Anter ve mikrospor kültürleri haploid bitki elde etmek için yapılır. Hücre çeperinden kurtulmuş, plazma zarı ile çevrili hücrelere PROTOPLAST denir.
EMBRİYO KÜLTÜRÜ
Bitkilerin tohumlarından ya da tohum taslaklarından embriyoların aseptik koşullarda izole edilerek yapay besin ortamları üzerinde kültüre alındığı in vitro tekniktir.
Süspansiyon kültürleri (suspension cultures): Hücrelerin bir inert yüzeye yapışmadan çoğaldıkları kültür tipidir.
Meristem kültürü tekniği, klonal çoğaltım, virüssüz fide eldesi, ıslah süresini kısaltmak ile gen kaynaklarını muhafaza etmek amacıyla yaygın olarak kullanılan biyoteknolojik bir yöntemdir. Özellikle vegetatif olarak çoğaltılan bitki türlerinde, virüssüz hastalıksız fide eldesi sadece bu teknik ile mümkündür.
İlgili 15 soru bulundu
Meristem Kültürünün Uygulanışı:
ve steril saf su ile 5'er dakika 3 kez çalkalama yapılır, - Aseptik koşullarda binoküler stereomikroskop altında sürgünlerden meristem ucu (1mm'den küçük ve genellikle 0.5 mm'den küçük) kesilerek daha önceden hazırlanmış besin ortamına dikilir, Şekil.
Meristem Doku (Bölünür,sürekli,sürgen,değişken doku) :
Bitkilerin kök ve gövdelerinin ucunda yer alır. Dokuyu oluşturan hücrelerin bölünmesi sayesinde bitkinin büyüme ve gelişmesi sağlanır.
Bitkilerde kallus farklılaşmamış parankima hücrelerinin hücre bölünmesi sonucu oluşan hücreler topluluğu olarak da ifade edilebilir. Bu hücreler doğada bitkilerin yara dokularının kapanmasında, iki bitki parçasının birleşmesinde (aşı), çeliklerin kök oluşumda yer alırlar.
Aseptik şartlarda yapay bir besin ortamında hücre, doku veya organ gibi bitki kısımlarından (eksplant) kontrollü çevre koşullarında yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin üretilmesidir. Eksplant; in vitro kültürü başlatmak için kullanılan bitki kısmı. rutin olarak uygulanmaktadır.
Hücre kültürlerinin hazırlanması bazı aşamalarda gerçekleşir ve genellikle tripsinizasyon esasına dayanır. Bu tarzda elde edilen kültürlere primer hücre kültürü adı verilir. Eğer, primer kültür hücrelerinin pasajı yapılırsa bunlar sekonder hücre kültürleri olarak tanımlanırlar.
Doku kültürü nasıl yapılır? Doku kültürü için steril (temiz) koşullar oluşturmak gerekir. Önce besi ortamı hazırlanıp sterilize edilir, bitkiler sterilize edilip besi ortamına yerleştirilir. Sonra da bitkiler uygun şartlarda gelişmeye bırakır.
Kaliteli Embriyo Kaç Hücrelidir? Embriyo kalitesi değerlendirildiği güne göre yorumlanır. 2. gün değerlendirme sonrasında embriyonun 3-4 hücreye sahip olması ideal iken, 3. gün değerlendirmede 7-8 hücreli olması ve ölü kısım oranının az miktarda ve hücreler arası çap farkının olmaması ideal olarak kabul edilir.
Doku kültürü, dokuların ve hücrelerin canlının dışında (ex vivo) sıvı, yarı-katı veya katı besiyeri kullanılarak yetiştirilmesidir. Doku kültürü hücre kültürüyle aynı anlama gelecek şekilde kullanılabildiği gibi, canlıdan alınan doku parçasının in vitro olarak yetiştirilmesi anlamına da gelmektedir.
– Hücre duvarı olmayan sitoplazma zarı ile kalan bu şekle protoplast denir. Gram negatif bakterilerden elde edilen protoplastın hücre duvarındaki lipopolisakkarit ve lipoproteinin büyük kısmı bozulmadan kalır. – Tamamen bozulmayan sadece hücre duvarı zarar görmüş yapıya sferoplast denir.
Eğer bakteri hücresi tamamen ortadan kalkmışsa protoplast, kısmen ortadan kalkmış ya da zarar görmüşse sferoplast olarak isimlendirilir. Penisilin gibi β-Laktam antibiyotikleri peptidoglikan yapısındaki çapraz zincirleri kırarak yapısını bozar.
Bitki hücre ve dokularının in vitro koşullarda yönlendirilmesidir.
- Mikro çoğaltım, bitkilerin in vitro koşullarda çoğaltılmasıdır. - “İn vitro” Latince bir kelime olup tam karşılığı “cam içerisinde” dir. - Biyolojide “in vitro” kelimesi “laboratuvar ortamında ya da yapay koşullarda” anlamında kullanılmaktadır.
Bitki doku kültürü uygulama alanı olarak genetik mühendisliği, sentetik tohum üretimi, klonal çoğaltma, sınırsız klon üretimi, ilaç ve besin sanayisi için ham madde sağlanması ve biyokimyasal ürünlerin eldesi sayılabilmektedir (Dinçer ve ark., 2016).
Hücre, bir organizmanın en küçük yapıtaşıdır. İki ana hücre tipi vardır: ökaryot ve prokaryot hücreler. Mitokondri hücrede ne iş yapar? Mitokondri, hücre için enerji üreten organeldir.
Hücrelere ve dokulara baskı uygulayıp bazı değişikliklere sebep olarak sürgün veya kök taslağı diye adlandırılan tek kutuplu ve vasküler sistemi kökenini aldığı dokuya bağlı olan bir yapının meydana gelmesine yol açan işlemdir.
1.Başlangıç (İlk kültür) Aşaması
kısımları sürgün ucu, tomurcuk, yan tomurcuk ile birlikte boğumlar, soğan, yumru gibi organ parçaları, köklerdir. Buna göre kültürün adı sürgün ucu kültürü, tomurcuk kültürü, boğum kültürü, kök kültürü gibi isimler almaktadır.
4- Aklimatizasyon Aşaması:
- Köklenmiş sürgünlerin dış koşullara alıştırıldığı aşamadır.
Herhangi bir bitkide meristem bölgesi kesilirse yerine ara meristemler görev alır. Meristemlerin salgıladığı madde olan oksin hormonu karanlık ortamda çalışarak bitkinin uzayıp gelişmesini sağlar. Bölünür Doku Hücrelerinin Görevleri : -Bitki gövdesinin boyuna uzamasını sağlar.
Bitki organları; kök, gövde, yaprak ve çiçektir.
Periskl merkezi silindirin vasküler olmayan dokusudur. Periskl tabakası merkezi silindirin en dış tabakasıdır. Meristematik yeteneğini devam ettirir ve yan kökleri oluştururlar. Genç köklerde çoğunlukla parankimatik özellik gösteren periskl tabakası bazen sklerenkimatik özellik de gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri