TERBİYE VE MEYANE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Genellikle çorbalar için kullanılan terbiye yumurta sarısı ile hazırlanıyor. Meyane ise eşit miktarda un ve tereyağının, unun kokusu çıkana kadar kavrulmasıyla elde ediliyor.
Kıvamlı unlu çorbalar yapıyorsak, çorbayı arzu ettiğiniz ölçüde un ile besleyerek kıvamını attırabilirsiniz. Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir.
Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır. - Çorba tuzlu olursa, bir patatesi dörde bölerek içine atın.
Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
Hazırlanan karışımda bir süre bekletilerek yumuşaklık ve lezzet kazandırmak veya yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi malzemeleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak.
İlgili 34 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mürebbi kelimesi, terbiye sözcüğünden türetilmiştir. Terbiye hem ahlak hem de eğitim anlamına gelirken mürebbi de eğiten, terbiye eden, kişiye bilmesi gerekenleri öğreten kişi demektir.
Dilerseniz yumurtasız da hazırlayabilirsiniz. Yumurtasız hazırlarken un miktarını biraz daha arttırmaya özen gösterin mutlaka. Çorba terbiyesinin kesilmemesi için mutlaka ocakta kaynayan suda terbiyenize su ilavesinde bulunun.
Terbiye kelimesi Türkçe'de "1. büyütme, yetiştirme, eğitme, 2. suda yumuşatma" anlamına gelir.
“Terbiye” denildiğinde dini manada anlatılmak istenen; Rabb'in rızasına uygun gidişatta bulunmak ve Rabb'e doğru yönelmektir. Terbiye “Rab” kökünden gelir ve Rabb'e doğru, Rabb'in rızasına uygun şekle doğru, bir insana bir şeyin tatbik edilmesidir.
Bazı çocuklar, nasihatle, yumuşak sözle ve mükafat verilerek yola gelir. Bazısı ise, sert ve acı sözle ve ceza vererek terbiye kabul eder. Üstat, rehber, mahir olup çocuğun yaratılışının nasıl olduğunu anlamalı, onu şefkat ile, tatlı veya acı tesir ederek terbiye etmeli, yani yetiştirmelidir.
Hangi Çorbaya Hangi Terbiye? Yoğurtlu terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalarda tercih edilir. Limonlu terbiye genellikle etli çorbalarda ve sebzeli, taneli çorbalarda tercih edilir. Sütlü terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalar ile sebzeli çorbalarda kullanılır.
Beyaz Roux: Eşit miktarda un ve tereyağını bir tencerede kısık ateşte 2-3 dakika kavurun. Karışımın rengi çok hafif sarıya döndüğünde meyaneniz hazır demektir.
Çorbanın kesilmemesi için en önemli şey su ile yoğurtlu karışımdan birinin soğuk olmaması ve çırpıcı ile sürekli karıştırılmasıdır. Çorbanın altını kısın ara ara karıştırmaya devam edin. Ardından tavada sıvı yağ ile tereyağını eritin üzerine nane dökün ve biraz pişirin.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Pirinçlerimiz haşlanırken diğer taraftan çorbanın terbiyesi için süzme yoğurda yumurta ve unu ekleyelim. Tel çırpıcı ile pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım. Hazırladığımız terbiyeye yavaş yavaş yaklaşık sıcak su ekleyerek ılıtalım.
Çorbanın terbiyesi için; 1 su bardağı yoğurdu, 1,5 yemek kaşığı unu, 1 adet yumurta sarısını, 1 çay kaşığı tuzu ve yarım limon suyunu bir kaba aktarın. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Tenceredeki tavuk haşlandıktan sonra tavuğu ve defne yapraklarını içerisinden alın ve tavukları ince olacak şekilde didikleyin.
Talim, Kuran'ı Kerim'in tecvit kuralları göz önünde bulundurularak okunması demektir.
Terbiye daima kişinin aklına, hidayet yolunda kılavuzluk eder. Terbiye elde etmeye yönelmelidir! Çünkü terbiye aklı artırır, mevki ve mertebede olgunluğa eriştirir, kişiliği kuvvetlendirir. Terbiyeli kişi, edebi sebebiyle mal kazanır ve yüksek dereceye ulaşır.
Terbiye, Arapça bir kelime olup ıslah etmek, düzene koymak, idare etmek, eğitmek ve gözetmek anlamlarına gelir. Yüce Allah'ın isimlerinden olan “Rab” ile ilgilidir.
Terbiye sözcüğünün eş anlamlısı: Görgü, edep kelimeleridir.
terbiye - Nişanyan Sözlük. Arapça rbw kökünden gelen tarbiya(t) تربية “1. büyütme, yetiştirme, eğitme, 2. suda yumuşatma” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça rabā رَبَا “1. büyüdü, yetişti, besili hale geldi, 2. suda şişti” fiilinin tafˁila(t) vezninde II. masdarıdır.
“Korumak, ıslah etmek, gözetmek, yükseltmek” anlamındaki rabv kökünden türeyen terbiye kelimesine “çocuğu veya ekini besleyip büyütmek, geliştirmek” mânası verilir (Fîrûzâbâdî, el-Ḳāmûsü'l-muḥîṭ, “rbv” md.).
Çorbanın terbiyesi için; 1 yumurtanın sarısı ile limon suyunu iyice çırpın. Çorbayı ocaktan alıp tuz ve karabiberle tatlandırın. Terbiyeyi ekleyip tencerenin kapağını kapatın. 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra kaselere paylaştırın. Üzerini kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
çorbaya dair can sıkan yumurta beyazı detayı. böyle pütür pütür yüzen ak yuvarlaklar. bir süre çorba içmemeye sebep olacak durumdur. terbiye için yumurta sarısı kullanmanın yeterli olduğunu, beyazının çorbanın kıvamına / bağlamasına herhangi bir katkısı olmadığını bilmemekten kaynaklanan bir problemdir.
Diğer yandan bir kapta yoğurt ve unu iyice karıştırıp pürüzsüz hale getirelim. Kaynayan çorbanın suyunu terbiyeye azar azar ilave ederek ılıklaştıralım. Yoğurtlu terbiyeyi çorbaya ilave edelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri