DSÖ, bulaşmanın, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşebileceği görüşünde. Maymun Çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatsa bile DSÖ'ye göre, bu virüsten ölüm oranı yüzde 11 civarında.
Sağlık çalışanları da virüse daha uzun süre maruz kaldıkları için daha büyük risk altındadır. Çoğu durumda, maymun çiçeği semptomları birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer, ancak bazı insanlarda tıbbi komplikasyonlara ve hatta ölüme yol açabilir.
Spesifik olarak maymun çiçeği virüsü için herhangi bir tedavi yoktur fakat çiçek hastalığına benzerliği nedeni ile çiçek hastalığına karşı korunmak için geliştirilen antiviral ilaçlar monkeypox'u tedavi etmek için kullanılabilir.
Koca, maymun çiçeği hastalığına yönelik soru üzerine "11 vaka sayısına ulaşıldı. Türkiye için korkulacak bir hastalık değil, ne pandemi ne endemi... Sorun olmayacak. Maymun çiçeği hastalığı aynı ortamda daha yakın, daha uzun süreli kalma ile bulaşan bir hastalık.
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir kişi de Maymun Çiçeği hastalığının tespit edildiğini duyurdu. Bu hastalık daha önce birçok Avrupa ve Amerika ülkesinde görülmüştü.
Maymun Çiçeği Hastalığı Tedavisi. Maymun çiçeği hastalığı 2-4 hafta içerisinde kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Çoğu kişi tedaviye gerek duymaz ve hastalık tedavisiz iyileşir.
Maymun Çiçeği Hastalığı'nın ilk görüldüğü il belli oldu. Buna göre; Maymun Çiçeği Hastalığı'na yakalanan vatandaş İstanbul'da yaşıyordu. Vakanın tedavisi İstanbul'da bir hastanede sürüyor.
Maymun çiçeği nedir? Maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs. Genellikle tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü var.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelinde 90 binin üzerinde maymun çiçeği virüsü vakası görüldüğünü ve 156 kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Bu örnekler, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi ile virüse karşı test edilir. Biyopside, bir deri dokusu parçası alınarak virüse karşı test edilir. Kan testleri genellikle tavsiye edilmez. Zira maymun çiçeği virüsü kanda kısa bir süre kalır.
Maymun Çiçeği Hastalığının Tedavisi için Mevcut Tıbbi Önlemler. Şu anda, maymun çiçeği virüsü enfeksiyonları için onaylanmış özel bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, çiçek hastalığı olan hastalarda kullanılmak üzere geliştirilen antiviraller faydalı olabilir.
LABORATUVARIMIZDA MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ PCR TESTİ YAPILMAKTADIR. Laboratuvarımızda Maymun Çiçeği Virüsü (Monkeypox Virus) Real- Time PCR testi yapılmaktadır. Bilindiği üzere, hastalığın tanısı için en geçerli yöntem, Real- Time PCR yöntemidir. Tanıda kullanılan Real-Time PCR kiti, CE- İVD onaylıdır.
Maymun çiçeği virüsü yakın temas ile bulaşır. Belirtiler arasında ateş, şişmiş lenf düğümleri ve kabarcıklar halinde cilte kaşıntı veren döküntüler olur. Çoğu kişi tedavi görmeden iyileşir.
Sağlık kuruluşları tarafından özel olarak davet edilen risk gruplarına, Pazartesi sabahından itibaren "Imvanex" adlı çiçek hastalığı aşısı yapılmaya başlandı. Normal çiçek hastalığına karşı geliştirilen bu aşının, maymun çiçeği virüsüne karşı da koruyucu olduğu belirlendi.
Maymun Çiçeği Hastalığının Belirtileri Ve Bulguları
Maymun çiçeğinin kuluçka süresi (enfeksiyondan semptomların başlangıcına kadar olan aralık) genellikle 6 ile 13 gündür, ancak 5 ila 21 gün arasında değişebilir. Enfeksiyon iki döneme ayrılabilir: 1.
Bu süreç boyunca genellikle yüksek ateş eşlik eder. Ardından 10 gün boyunca yaralar cilt altında küçük bir bezelye tanesi gibi yumrulara dönüşür ve püstüler bir görünüm alır. İki haftanın sonunda bu yaralar kabuklanır, ardından kabuklar dökülmeye başlayarak hastalık iyileşme sürecine geçer.
Virüs genellikle kendiliğinden geçiyor ve hastalık 14 ila 21 gün sürebiliyor. Ancak kuluçka süresi uzun olduğu için virüsü taşıyanlar bu süreçte farkında olmadan bulaştırabiliyor. Sağlık Bakanlığı'na göre kuluçka süresi genelde temastan sonra 6-14 gün arasında değişiyor.
Maymun çiçeği virüsü vakası insanda ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülmüştür.
Enfekte olmuş maymunların insanları ısırması veya maymuna ait tükürük, idrar, kan ve özellikle beyin dokusu gibi vücut dokularına temas sonucunda virüs insan vücuduna ağız, burun ve göz gibi yerlerden veya cilt yaralarından geçiş yapabilir.
Çiçek hastalığında görülen deri döküntüleri, içi su dolu kabarcıklar şeklindedir. Yüzde, saç derisinde, boyun kısmında, göbek ve en çok da sırt bölgesinde ağırlıklı olur. Bu kabarcıklar kızarıklığa sahiptir ve kaşıntı yaparlar.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN BELİRTİLERİ NELERDİR? Maymun çiçeği virüsünün kuluçka süresi genellikle 6 ila 13 gündür. Ancak bazı durumlarda 21 güne kadar uzayabilir. Belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, lenfadenopati (lenf düğümlerinin şişmesi), yaygın kas ağrısı ve şiddetli halsizliktir.
İlk 3 günlük sürede yüksek ateş, kas ağrıları, sırt ağrısı, baş ağrısı, kusma ve yorgunluk görülür. Bu belirtilerin ardından öncelikle dil, ağız ve boğaz civarlarında döküntü oluşur ve bu döküntüler yaraya dönüşür.
Maymun çiçeği hastalığı için yaygın kullanılan bir ilaç yoktur. Şimdiye kadar görülen olgular, sidofovir, brinsidofovir, tekovirimat (ST-246) isimli antiviral ilaçlar ve çiçek immünoglobulini uygulanarak kontrol altına alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri