenir. (Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
Kadın yöneticilere Sayın Müdire denmez, Sayın Müdürüm şeklinde hitap etmek uygundur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir. Ancak resmi yazıda veya adı ve soyadı kullanıldığında eski/önceki sözcüğü öne getirilir.
Buna göre başkent dışındaki şehir merkezlerinde yapılan resmi törenlerde emniyet müdürleri ve jandarma komutanları kaymakamların önünde yer alacak. Milli bayramlar, mahalli kurtuluş günleri ve resmi törenlerde, kamu görevi olan herkesin duracağı yerler protokol yönetmelikleriyle belirlenmiş durumda.
ilk çağlardan itibaren var olduğu ve barış amaçlı, elinde silah olmadığını belirtmek için yapıldığı bilinmektedir. Önce kadın el uzatmalıdır. Üst rütbe ya da makam önce elini uzatır. Yaşlı olan önce el uzatır.
I Şeklinde Uzun Masa:
Ev sahipleri masanın uzun kenarlarına ve tam ortaya karşılıklı olarak otururlar. Ev sahibi hanımın sağ tarafına şeref misafiri erkek oturur ve ev sahibi erkeğin sağına da şeref misafiri hanım oturur. Ev sahiplerinin soluna da ikinci derecede misafir hanım ve beyler oturur.
ARAÇLARDA UYGULANAN PROTOKOL KURALLARI
Makam sahibinin eşi de arabadaysa sol arka koltukta oturmalıdır. Resmi araçlara binerken önce kıdemli, sonra kıdemsiz biner, inerken ise kıdemli iner. Arka tarafta üç kişinin oturması söz konusuysa en kıdemsiz ortaya oturur.
Bunların emri altında çalışanlar ilçenin ikinci derecede memurlarıdır. Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı Müdürler Encümeninin intihabı ve Bakanın tasvibi üzerine müşterek karar ve Cumhurbaşkanının tasdikiyle tayin olunur. Kaymakamlığa sadece mülki idare amirliği hizmetleri sınıfından olanlar vekalet edebilir.
1- Üst/Amir; “Teşekkür Eder”, Ast “Sağ Ol” diye cevap verir. 2- Üst/Amir; “Rica” Eder, Ast “İstirham” eder.
Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye teşkilâtında binbaşı ile miralay arasındaki rütbeye kaymakam denildi ve bunun adı 1935'ten sonra yarbaya çevrildi. Tanzimat döneminin ilk yıllarında faaliyet gösteren muhassıl-ı emvâllik sisteminin yerini 1842 yılı başlarından itibaren kaymakamlık aldı.
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır.
İlde kim olursa olsun Vali hepsinden üstündür Başsavcıdan bile üstündür biri yargı biri idare idare olmadan yargı olmaz emniyette valinin emrindedir jandarma da, savcılıkta, hastane de aklınıza gelen her şey "VALİ"nin emri altında olur.
Protokol, resmi ilişkilerde izlenecek yol, yöntem ve görgü kuralları anlamına gelir ve söz konusu kurallara uyulması, nezaket açısından gereklilik, protokol açısından ise bir zorunluluktur. Resmi törenlerde mevki sıralaması, selamlaşma, öncelik hakkı gibi konularda uyulması gereken kuralların tümüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri