Pırtımpırt veya kirtimburt, Kayseri'nin Develi ilçesine ait bir ev yemeğidir. Taze asma yapraklarının parçalanıp (pırtılıp) tencerede pişirilmesiyle ortaya çıkan hafif ekşili tat, yemeği diğer yeşil yaprak (ıspanak, pazı) yemeklerinden ayırır.
İçinde bulunan asma yapraklarının parçalanmasından adını alan pırtımpırt yemeği, temelde bir et yemeğidir. İçersinde bulunan farklı ürünlerle tam bir sağlık deposu. Asma yaprakları nedeniyle de ekşimsi tada sahiptir.
Kayserinin Develi ilçesinin yöresel yemeğidir Pırtımpırt. Kuru asma yapraklarını parçalanmasından dolayı pırtım aşı, pırtımpırt yada kirtimpurt denilir. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Soğanlarımızı ve sarımsağımızı doğrayıp sıvı yağ ile düdüklü tencerede kavuruyoruz.
İlçemize özel tatlardan birisidir. Cıvıklı ismini etin çift bıçak altında kıyılarak yapılması sonucu etin yağınında çift bıçak darbeleri ile erimesi sonucu cıvığından CIVIKLI adını almıştır. Ayrıca Develi Belediyesi tarafından 2008 yılında "Develi Cıvıklısı" patentini almıştır.
Kayseri Alevîleri genellikle Sarız, Develi ve Sarıoğlan ilçelerinde yaşarlar; ancak Tomarza ve Pınarbaşı ilçelerinde de yoğundur.
İlgili 45 soru bulundu
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Bir çorba kaşığı domates salçası, bir kaşık suyla ezilip tencereye eklenir. Asma yaprağı, nohut ve gendime ilave edilip karıştırılır. Üzerine çıkacak kadar su eklenip kapağı kapalı olarak pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Yoğurma kabına un su şeker maya alınıp yoğurulur durun tepsisine yuvarlak Şekil verilerek konur 300 derece ısıtılmış bir Fırında 1 saat pişirilir. Pişdikden sonra bir tepside içi ufak ufak çıkarılır. üzerine Sarımsaklı yoğurt ve tereyağı eritilip dökülür. Afiyet olsun enfes bir yöresel tat.
Zülbiye (Sülbiye) Tarifi Nasıl Yapılır? 1 gece önceden nohutları ıslatın ve ertesi sabah nohutları haşlayıp süzün. Yemeği yapacağınız zaman (iftardan 2,5 saat önce) tereyağını tencerede eritin (yağ miktarı sizde). Eriyen yağa etleri ekleyip, etlerin renkleri değişene ve et kendini tencereden kurtarana kadar bekleyin.
AKŞAMDAN ıslatılmış nohut, et, arpacık soğanı, sarımsak, tuz, karabiber, salça, yağ arzuya göre kuşbaşı doğranmış domates, biber büyük derin bir kap içerisinde karıştırılır. Üzerine 2 çatal çapraz şeklinde konulup derin büyük bir tepsiye ters çevrilir. Dışında 2-3 parça et ve nohut bırakılır ki piştiği anlaşılsın.
Et yemeği sevenlerin bayılacağı zürbiye Afyon mutfağının en çok pişirilenleri arasında. Kıvamı, lezzeti ve bol soğanlarıyla damaklarda iz bırakacak zürbiye tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Afyon yöresinden çok farklı bir tarif olan zürbiye yemeği, sofranıza lezzet katacak müthiş bir tat.
Özellikle kış mevsiminde yapılan Bingöl'e özgü bir yemek çeşididir. Kullanılan malzemeye göre bir kaç isim alır. Asıl gömme killi topraktan yapılmış özel bir ocakta pişirilmekle beraber bazan iki sac arasında pişirilir.
Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri arasında Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine örnek verilebilir.
Buğday, un, tuz, yoğurt, sarımsak ve tereyağı ile yapılır. Kars usulü haşıl yapılırken buğdaylar su ve tuzla beraber pişirilerek buğdayın suyu çekmesi sağlanır. Suyu çeken buğdaya un eklenir. Ardından yoğurt ve sarımsakla sarımsaklı yoğurt yapılır.
1856 yılında bucak merkezi haline getirilen ilçemiz, 1864 yılında eyaletler kaldırılıp, vilayetler kurulunca Ankara Vilayeti, Kayseri Livası'na bağlanmıştır. 1870 yılında İlçe teşkilatı, 1871 yılında Belediye Teşkilatı kurulmuştur.
Unumuza maya, tuz, şeker ve suyu ilave edip ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun ve bir kaseye alarak yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Şimdi gelelim nefis iç harcına. Sarımsak ve soğanlarımızı piyazlık (ay ay) doğrayalım. Etimizi baharatlarımızı ve suyumuzu ekleyelim.
Kayseri'nin meşhur tatlısı nevzine, orijinalinde 3 çeşit yağın karışımıyla yapılan çok lezzetli bir tatlıdır. Bu tarifte herkese hitap etmesi için yağ oranı yeterince azaltılmıştır. Lezzetinden bir şey kaybetmemiştir emin olabilirsiniz :) Tahin ve pekmezin uyumunu Türk milleti olarak iyi biliriz.
Nevzine Kayseri'nin Meşhur Tatlısı
Kayseri'nin meşhur meyvesi gilâburudur. Gilâburu çalıyı benzer ağaçlarda yetişen küçük kırmızı bir meyvedir. Tadı oldukça ekşi olan bu Gilâburu faydaları sebebiyle bölgede sıklıkla tercih edilen bir besindir.
Iğdır'da çok yaygın olarak pişirilen ve zevkle tüketilen Bozbaş yemeği,kuzu inciği, nohut ve kuyruk yağıyla pişirilerek zevkle tüketiliyor.Yemeği ilginç kılan pişirme yöntemi, servis şeklide ilgi görüyor.
Çek Cumhuriyeti denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri olan rajska (rayska) domates sosuyla hazırlanan bir et yemeğidir. Yoğun aromalı domates sosuyla hazırlanan bu yemek, biftek veya antrikot ile sunulabilir. Çek mutfağında ekmek dilimleri olarak kullanılan knedlikler vardır.
Derin bir tencerede 1 litre suyu kaynamaya koyalım. Su kaynamaya başlayınca içine hamuru ekleyelim. Hamur üste binince parçaladığımız eti nohutu ve rendelenmiş sarımsak içine ekleyelim. Bir başka tavada salçayı ve kırmızı biberleri az bir yağ la kavuralım içine çorbanın suyunu ekleyip çorbaya karıştıralım.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Şemşemotik, Batman mutfağına ait bir hamur işi. Görüntüsü çiböreğe ya da mantıya benzeyen şemşemotik iç harcıyla farklılaşıyor çünkü içine etin yanı sıra pirinç de ekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri