aktarılır mı? “Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Psikiyatrik muayenede, doğum öyküsünden başlayarak çocukluk, ergenlik yaşantıları, meslek ve iş hayatındaki çatışmalar, evlilik ve ilişki öyküsü, anne-baba ve çevreyle ilişkiler, ilgi ve hobiler, kültürel ve dini faktörler, askerlik dönemi ve cinsel yaşam ile ilgili konular konuşulur.
Psikologlar genellikle sizin yazılı izniniz olmadan başkaları ile temasa geçmez. Gizlilik ya da psikologunuzun yasal olarak bildirmesi gerekenlerle ilgili özel endişeleriniz var ise bunu psikologunuz ile konuşabilirsiniz.
Psikiyatriye ve Psikoloğa gitmek genellikle bir kişinin sağlık siciline olumsuz bir şekilde yansımaz. Sağlık hizmetlerinin gizliliği ve hasta mahremiyeti, psikologlar da dahil olmak üzere tüm sağlık profesyonelleri için çok önemlidir.
İlgili 33 soru bulundu
Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, “Tıbben hafızayı silmek mümkün değildir. Burada yapılan hafızaya olumsuz şekilde depolanan anılara karşı kişinin duyarsızlaştırılmasıdır. Terapinin kişiye kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin hayata bakışını bile değiştirir” dedi.
psikiyatristler tıp eğitimi aldıkları için tanı koyma ve ilaçla tedavi etme yetkileri vardır.
Evet. Psikoloğa her şey ama her şey anlatılır. Hatta, psikodinamik psikoterapide “temel kural” diye bir kavram vardır. Buna göre hasta/danışan, aklına gelen her şeyi, hiçbir filtreye maruz bırakmadan açıkça dile getirmelidir -serbest çağrışım ile ilgili bir yönergedir bu.
İlaç kullanımını gerektiren durumlarda reçete etme yetkisi psikiyatristlerindir. Bu nedenle herhangi bir ruhsal sıkıntı ile psikoloğa başvuran bir danışanın ilaç tedavisi alması gerekiyorsa, uzman tarafından psikiyatriste gönderilir.
Hastanın semptomları: Psikiyatristler ve psikologlar, hastaların ne tür semptomlar yaşadığını anlamak için sorular sorarlar. Bu semptomlar arasında depresyon, kaygı, panik ataklar, yeme bozuklukları, bağımlılık, uyku sorunları, öfke kontrolü sorunları gibi durumlar yer alabilir.
Psikiyatri (ruh hekimliği) tıpta uzmanlık dallarından biridir. Bu uzmanlık dalının konusunu ruh sağlığı ve ruhsal bozukluklar oluşturur. Psikiyatri uzmanının ana uğraşı alanı, ruhsal bozuklukların tanı, tedavi ve önlenmesi ve ruh sağlığının geliştirilmesidir.
Psikiyatristlerin seanslar aynı psikologlar gibi 45-50 dakika olarak öngörülür. Psikiyatristler seanslarının 10-15 dakikasını genellikle ilaç yazmak için ayırabilirler.
Bir psikolog danışanının psikiyatrik değerlendirmeye ihtiyaç duyduğunu görürse onu psikiyatri hekimine yönlendirir. Yine aynı şekilde bir psikiyatrist te hastasının ilaç tedavisine destek olarak psikoterapiye ihtiyaç duyduğunu gözlemlediğinde psikoloğa yönlendirir. Bilimsel açıdan genel uygulama bu yöndedir.
Ruhsal durum muayenesi şu bölümlerden oluşur: Görünüm, bilinç, emosyonel durum, motor davranış, düşünce, konuşma, algı, bellek, zeka, içgörü, yargılama. · Yönelim bozukluğu: Yer, zaman ve kişiye yönelim bozulabilir. · Bilinç bulanıklığı: Zaman, yer veya kişiye yönelimde zorlanmanın görüldüğü bilinç bozukluğu.
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
Sevgi aktarımı danışanın terapiste duyduğu ilginin oldukça artması ve danışanın terapiste çok yakın hissetmesi noktasına ulaştığında duygular cinsellik ya da aşk isteği içerebilir. Aktarım aşkı oluştuğunda terapist danışanı kendisine aşık olmakla itham etmemeli ya da suçlamamalıdır.
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir. Kayıp, hastalık, yas, psikolojik travma konuları dahil, gündelik sorunları da içeren pek çok konu için psikoloğa gidilebilir.
Psikiyatri servisine gitmek için, akıl sağlığı veya huzursuzluk gibi durumların olması gerekir. Kişilerde görülen bazı psikolojik sorunlar farklı sonuçlar doğurur. Kişinin başka belirtiler göstermesi ve hastalığın fazla ilerlemesi durumunda psikiyatri doktorlarına muayene olmak gerekir.
Psikiyatride tanıya giderken çeşitli değerlendirme araçlarının yanında psikolojik testlerden de yararlanılır.
Terapide esasen konuşulamayacak konu yoktur.
Sizi ilgilendiren güncel konularınız konuşulur. Konuyla alakalı kişisel geçmişiniz de göz önüne alınır. Bir önceki psikoterapi seansından edindiğiniz öz farkındalık (içgörüler) ve sonrasında ki gelişiminiz birlikte değerlendirilir.
8) Hastanız için getirdiğiniz ilaçları mutlaka görevli klinik hemşiresine teslim etmeniz gerekmektedir. 9) Taburcu olan hastaların diğer hastaları ziyarete gelmesine izin verilmemektedir. 10)Kamera, fotoğraf makinesi, cep telefonu kullanımı kesinlikle yasaktır.
Yataklı Psikiyatri servisleri, psikiyatrik bozuklukların tedavi edildiği kliniklerdir. Psikiyatri servisleri depresyon, bipolar (iki uçlu) bozukluk gibi duygudurum bozuklukları, şizofreni, şizofreniform bozukluk, sanrısal bozukluk, şizoaffektif bozukluk gibi şizofreni spektrum bozuklukları ile ilgilenir.
Öfke kontrol sorunu yaşayan kişinin mutlaka bir psikiyatriste baş vurması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri