Edebiyat ve psikanalizin ilişkisine bakıldığında, psikanaliz bilinçaltında yer alan kaynak bilgiyi araştıran ve ömür boyu insanın rüyalarında deneyimlediği arzunun doyuma ulaşması konusunu irdelerken edebiyat ise insanın hem bilişsel hem de duygusal yönü üzerinde etkili bir bilim dalıdır.
Psikanalizin, kurucusu Sıgmund Freud tarafından sanatçılara, daha sonra ise öğrencileri vasıtasıyla sanat eserlerine uygulanışı psikanaliz ile edebiyatın aynı zeminde buluşmasına sebebiyet vermiştir.
Psikanaliz, kısmen bilinçdışı zihinle ilgilenen ve birlikte zihinsel bozukluklar için bir tedavi yöntemi oluşturan bir dizi teori ve terapötik tekniktir. Bu disiplin 1890'ların başında, çalışmaları kısmen Josef Breuer ve diğerlerinin klinik çalışmalarından kaynaklanan Sigmund Freud tarafından kurulmuştur.
Psikoloji, edebiyatın karakterlerini daha derinlemesine analiz etmek için kullanılabilir. deneysel araştırmalardan yararlanır. Edebiyat, psikolojik süreçleri gerçekçi bir şekilde temsil ederek okuyucuların duygu ve düşüncelerini harekete geçirebilir.
1. Sanatçının bilinçaltı dünyasını ve cinsel komplekslerini ortaya çıkarmak, 2. Sanatçının bilinçaltını ortaya çıkarmak suretiyle eserindeki birtakım kodları çözmek, 3. Sanat yapıtındaki kişilerin psikolojik dünyasını, komplekslerini, bilinçaltını ortaya çıkarmak.
İlgili 36 soru bulundu
Psikanalitik yaklaşıma göre, bilinçdışı zihinsel süreçlerin yarattığı gerilim sonucunda ortaya çıkan kaygı ile mücadelede gerçek çözüm bulunana kadar ego'ya yardımcı olan bir dizi savunma mekanizması geliştirilmiştir.
Psikanalitik bir bakış açısıyla, insanlar cinsel ve saldırgan dürtülere sahip olarak tanımlanır. Psikanalitik teorisyenler, insan davranışının deterministik olduğuna inanırlar. İrrasyonel güçler ve bilinçdışının yanı sıra içgüdüsel ve biyolojik dürtüler tarafından yönetilir.
Kısaca : Edebi eserler, insanı tüm yönleriyle incelemeyi ve tanıtmayı amaçlaryan, bunun içinde geniş ruh çözümlemeleri yaparlar, insanın iç dünyasını, duygu ve hayallerini anlatırlar işte bu noktada edebiyat ile psikoloji bilimi arasındaki ilişki başlar.
Psikolojinin temeli insan ve hayvan davranışlarını incelemektir. Edebiyat ise insan davranışlarını öznel ifadelerle açıklamaya çalışır. 2. Edebiyatın amacı okuyanda estetik bir zevk uyandırmaktır. Psikolojide ise amaç, insan davranışlarını anlamaya çalışmaktır.
Felsefe ve Edebiyatın ilişkileri
Felsefe ve edebiyat ilişkisi anlatıda başlar. Her ikisi de anlatısını kurabilmek için ortak dili kullanır, hem felsefe hem de edebiyat metinleri dil yapıtlarıdır.
Psikanaliz ruhsallığın değişik boyut, süreç ve katmanlarını inceleyen bir bilim dalı; ruhsal soru, sorun, arayış ve bozukluklar konusunda etkili bir tedavi tekniğidir.
Sigmund Freud, Psikanaliz Üzerine adlı bu çalışmasında bilinçaltı çatışmalarının psikodinamik yapısını ve doğasını inceler. Ona göre psikanalizin amacı, bireyin tinsel yaşamı içinde bilinçdışının su yüzüne çıkmasına ortam hazırlamaktır.
Psikanalitik yaklaşım; eski analizdeki kuramlardan ve yöntemlerden yararlanmakla birlikte bazı farklılıklar içerir. Örnek olarak psikanalitik tekniğinde doğrudan danışanın bir divana uzanması ve terapistini görmeden dolaylı iletişim kurması söz konusudur.
Psikanalitik teoride temel olarak bilinçdışına bastırılmış dürtü ve düşüncelerin ruhsal belirtilere sebep olduğu öne sürülür. Psikanalizde temel olarak bilinçdışı incelenir. Seanslarda hastanın aklından geçenleri anlatması istenir ve bazı yorumlar dışında müdahale yapılmaz. Buna ''serbest çağrışım'' denir.
Çocuk gelişiminde hala popüler olan bir yaklaşım olan psikodinamik yaklaşım Sigmund Freud tarafından oluşturulan bir kuramdır. Bireyin bilinçaltındaki dürtü ve anılarının farkına varması sağlanarak terapi uygulanmasıdır. Bu yaklaşımda rüya analizleri, hipnoz ve serbest çağrışımlar uygulanır.
Sigmund Freud ve Psikoanalitik Kuramı Freud psikanalizi, “bilincin doğrudan ulaşamadığı, derin ruhsal katmanlarda geçen psişik olaylar öğretisi olarak” tanımlamıştır.
Toplum ve toplumsal normlar edebiyat sanatının ve sosyolojinin ortak kaynaklarıdır. Her ikisinin de amacı bir bakıma dünyanın sırrını çözmektir. Edebiyat ve toplum böylelikle karşılıklı bir etkileşim içindedirler. Edebiyatın tarihsel sürecini inceleyen bir araştırmacı mutlaka bu karşılıklı etkileşime yönelmesi gerekir.
Psikoloji veya Ruh bilimi, iç güdüsel ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir.
Psikologlar, etik ve yasal yönergeler gereği danışanlarıyla romantik veya cinsel bir ilişki kuramazlar.
Toplumun kültürel birikimim gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlar. 2. Edebiyatın toplumun aynasıdır ve yazıldığı dönemin zihniyetinden derin izler taşır. 3. Edebiyat, bir toplumda ortaya çıkan siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel her türlü olayın içinde yer alır.
Sanatçı ait olduğu toplumun kültür kodlarını taşıdığından edebiyat, içinde doğduğu sosyal yapının tanığı durumundadır. Toplum sorunlarını dile getirir, bunu yaparken de toplumsal değişime etkide bulunur. Toplumsal değişim ve dönüşümde önemli rol oynar, içinde geliştiği sosyal yapıyı etkiler ve biçimlendirir.
Edebiyat, dilin sanatsal işlevi ile kullanıldığı bir iletişim alanıdır. Yani tek aracı dildir. Ancak dilin gelişmesi de edebiyatın gelişmesi ile orantılıdır. Edebiyatçı dili kullanırken yeniden üretir ve dilin zenginleşmesine katkıda bulunur, gelişen dil yazın ustalarına yeni ufuklar açar.
Psikolog ve Psikanalist Arasındaki Fark Nedir? Bu konuda yapılabilecek en direkt ayrım şudur: Psikolog, her türlü ruh ve mental sağlık uzmanlarını kapsayan genel ünvan iken, Psikanalistler, psikanaliz adını verdiğimiz bir çeşit psikoterapi üzerinde uzmanlaşmış psikologlardır.
Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud ruhsal sorunların kökenindeki psikolojik etmenlere ve bilinçdışının rolüne dikkat çekmiştir. Freud'un ardından gelen birçok kuramcı Psikanalitik bakış açısını benimsemiş ancak ortaya koydukları eleştiri ve katkılar sonucunda kendi kuramlarını oluşturmuşlardır.
Psikanaliz bilinç dışı ve rüyalara odaklanırken psikodinamik bununla birlikte insan kişiliğine ve zihnine odaklanıyor. Psikodinamik psikanalize ek olarak dış dünyanın kişiye olan etkileri ve güncel hayat problemlerine bakıyor. Psikodinamikte psikanalizdeki kadar detaylı bir bilinç dışı incelemesi yapılmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri