Psiko-Sosyal: “Psikoloji” ve “sosyal” kelimelerinin birleşiminden oluşan bu tanım, insanın çevre faktörlerinden etkilenen ve ruhsal açıdan çeşitli evrelere ayrılan yaşamını ifade eder.
“Psikososyal” kelime anlamıyla birbirini sürekli etkileyen psikolojik ve sosyal etkilerin hareketli ilişkisi anlamına gelirken; afetlerde psikososyal destek; afet sonrası ortaya çıkabilecek psikolojik uyumsuzlukların bozuklukların önlenmesi, aile ve toplum düzeyinde ilişkilerin yeniden kurulması/geliştirilmesi, ...
Psikososyal, insanın belli yaş aralıklarında geçirdiği evrelerdir. Bu evreler kötü geçirildiği takdirde suçluluk ve şüphe başta olmak üzere birçok risk etmeni kişinin ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Psikososyal yaklaşım, yardım almak üzere başvuran müracaatçının sosyal refahına önem verir; her türlü ihtiyacının karşılanmasını, önüne çıkan çeşitli engellerle baş edebilmesi yönünde desteklenmesini ve sorumluluklarını yerine getirebilmesi için kendine güven duygusunun güçlendirilmesini hedef alır (Turan,2009; akt.
Travma odaklı psikososyal destek eğitimleri; deprem, terör, şiddet, salgın, kayıplar gibi pek çok travmatik olaydan etkilenen kişilerle psikososyal alanda çalışanların kapasitelerini geliştirmeye yönelik hazırlanan bir eğitimdir.
İlgili 27 soru bulundu
Bu ihtiyaçlar; fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, ait olma ve sevgi ihtiyacı, saygı ihtiyacı ve kendini gerçekleştirme ihtiyacı olmak üzere birbirinin üzerine kurulan toplam beş ihtiyaçtan oluşmaktadır (1).
Soru 5: Kimler psikososyal destek müdahalesi yapabilir? Üniversitelerin psikoloji, sosyal hizmet, PDR ve çocuk gelişimi bölümlerini tamamlayan, afet ve acil durumlarda psikososyal destek hizmeti temel düzey müdahale eğitimini alan, bu alanda çalışmaya gönüllü, kamu, STK ve özel sektördeki kişiler yapabilir.
Psikososyal ortam, trafik sıkışıklığı, savaş, evsizlik ya da majör hastalık gibi önemli stresörlere kadar geçici olarak yaşamımızdaki stres faktörlerine verdiğimiz yanıtları içerir.
Psikososyal terimi; psiko ve sosyal kelimelerinden oluşmaktadır.
Psikososyal kriz: Özerklik ve kuşku ve utanç. Bu dönemde genel olarak çocuğun kendi kas sistemini kontrolü artar. Bu artış anal kaslar açısından da tutma ve bırakma işlevinin gelişmesine yol açar.
Sözlük anlamı bilinç olan bu kelime orijinal dilinde ''psyche'' şeklinde yazılır.
Psikososyal tehlike, iş tasarımının, örgütlenmesinin ve yönetiminin ve gerçekleştirildiği toplumsal ve çevresel koşulların psikolojik, toplumsal veya fiziksel hasara yol açma potansiyeli taşıyan boyutlarıdır.
Uluslararası Çalışma Örgütü psikososyal tehlikeleri iş doyumu, iş örgütlenmesi ve yönetimi, çevresel ve örgütsel koşullar ile işçilerin uzmanlığı ve gereksinimleri arasındaki etkileşim temelinde tanımlamıştır. Bu etkileşimler algılanma ve yaşanma biçimleriyle işçinin sağlığı için tehlike oluşturur.
Psikoloji veya Ruh bilimi, iç güdüsel ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir.
Bilginin ihtiyaç duyan herkesle paylaşıldığı, ihtiyaçların ve kaynakların buluştuğu, kolay ulaşılabilir ve kullanılabilir bir bilgi merkezinin oluşturulması şeklinde bir psikososyal müdahaledir.
Bireysel psiko-sosyal danışmanlık/aile danışmanlığında bireyin ruhsal ve/veya fiziksel sağlık sorunları, evlilik veya çift ilişkisi, aile ve çocuklarla iletişim, iş veya okul yaşamı, özel yaşamı gibi konularda yaşanan psikolojik ve sosyoekonomik sorunların çözümü amacıyla gereken müdahaleler yapılır.
Temel psikososyal beceriler, insanlara, kendisini iyi hissetmesi için yardım etmenin temelini oluşturmaktadır. Bu rehberde, kendinize nasıl bakmanız gerektiğini ve etkileşim kurma şeklinizle diğer insanların desteklendiklerini hissetmelerini nasıl sağlayacağınızı öğreneceksiniz.
Psikososyal Rehabilitasyon (PSR), bir engellilik, fiziksel rahatsızlık ya da ruhsal rahatsızlık nedeniyle ruhsal sıkıntı yaşayan kişilerin, yaşadıkları güçlüklerle daha sağlıklı baş etmelerini, yaşam kalitelerinin artırılmasını ve toplum içerisinde bağımsız yaşam becerilerini sürdürebilmelerini hedefler.
Stres; fiziksel ve psikolojik rahatsızlıkları hızlandırabilmekte, iş tatminsizliği ve performans sorunlarına neden olabilmekte, çalışanların işten ayrılmasını ve devamsızlığını artırabilmekte, depresyon ve kaygı yaratabilmekte ve çeşitli fiziksel rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Psikososyal bakım, fiziksel, psikiyatrik bir hastalık veya yaralanmaya karşı tepki gösteren, bununla savaşmaya çalışan kişiye yardım etmeyi ve kesintisiz destek sağlamayı kapsar (Çam ve Engin, 2014) ve hastalıklar sonucu ortaya çıkan krizle başa çıkmakta sıkıntı çeken hastaları destekleyen uygulamalardan oluşur ( ...
Psikolojik faktörler genellikle bireysel değişkenliklerden oluşmaktadır. Bu kapsamda deneyimsizlik, sağlık sıkıntıları, kişilik sorunları, kazaya yatkınlık durumu, bilgisizlik, ilgisizlik, dikkatsizlik, stres ve duygusal durum değişiklikleri gibi etkenler iş kazalarının oluşumunda etkili olabilir.
Ücretsiz psikologlar; kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ya da internet aracılığıyla hizmet verebilir. Ücretsiz olarak hizmet almak için bu kurumlara başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca deprem döneminde de olduğu gibi pek çok psikolog, belirli dönemlerde ücretsiz psikolojik destek sunar.
3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olup hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (2023 yılı için 3.800,78 TL) az olan haneler (Hanesinde memur, noter ve muhtar bulunanlar hariç) faydalanabilmektedir. TL ödeme yapılmaktadır.
Afet ve acil durumlar sonrası yaşanan kayıplar dolayısıyla kişilerin bu tür duygular hissetmesi beklenen bir durumdur. Bu tepkiler akut dönemde temel ihtiyaçların karşılanmasının akabinde uygulanacak psikolojik ilk yardım, psikoeğitim gibi destek hizmetleri ile büyük oranda giderilir ve kişi normal yaşantısına döner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri