Alerjik konjonktivit olarak da bilinen göz alerjisi oldukça yaygındır. Gözler kendilerini tahriş eden bir şeye (alerjen) tepki gösterdiğinde ortaya çıkarlar. Gözler, alerjenle savaşmak için histamin denilen bir madde üretir. Sonuç olarak, göz kapakları ve konjonktiva kırmızı, şiş ve kaşıntılı hale gelir.
Konjunktivit olarak da bilinen göz alerjileri oldukça yaygındır. Gözün, kendisini tahriş eden bir şeye (alerjen) tepki vermesiyle meydana gelir. Göz alerjenle mücadele etmek üzere histamin denilen bir madde üretir. Bunun sonucunda gözler ve konjunktiva kızarır, şişer ve kaşınır.
Mevsimsel göz alerjisi genellikle kısa sürer ve uygun tedaviyle 1 hafta içinde geçmesi beklenir ancak pereniyal konjoktivit söz konusuysa kalıcı bir göz alerjisinde bahsedilebilir.
Örneğin polen alerjisi olan birinin bahar aylarında dışarıda geçirdiği süreyi kısıtlaması ya da dışarıdan geldiğinde hemen duş alması gibi davranışlar alerjik problemlerin azalmasına yardımcı olabilir. Alerjik göz şişmesi için antihistaminikler kullanılabilir.
Göz alerjisi genellikle polen, ev tozu veya hayvan tüyü gibi alerjenler nedeniyle oluşur ve gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma gibi belirtilere neden olabilir. Gözlerinizi sürekli ovalamaktan kaçının. Bu iltihabın daha da kötüleşmesine neden olabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Mevsimsel alerjik konjonktivit en yaygın göz alerjisidir. Bireyler, havadaki bitki polenlerinin türüne bağlı olarak ilkbahar, yaz veya sonbahar aylarında bu alerji türünün semptomlarını yaşarlar. Tipik semptomlar arasında berrak, sulu akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve yanma mevcuttur.
Göz alerjisi semptomları, gözlerin kızarması, kaşınması, sulanması, şişmesi ve hassasiyeti gibi rahatsız edici belirtilere neden olabilir. alerji nedenlerinden bazıları şunlardır: Polen: Çiçeklerden çıkan polenler, havada yayılır ve bazı insanlar bu polenlerin gözlerine girmesiyle alerjik reaksiyonlar yaşayabilir.
Bahar alerjisinde polenler buruna girer ve göze yapışır. Gözde sulanma, kızarma, kaşınma, burunda kaşınma, burun akıntısı, burunda tıkanma, boğazda yanma, hapşırma gibi belirtiler olur. Gece uyku düzeni bozulur, gündüz konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı olabilir.
Göz kapağı şişmesi, altta yatan bir hastalık yoksa çoğunlukla 1 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak 24 ila 48 saat içerisinde geçmemişse ve bu duruma başka tıbbi semptomlar da eşlik ediyorsa mutlaka acil yardım alınması gerekir.
Göz kapağı şişmesi, gözü saran bağ dokularda iltihap (enflamasyon) veya aşırı sıvı (ödem) olduğunda ortaya çıkar. Göz kapağı şişmesi ağrılı veya ağrısız olabilir, gözün hem alt hem de üst kapağını etkileyebilir.
ALERJİK GÖZÜN TEDAVİSİ İÇİN İLAÇLARDA GEREKLİDİR
Hastaları rahatsız eden kaşıntı, batma, sulanma, yanma, kızarıklık şikayetleri için anti alerjik göz damlalarından faydalanılır. Ayrıca suni gözyaşı damlalarının kullanılmasında hastaları rahatlatır. Bu damlaların soğuk olarak kullanılması daha etkili olmaktadır.
Göz kaşıntısı ve sulanması için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında; ılık su, yeşil çay, patates, elma sirkesi, salatalık, aloe vera, tuzlu su ve çemen tohumu yer alır. Bu sayılan besinleri deneyerek gözlerinizin kaşıntıdan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Soğuk kompres: Kaşınan göz ve çevresine soğuk tatbiki yapmak rahatlama sağlayabilir. Bunun en kolay yolu soğuk suyla gözleri yıkamak veya temiz bir beze buz küpleri sararak uygulamaktır. Bu işlemi günde birkaç kere tekrar etmek kaşıntıyı gidermeye yardım eder.
Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder.
Göz kapaklarında şişlik, sulanma, kaşıntı kızarıklık gibi belirtiler şiddetli bir şekilde alerji yapan maddeyle temastan sonra birden ortaya çıkar. Şikayetler, genellikle alerjen ile temas kesildikten yaklaşık 48 saat içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Polen Alerjisi Nasıl Anlaşılır? Polen alerjisi, polenin buruna ya da göze girmesinden dolayı meydana gelir. Polenin vücuda girmesiyle beraber gözde sulanma, kaşınma, kızarma ve burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler oluşur. Polen alerjisinin oluştuğu bu şekilde anlaşılabilir.
Kortikosteroid göz damlaları, uzun süreli veya şiddetli göz alerji reaksiyonlarının tedavi edilmesi için reçetelendirilir. Kortikosteroid göz damlaları sıklıkla kısa bir süre için önerilir, çünkü olası yan etkileri kataraktları, glokomu ve yüksek göz tansiyonunu (oküler hipertansiyonu) içerir.
ZYRTEC® alerjik nezle ve kurdeşen tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. ZYRTEC®; Erişkinler ile 2 yaş ve üzeri çocuklarda; - Alerjik nezlenin burun ve göz ile ilgili belirtilerinin tedavisinde ve ürtikerin (kurdeşen) tedavisinde kullanılır.
Göz alerjisinin tedavisinde amaç; alerji mevsimini rahat geçirmek, yakınmalar başlamadan önlem almak. Bunun için de antihistaminik (alerjik yakınmalara neden olan histaminin etkilerini azaltan ilaçlar), mast hücre stabilizatörü (hücreden histamin salınımını azaltan ilaçlar) ve dekonjestan damlalar kullanılır.
Alerjik konjonktivit tehlikeli değildir fakat doğru tespit edilip tedavi edilmezse kornea ülseri ve görme kaybı gibi tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kişi göz doktorlarının kontrolü olmadan ilaç kullanmamalı ve müdahale etmemelidir.
Göz kapağının şişmesi çok yaygın bir semptomdur ve genellikle alerji, iltihaplanma, enfeksiyon veya yaralanmaya bağlıdır. Göz kapağının derisi 1 mm'den daha incedir ve aynı zamanda gevşek ve esnek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle göz kapağınız oldukça kolay bir şekilde dış etkenlere bağlı olarak şişebilir.
Sonuçta gözlerde yaşarma, şişlik, kızarıklık, kaşıntı gibi çok rahatsız edici bulgular gelişir. Göz alerjileri çoğunlukla mevsimsel karakterdedir. Polenler, mantar sporları bahsettiğimiz şikayetlere neden olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri