Protokol, kamusal yaşamda devlete, kuruma ve kişiye hak ettiği ve layık olduğu önemi ve değeri vermektedir. Bu nedenle devletler, kurumlar ve kişiler arasındaki tüm ilişkilerde protokol kurallarına uymak ulusal, kurumsal ve kişisel saygınlık açısından bir zorunluluktur.
Protokol, devlet ve diplomatik törenlerde, resmi ilişkilerde ve sosyal hayatta uygulanması gereken kurallar toplamıdır. Genel olarak protokol, törenlerde ve resmi ilişkilerde uyulması gereken kural ve kaideler bütünüdür.
Protokol kuralları; devlet başkanlarının, diplomatların, üst düzey yöneticilerin ve diğer önemli kişilerin faaliyetlerinde etkin bir rol oynar. Özellikle uluslararası ziyaretler, resmi törenler, törensel kabul ve davetler, konferanslar ve önemli toplantılarda bu kurallar ön plana çıkar.
İş dünyasındaki protokol kurallarının temel amacı, resmi ilişkilerde öncelik ve sonralık kuralının uygulanması, biçimsel davranış sergileme ve uyulması gereken davranışlar bütününü sağlamak ve düzenlemektir.
İlgili 41 soru bulundu
Protokol uzmanı çalıştığı kurumun protokol işlemlerinin hukuka uygun bir şekilde aksatılmadan yürütülmesini sağlamak amacıyla gerekli olan önlemleri ve kararları alan, bu kararların yerine getirilmesini sağlayan ve raporlayan kişidir. Mesleğin kalite ve verimlilik gereklerine uygun olarak çalışma düzenini belirler.
Bu kuralların amacı; bireysel, kurumsal ve ulusal onuru saygınlığı korumaktır. Kamusal hayatta protokol ve sosyal davranış kurallarını bilmek insana güven verir; saygınlık kazandırır. Bu kurallara uyan kişiler, iş hayatında ve sosyal hayatta hemen fark edilir.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Türkiye Cumhuriyeti devlet protokolü, aşağıda başkanlık sistemli cumhuriyet ile yönetilen Türkiye'nin, Dışişleri Bakanlığı Protokol Müdürlüğünce düzenlenen, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan "Devlet Protokolü Listesi" bulunmaktadır.
Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Açılış konuşmasını evsahibi, son konuşmayı onur konuğu yapar.
İş ortamında ve sosyal yaşamda hiçbir zaman kirli, lekeli, ütüsüz, düğmesi kopuk, fermu- arı bozuk, frapan; vücuda, ortama, topluma, kuruma uymayan ve yakışmayan kıyafet giyilmemeli; daima temiz, düzgün sade, ütülü, uygun ve uyumlu giyinmelidir.
1. Bir toplantı, oturum, soruşturma sonunda imzalanan belge. 2. Diplomatlar arasında yapılan anlaşma tutanağı.
Bir resmi kurum ve kuruluşun iletişim kurallarının tümüne kısaca protokol denir. Fakat özellikle de devletlerarası ilişkilerde, devlet yetkilileri arasında, temas ve görüşmelerde çok daha sıkı protokol kuralları uygulanır. Bu protokol kuralları ana temas konusu kadar ehemmiyetlidir ve ciddiyetle yerine getirilir.
Protokol kurallarının ilk olarak sarayda ve kilisede doğduğu düşünülmektedir. Saray içi ilişkileri ve davranış kurallarını belirleyen kurallar ile uluslararası ilişkilerde uyulması öngörülen kurallar, yönetim geleneğinin bir parçası olmuş ve protokol kurallarına dönüşmüştür.
Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında veya gerçek ve tüzel kişilerle iletişimini sağlamak amacıyla yazılan yazı, resmi belge, resmi bilgi ve elektronik belgeye resmi yazı denir. Resmi yazılar ve iş mektupları, kamu özel ve bütün kurum ve kuruluşlarda en önemli biçimsel ve belgesel haberleşme aracıdır.
Türk Borçlar Kanunu'nun 1. maddesine göre, “Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur.” Protokollerin kurulması da sözleşmenin kurulmasındaki aranan şartlara bağlı olduğu için sözleşme ve protokol arasında esasen bir fark bulunmamaktadır.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın. 2-Üstünüzün makamına girerken ceketinizin düğmeli olmasına dikkat edin, palto ve şapka ile girmeyin.
Resmi ve diplomatik törenlerde, resmi ilişkilerde ve toplumsal yaşamda uyulması gereken kurallardır. İnsanlar arasında saygı ve anlayışa dayanan, öğrenilmesi gereken kurallardır.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
Sosyal protokol; toplumsal alanda ve yaşamda özel, sosyal iş ve etkinliklerde uygulanan ve toplumca benimsenmiş olan saygı, görgü ve nezaket kuralları bütünüdür.
Protokol şu anlamlara gelebilir: İletişim protokolü Protokol (diplomasi), devletler arasındaki ilişkilerde geçen yazışmalarda, resmî törenlerde, devlet başkanları ile onların temsilcileri arasındaki görüşmelerde uygulanan kurallar. Protokol (siyaset)
Protokol eğitimi en temelde iş için nasıl giyinileceği, müşterilerle nasıl konuşulacağı ve toplantılarda nasıl davranılacağı gibi konuları kapsar. Sosyal davranış kuralları eğitimi bir adım daha ileri giderek çalışanlara birbirleriyle saygılı ve profesyonel bir şekilde nasıl etkileşimde bulunacaklarını öğretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri