Geleneksel olarak, insan torasik omurları T1-T12 olarak numaralandırılmıştır, birincisi (T1) kafatasına en yakın konumdadır. İnsanlarda 12, kedilerde 13 torasik omur bulunur. İnsan torasik omurlarının pozisyonu (kırmızıyla gösterilmiş). İnsanlarda, 12 torasik omur vardır.
T11: Üst ekstremite diğer yaralanmaları, yükseklik belirtilmemiş
Kompresyon fraktürü (kompresyon kırığı) en sık görülen omurga kırığı tipidir. Bu tür kırıklarda, omurganın ön bölgesinde çökme meydana gelir. En sık L1 ve T12 omurga (vertebra) kemiklerinde çökme kırığı meydana gelir. Bu kırıkta oluşan çökme sonucu omurgada kamalaşma oluşur.
T5 (Eminönü - Alibeyköy Cep Otogarı) Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa yakasında, ilk istasyonu Eminönü son istasyonu ise Alibeyköy Cep Otogarı olan 14 istasyondan oluşan 10,1 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.
Omurga Kırıkları Ne Kadar Sürede İyileşir? Omurga kırıklarının iyileşmeleri için gerekli süre 6 ile 12 hafta arasındadır.
İlgili 39 soru bulundu
Tedavi planı kırığın şiddetine göre yapılmaktadır. Omurga kırığı ameliyatı her zaman gerekli olmayabilir. Bazı omurga kırıklarında korse kullanımı gibi ameliyatsız yöntemler fayda sağlamaktadır. Osteoporoza bağlı omurga çökme kırıkları dâhil birçok kırık 6-12 hafta boyunca korse kullanımı ile tedavi edilebilmektedir.
Düşük şiddetli kırıklarda ağrı olurken, kırılma sırasında omurilik de hasar görmüşse, kol ve bacaklarda uyuşma ve idrar tutamama gibi sorunlar yaşanabilir. Şiddetli vakalarda ise kırığın tedavi edilmemesi durumda kifoz (kamburluk) gibi omurga deformasyonları ve felç gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Omurga kırığı kaynama süresi normal koşullarda korse kullanımının yeterli olduğu vakalarda yaklaşık 12 haftadır denilebilir. Elbette hastanın yaşına ve sağlık durumuna göre bu süre uzayabilir. Genelde trafik kazası veya yüksekten düşme sonucu oluşan kırık çıkıkların kaynama süresi çok daha uzundur.
Atlas veya C1 olarak adlandırılan boyundaki ilk kemik, baş ile boynun kesişme noktasında yer alır. Şekil olarak yüzüğe benzeyen bu yapı, omuriliğin ilk geçitlerinden biridir.
Belimizde 5 adet omur (Lomber - L) bulunmaktadır. Bu omurlar tıp dilinde L1, L2, L3, L4 ve L5 olarak adlandırılır. En altta bulunan kuyruk sokumu kemiği ise Sakrum (S) olarak isimlendirilmektedir. Diskler de iki omur arasında olan yastıklar olduğundan; L1-2, L2-3, L3-4, L4-5 ve L5-S1 olarak tanımlanmaktadır.
Kemiğin iyileşmesi aylar sürüyor…
Sonrasında ise kırık kemiğin sabitlenmesi için yumuşak kallus rol alır. Yeni gelişen bu yapı 6 ila 12 hafta arasında daha da sert bir hale gelerek sert kallus adını alır. Size, doktorunuz kemik iyileşmiş diyorsa; aslında bu sert kallus oluşmuş demektir.
Cerrahi işlemden korkan hastaların çoğu “Omurga kırığı kendiliğinden geçer mi?” Diye merak etmektedir. Ancak bu durum eğer kırık ciddi ise mümkün değildir. Basit kırıklarda korse tedavisi ve yardımcı egzersizler ile kendiliğinden iyileşme süreci hızlandırılabilir ancak ciddi kırıklarda cerrahi işlem gerekli olacaktır.
Bu nedenle ameliyatsız tedavi nadiren önerilir. Ancak parçalı kırıklar, osteoporotik hastalardaki kırıklar, açık yarası olan kırıklar, dirsek bağ yaralanmaları olan kırıklı çıkıklar, damar ve sinir yaralanması olan kırıklar ameliyatla tedavi edilebilir.
Örneğin birinci, ikinci ve üçüncü bel sinirleri (L1, L2, L3) kalça ve kalça ile diz arasını, 4. bel siniri (L4) diz çevresini, 5. bel siniri (L5) baldır, ayak üstü ve başparmağı ve en alt bel bölgesinden çıkıp siyatik siniri oluşturan S1 siniri kalçadan topuğa kadar bacak arkasında ve ayak tabanında ağrı ve uyuşukluk ...
İnsanda 7 adet boyun, 12 adet sırt ve 5 adet bel omuru bulunuyor. Bel bölgesinde yer alan omurlar Lomber vertebra olarak bilinir ve L1, L2, L3, L4 ve L5 olarak adlandırılıyor.
L5 / S1 Disklerinde : Kalça, uyluk ve bacağın arka yüzlerinde, topuk ve ayak dış alt kısmında ağrı, bacağın arka yan yüzünde ve ayak dış kısmında duyu kusuru. Ayağın tabana doğru olan kuvvetinde azalma veya kayıp gelişebilir. Bu seviyede Aşil Refleksi etkilenir.
C2 altı kırıklarda daha çok patlama kırığı, gözyaşı damlası kırığı ve kırıklı çıkıklar görülür. Bu kırıkları daha da detaylandırmak mümkündür. Fakat genellikle omurilik felci ve uzamış ağrı riski taşıyan kırıklardır ve cerrahi tedavi gerektiren tehlikeli kırıklardır.
İkinci boyun omurgası C2 veya Eksen olarak adlandırılır ve Atlas'ın hemen altında bulunur. Atlas ve Eksen, resimlerde de görebileceğiniz gibi, merkezi sinir sisteminin beyin sapı adı verilen kısmına çok yakındır ve beyin hücrelerinin devamı olarak kabul edilen omuriliğe açılan ilk kapıdır.
C7-T1 (C8 sinir kökü): Elin dış ön kolunda ve pembemsi tarafında ağrı, karıncalanma ve / veya uyuşma hissedilebilir. Zayıflık parmak fleksörlerinde (grip) ve diğer kaslarda da yaşanabilir.
Omurga kırıklarının iyileşme süresi yeterli sterilizasyon veya immobilizasyon hareketsizlik sağlanmışsa ortalama 3 ile 6 hafta arasındadır ama bazı ciddi omurga kırıklarında bu süre geçmesine rağmen omurga kırığında kaynaşma çok yavaş olabilir. İyileşme hastanın kendi kişisel durumuyla da ilgili olabilir.
Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar subakut ağrı olarak ifade edilmektedir.
Bunun dışında, omurga çökme kırıklarının en sık bulgusu bel ve/veya sırt ağrısıdır. Bu ağrı, sıklıkla, düşme, gerilme, öksürme veya ağır kaldırma sonrasında aniden başlar. Nadir durumlarda ağrı yavaş yavaş başlayıp, sonradan şiddetlenebilir. Ağrı künt ya da keskin vasıfta olabilirken, sıklıkla karın bölgesine yansır.
Doğrusu: Bunun da yanlış bilinen bir bilgi olduğunu söyleyen uzmanımız “Kemiğin dayanıklılığı ile kırık sonrası kaynama hali arasında bir ilişki yoktur. Dolayısıyla kırılan kemik eskisinden daha güçlü olmaz” diye konuştu.
Kallus Oluşumu: Kan pıhtılarındaki hücreler, kırık bölgesinde yumuşak bir doku kitlesi olan kallusu oluştururlar. Kallus, kemik uçlarını birbirine bağlayan ve kırığın stabil olmasını sağlayan bir yapıdır. Bu süreçte, kallus kemiklerin iyileşme sürecini başlatır ve kırık bölgesinde yeni doku oluşumunu teşvik eder.
Omurga kırıklarına hangi bölüm bakar? Travmatoloji bölümü genel olarak omurga kırıkları, üst ve alt ekstremite kırıkları, pelvis ve vertebra kırıkları gibi konularla ilgilenmektedir. Böyle bir sağlık sorunu yaşamanız halinde hastanelerin ortopedi ve travmatoloji bölümlerine başvurmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri