Psikanalitik teoride temel olarak bilinçdışına bastırılmış dürtü ve düşüncelerin ruhsal belirtilere sebep olduğu öne sürülür. Psikanalizde temel olarak bilinçdışı incelenir. Seanslarda hastanın aklından geçenleri anlatması istenir ve bazı yorumlar dışında müdahale yapılmaz. Buna ''serbest çağrışım'' denir.
Seanslarda analizan divanda uzanır. Psikanalist onun görüş açısının dışında bir yerde oturur. 45 dakika süren seanslarda analizanın tüm zihninden geçenleri, bir sınırlama, sansürleme ve gizleme olmadan “serbest çağrışım” şeklinde anlatması beklenir. Bu çağrışımlar psikanalitik çalışmanın malzemesidirler.
PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİ
Psikanalitik psikoterapide ise şu andaki çatışmalar, hastanın şu andaki psikodinamik örüntüleri önem taşır. Psikanaliz, transferans analizi ve serbest çağrışım tekniklerini kullanarak; psikanalitik psikoterapi ise görüşme ve tartışma ile çok az serbest çağrışım kullanır.
Psikanalitik terapi genellikle uzun süreli bir terapidir. Tedavi süreci aylar veya yıllar sürebilir, çünkü bilinçdışı içeriklerin anlaşılması zaman alabilir. Jacques Lacan, psikanalitik terapinin geleneksel oturum yapısına alternatif olarak "kesmeli seans" (fransızca: séance brisée) yöntemini önermiştir.
Psikanaliz, kısmen bilinçdışı zihinle ilgilenen ve birlikte zihinsel bozukluklar için bir tedavi yöntemi oluşturan bir dizi teori ve terapötik tekniktir. Bu disiplin 1890'ların başında, çalışmaları kısmen Josef Breuer ve diğerlerinin klinik çalışmalarından kaynaklanan Sigmund Freud tarafından kurulmuştur.
İlgili 18 soru bulundu
Psikoloji ve PDR mezunları, sosyal hizmet uzmanı ve üniversite mezunu psikiyatri hemşirelerinin psikanaliz eğitimi sürecinde süpervizyon altında ilk vakalarını almadan önce klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamış olmaları beklenir.
Psikolog ve Psikanalist Arasındaki Fark Nedir? Bu konuda yapılabilecek en direkt ayrım şudur: Psikolog, her türlü ruh ve mental sağlık uzmanlarını kapsayan genel ünvan iken, Psikanalistler, psikanaliz adını verdiğimiz bir çeşit psikoterapi üzerinde uzmanlaşmış psikologlardır.
Psikanaliz, iyileştirme amacını ön plana çıkarmaktan ziyade içsel ruhsal süreçlerin yorumlanmasını temel alır. Psikanalitik psikoterapide ise dış gerçeklik, güncel insan ilişkilerindeki sorunlar, iyileştirme de terapinin hedefindedir.
Genel olarak terapi seanslarının seyri haftada 1 gün ya da 2 haftada 1 gün şeklinde düzenlenir.
Psikanalitik bir bakış açısıyla, insanlar cinsel ve saldırgan dürtülere sahip olarak tanımlanır. Psikanalitik teorisyenler, insan davranışının deterministik olduğuna inanırlar. İrrasyonel güçler ve bilinçdışının yanı sıra içgüdüsel ve biyolojik dürtüler tarafından yönetilir.
Psikanaliz, “psikanalizin babası” olarak anılan Sigmund Freud tarafından 19. yüzyılın sonlarına doğru geliştirilmiş bir teoridir. Freud, psikolojik rahatsızlıkların çözülmemiş ve bilinçaltında bastırılmış çatışmalar nedeniyle meydana geldiğini savunur.
Freud "Psikanalizin amacı nevrotik sıkıntıları normal insan mutsuzluğuna dönüştürmektir" demiş.
Kişinin düşünce ve duygularını içeren iç dünyasını dış dünyadan ayırt etme süreci; psikanaliz ve davranış terapisinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Gerçeklik testi, psikoterapi ve danışmanlık ortamlarında uygulanabilir.
Psikanalitik yaklaşım; eski analizdeki kuramlardan ve yöntemlerden yararlanmakla birlikte bazı farklılıklar içerir. Örnek olarak psikanalitik tekniğinde doğrudan danışanın bir divana uzanması ve terapistini görmeden dolaylı iletişim kurması söz konusudur.
Bu eğitimin amacı ruhsağlığı ile ilgili öğrenci veya uzmanların 1. seviyede psikanalitik kavramlarla ve uygulama örnekleriyle tanışmalarını sağlamaktır. Giriş seviyesinde bir eğitim olduğundan ruh sağlığı uzmanı olmayan ancak psikanalitik konulara ilgi duyan kişilerin de katılabileceği bir eğitimdir.
Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.
Yazının başında da ifade edildiği gibi seans süresi ortalama 45 dakika olmakla birlikte bazen 50 – 55 dakika sürebilmekte, istisnai durumlarda ise daha fazla olabilmektedir.
Psikanaliz literatürüne aşina olan kimselerin aklına bazı cevaplar gelecektir; “psikanaliz korkutucudur çünkü kişi semptomundan sağladığı ikame doyumdan vazgeçmek istemez” ya da en geniş anlamıyla bir “direncin” mevcudiyeti kişiyi süreçten uzaklaştıracaktır.
Psikodinamik yaklaşımda mutsuzluğa neden olan ilişki ve davranışların temeli için içgörü oluşturularak, kişinin bilinçlendirilmesi sağlanır. Bu doğrultuda terapist, çocukluktan başlayarak danışanın deneyimlerini dinler ve inceler. Bu şekilde danışan kendini ve duygularını tanımaya hazırlanır.
Psikanaliz bilinç dışı ve rüyalara odaklanırken psikodinamik bununla birlikte insan kişiliğine ve zihnine odaklanıyor. Psikodinamik psikanalize ek olarak dış dünyanın kişiye olan etkileri ve güncel hayat problemlerine bakıyor. Psikodinamikte psikanalizdeki kadar detaylı bir bilinç dışı incelemesi yapılmıyor.
Psikanaliz günümüzde ruh sağlığı alanında kullanılan terapi yöntemlerinin en uzun tarihe sahip olanıdır.
Psikodinamik Terapi, birçok sorun ve bozukluk üzerinde uygulanabilir. Bunlardan bazıları depresyon, kaygı, ve ilişki problemleridir. Başarılı bir psikodinamik terapi deneyimi sonrası kişi, kişisel gayretler ile iyi olmaya motive olmak yerine olduğu şekilde eski yaşadığı baskıdan kurtulabilir.
Sigmund Freud (Almanca telaffuz: [ˈziːkmʊnt ˈfʁɔʏt]; 6 Mayıs 1856 – 23 Eylül 1939) veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri