Uzman Diyetisyen Emre Uzun tarafından yayınlanan gönderi Nightshade(gölge sebzeleri); Bu sebze ve meyveler gölgede yetişenler olarak düşünülebilir. Domates, biber(özellikle kırmızı biber), Patlıcan,kiraz , Yabanmersini, Goji berry, patates(tatlı patates hariç) ve daha birçok sebze ve meyveleri içerir.
Gece Gölgesi Sebzeleri Nelerdir? Gece gölgesi sebzeleri, Solanaceae (solanin) familyasına ait çiçekli bitkilerin yenilebilir kısımlarıdır ve bu sebzeler az miktarda alkaloid içerirler. Alkaloidler, gece gölgesi sebzelerinin yapraklarında ve gövdelerinde bulunan nitrojen içeren maddelerdir.
Kış sebzeleri içinde patates, tatlı patates, pancar, sarımsak, zencefil, kereviz ve soğan kök sebzeler olarak öne çıkıyor. Alabaş, yer elması, turp, yabani havuç, rezene ve şalgam da kök sebzeler arasında yer alıyor.
Lahana bir sebzeler grubunu oluşturur. Lahanalarda kalın ve oldukça derine giden ana kazık kökten başka bol miktarda saçak kök bulunur. Gelişme devresinde ana kök zamanla çürü- yerek yerine çok sayıda yan kökler teşekkül eder. Lahana çeşidine göre gövde kalınlığı ve bilhassa uzunluğu oldukça değişiklik gösterir.
Bitkinin tabanında, yani toprağın altında kalan kısmında yetişen kök sebzeler çok çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Soğan, patates, kereviz, brokoli, turp, pancar, havuç, şalgam, Brüksel lahanası ve karnabahar yakından tanıdığımız kök sebzelerdir.
İlgili 15 soru bulundu
Patates, kereviz, havuç, pancar, turp, yer elması gibi toprak altında yetişen ve yumruları ile köklerini yediğimiz sebzeler, tüm vitamin ve mineralleri bünyelerinde barındırır.
Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizdede 12 ay boyunca pazardan eksik olmayan maydanoz E vitamini bakımından oldukça zengin kokulu bir sebzedir. Yemek ve salataların vazgeçilmez sebzesidir.
Sebzeler: Kuşkonmaz, enginar, bezelye, bakla, havuç, roka, taze sarımsak, biberiye, nane, maydanoz, tere, taze kekik, taze soğan.
Soğan, hem ülkemizin hem de farklı kültürlerin mutfağında, temel malzemelerden biri olarak kullanılan en yaygın kök sebzelerdendir. Lif ve antioksidanlar açısından zengindir.
Patlıcanı kestiğinizde iç kısımlardaki çekirdekler dikkatinizi çekecektir. Bu çekirdekler de patlıcan meyve mi sebze mi sorunuza meyve yanıtını verecektir. Asırlardır patlıcan sebze olarak hatırlanmıştır. Çekirdekleri sayesinde meyve olduğu ispatlanan bu besinle lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz.
Sözün kısası havuç bir kök sebzedir.
Tam bir kök sebze olan havuç bitkisinin kökü dışında yaprakları ya da sapları da tüketilebilir ancak günümüzde en çok turuncu rengiyle tanıdığımız, mor, siyah gibi farklı renklerini de bildiğimiz kök kısmı kullanılır.
Örnek kök sebzeler: Havuç, pancar, kereviz, patates, zerdeçal, zencefil, rezene, zerdeçal, soğan, sarımsak, arpacık, tatlı patates, kök sebzeler grubunda yer alır.
1 adet (15 gr) mantar 3 kaloridir. Mantarın 100 gramı 3.26 gram karbonhidrat, 3.09 gram protein, 0.34 gram yağ, 1 gram lif içermektedir. Mantar her ne kadar sebze kategorisinde olduğu düşünülen bir besin olsa da aslında teknik olarak sebze sınıfına girmiyor.
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Patates sözcüğü Amerika yerlilerinin dilinden İspanyolca aracılığıyla çeşitli Avrupa dillerine geçmiş, Türkçeye İtalyanca ve Yunancadan girmiştir.
Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, karalahana. Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva, Trabzon hurması.
Tanelerinin her birini neredeyse bir çekirdek olarak görebiliriz. Bezelye gibi börülce de bir meyve oluyor.
Çilek yetiştiriciliği. Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir. Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir.
İşte bu merak edilen sorunun cevabı: Halk arasında hangi kategoriye girdiğine tam karar verilemeyen zeytin aslında bir meyvedir. Fidan olarak dikilir ardından ağaç olup çiçek açarak meyveye dönüşür. Bir bitkinin çiçeğinden oluşan ve içerisinde yeni bir bitki oluşturabilecek çekirdeği taşıyan etli kısım meyvedir.
Dünyanın pek çok yerinde kadın parmağı olarak bilinen bamyanın bilim literatüründe adı Abelmoschus esculentus. Bamyanın kökeni hâlâ kesin olarak bilinmemekle beraber farklı araştırmalar bu ilginç bitkinin Güney Asya, Batı Afrika ya da Etiyopya kökenli olabileceğini iddia ediyor.
Güçlü aroması sebebiyle seveni kadar sevmeyeni de çok olan dereotu, koyu yeşil yapraklı sebzelerden biridir.
Elma, lifli bir yapısı olması nedeni ile bağırsak tembelliğine iyi gelen, bununla beraber kolesterol ve karbonhidratların emilimini düzenlemeye yardımcı çözünür bir lif olan pektin içeriği en yüksek meyvelerden biridir.
Üzüm, genellikle salkımlar halinde oluşan, klimakterik olmayan bir meyve türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri