Sekerat insanın ölüm anında çektiği acıyı ifade etmektedir. Sekerat anı kişinin ölümüne delalet eden ölüm baygınlığı şeklinde ifade edilebilir. Ölüm anında kişinin yaşayacağı durum sekerat şeklinde belirtilebilir. Sekaret-ı mevt olarak bilinmekte olan ölüm baygınlığı ve ölüm zahmeti birçok hadiste de yer almaktadır.
İslamiyet'e göre Kuranı Kerim'de sekerat insanın ölümüne sebebiyet veren ölüm baygınlığı olarak anlatılmıştır. İslamiyet'e göre ölüm ruhun bedenden ayrılmasını ifade eder.
Hasta can çekişirken vasiyeti alınır, son dileği sorulur. Hastanın öldüğü döşeğe “ölü döşeği” denir. Ölü döşeğinde hastanın son dileği sorulur.
Sekeratta Hüsn-ü Zan
3- Sekerât halinde bulunan kimsenin yanında Yasin Sûresi okumak sünnettir.
İlgili 29 soru bulundu
Sekerat anında kişinin aklına erişim sağlayamaması ve çekeceği acı ifade edilmektedir. Ölüm sırasında yaşanacak olan baygınlık durumu da sekerat olarak ifade edilmektedir. Allah'ın Salih kullarının yaşayacağı Sekeratü'l-Mevt de bazı durumlarda şiddetli olabilmektedir.
Ölümü yaklaşan bir bireyin elleri, kolları, ayak ve bacakları soğumaya başlar. Deri rengi değişir, siyahlaşma, koyulaşma ya da gri yada soluk bir renge dönüşür. Nabız, düzensiz, hızlı ve zayıftır. Kan basıncı düşer ve periferik dolaşım bozulur.
Kübler-Ross'a göre kayıp/ölümün evreleri; şok/inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve uyum/kabullenmedir.
Ölüm hayatın en gerçek olaylarından birisidir. Bazı hastaların vefat edebileceği tahmin edilebilir. Bu durum kesin olmasa bile insanlık tecrübesi bunu göstermektedir.Vefat edeceği yaklaşan hastaya Muhtazar denilir.
Ölüm öncesinde vücutta oluşan can çekişme durumu olan Agoni, ölecek olan kişinin istemsiz bir şekilde hareket etmesi ile oluşur. Yaşamsal fonksiyonların koordinasyon bozukluğu yaşamasına sebebiyet veren bu durum, bazılarında birkaç dakika sürebilirken, bazılarında günlerce devam edebiliyor.
Sevdiklerinizi bırakıp gitmek, yapmak istediklerinizi tamamlayamamak ya da bilinmeyene doğru bir yolculuk yapmak biraz ürkütücü gelebilir. Bir anda öleceğimizi düşünürüz ama normal şartlarda bir ölüm kendini 3 ay önceden belli ediyor.
Bilindiği gibi kişilerin büyük yaşamsal fonksiyonlarının koordinasyonunun bozulması ile ölümü arasındaki sürede organizmanın verdiği yaşam savaşı agoni olarak tanımlanmaktadır. Her ölümde bu devre farklı uzunluktadır. Uzun süren agoni dönemi hukuki yönden bazı sorunları da gündeme getirmektedir.
İnsanlar son saatlerine yaklaştıkça, "dizlerindeki, ayaklarındaki ve ellerindeki derileri" "benekli mavimsi-mor"a dönebilir ve nefes almakta zorluk çekmeye başlayabilirler. Bu noktada vücut ısıları düşebilir ve idrara çıkmayı ve bağırsak hareketlerini durdurabilirler.
Bu kelime gazap, aşk, elem, dalgınlık veya bir acıdan ötürü gelen baygınlık için de kullanılmakta ve bu hâle de "sekr" denilmektedir ki, buradaki kastımız budur. Yanl "sekr"in çoğulu olan "sekerat" ile, ölum anındaki ıstırap ve baygınlıklar kastedilmektedir burada.
Allâhümme yessir aleyhi emrehû ve sehhil aleyhi mâ ba'dehû ve es'idhu bi-likâike vec'al mâ harece ileyhi hayren mimmâ harece anhü = Allah'ın adıyla ve Resûlullah'ın dini üzere… Ey Allahım, onun işini kolaylaştır ve sonrasında güçlük gösterme. Onu, cemalinle mutlu eyle.
Yanl "sekr"in çoğulu olan "sekerat" ile, ölum anındaki ıstırap ve baygınlıklar kastedilmektedir burada. Buna göre, Kur'anî bir terim olan "Sekeratü'l-Mevt" terimi "insanın ölumüne delalet eden ölüm baygınlıgı" manasına gelir.
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Kapukaya, 'Ölümü yaklaşan kişi öleceğini hisseder mi?' sorusunu cevapladı. Cenab-ı Allah'ın yaşamımıza dair bazı bilgileri gizli tuttuğunu belirten Kapukaya, "Bir insan öleceğini hiçbir zaman anlayamaz.
İngilizce kaynaklarda 'terminal lucidity' olarak yer alan bu durum, Türkçe'ye “ölüm iyiliği” olarak çevirilmiş. Kronik hastalıklarda, ölümden bazen dakikalar, bazen günler, bazen de haftalar önce, hastalığın şiddetinde beklenmedik bir azalma, hatta bazen tamamen normal hayata dönme hâli görülmesidir.
Kişinin ölecekmiş gibi hissetmek, öleceğini hissetmek ya da bayılacakmış gibi hissetmek olarak tanımladığı duygu durumları genellikle kaygı bozuklukları içerisindeki panik bozukluk belirtileri arasında yer alırlar.
Hastalık hakları yönetmeliğinin 15. ve 19. maddesine göre de hasta, hastalığın seyri ve sonuçları hakkında bilgi alma hakkına sahiptir. Hasta kendisinin bilgi istememesi ve verilecek bilginin hastaya zarar verebilmesi halinde hastalık hastaya söylenmez.
Ötenazi belirli koşulların varlığında gündeme gelir ve “iyi veya acısız ölüm” veya “öldürme izni” anlamı taşımaktadır.20 Burada hasta bilinçsiz olduğu için hasta hakkındaki kararı yakınları vermektedir. Yetkiyi kullanan hasta yakınının, yetkisinin olup olmadığı ise hiç kimse tarafından sorgulanmamaktadır.
Hayati Belirtilerde Değişiklik: Nabız yavaşlar ve bir süre sonra sanki yokmuş gibi kaybolur. Solunum değişiklikleri baş gösterir. Kalp atışları düzensizleşir ve tespit edilebilmesi zorlaşır. Kişinin tansiyonu devamlı olarak düşerken, böbrekler ise bir süre sonra çalışmayı tamamen bırakır.
Bu devre bir kaç dakikadan bir kaç güne kadar değişiklik gösterebilir. Ansızın ölümlerde, beyin yaralanmaları, beyin kanaması v.s. ölümlerinde agoni kısa sürer. Uzun zaman devam eden hastalıklar, tüberküloz, koma, zehirlenmelerde vb. agoni uzun sürer. Komalarda bir kaç gün devam edebilir.
Terminal dönemde (son 6 ay) hastanın semptomları daha agresif palyasyon gerektirir. Son 48 saat ise palyatif bakımın tüm süreçlerinden ayrıcalık gösteren bir dönemdir. Primer hastalık daha önemsiz hale gelir, semptomların kontrolü ve ailenin desteklenmesi daha önceliklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri