Kütahya Kızılcık Tarhanası, ergin kızılcık (Cornus mas L.) meyvelerinin püre haline getirilerek kaynatılıp; buğday unu ve tuz ilave edilerek yoğrulmasıyla elde edilen hamurun kurtulmasıyla hazırlanan, pembemsi renge sahip bir tarhanadır.
Bolu Kızılcık Tarhanası
Bolu da yetişen kızılcık meyvesinin püresi, sert-kırmızı ekmeklik buğday unu ve yemeklik iyotlu tuzun belli oranlarda karıştırılıp yoğrulması ile üretilen üründür.
Her ülkenin yemek kültürü ve geleneksel yemekleri önemlidir ve o ülkeye özgü olarak bilinen bazı yiyecek ve içecekleri bulunmaktadır. Tarhana da Türk mutfağı için bunların başında gelen ve örnek gösterilebilecek önemli yiyeceklerden bir tanesidir.
Tencereye aldığımız sıvı yağımıza sarımsakları ekleyip kavuruyoruz, kavrulduktan sonra içine sos veya salçamızı ekliyoruz. Ardından tarhanamızı da ekleyip üzerine soğuk suyumuzu ekliyoruz. Suyunu koyuluğuna göre kendiniz ayarlayabilirsiniz. Tuzunu atıp kısık ateşte pişiriyoruz.
Taze kızılcıklar yıkanır, bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yumuşayınca ezilerek süzgeçten geçirilir. Marmelat gibi koyu kıvama gelince unla karıştırılarak hamur yapılır ve hamur küçük parçalara ayrılır. Güneş almayan ortamda altı üstü biraz kurutularak ezilir ve ufalanması sağlanır.
İlgili 31 soru bulundu
İçerdiği zengin C vitamininin yanı sıra, lif ve E vitamini kaynağıdır. Vücut direncini arttırmak, idrar yolları enfeksiyonlarına karşı koruyucu olmak, kronik hastalıklara karşı bağışıklık sistemini desteklemek gibi faydalı özellikleri olan kızılcık meyvesinden üretilen tarhana da bol vitamin içerir.
Kızılcık tarhanası özellikle sık sık soğuk algınlığı geçirenlere en doğal ilaçtır. Halsizliği, boğaz ağrısını alan kızılcık tarhanası hem yapması kolay hem de çok sağlıklı bir çorbadır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren bu çorba doğal şifa olarak bilinmektedir.
Kendine özgü bir tadı olan kızılcık zeytin büyüklüğünde ve mayhoş bir lezzete sahiptir. Farklı bir aromaya sahip olan meyvenin ekşi tadı bazı kimseler tarafından beğenilmese de sağlığa faydaları nedeniyle tüketilmesi önerilir.
Böylece risk oluşmadan sağlıklı bir şekilde kızılcık ve marmelat tüketilebilir. Kalp rahatsızlığı, kan pıhtılaşmasında sorun olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, böbrek taşı düşürenlerin mevcut rahatsızlıkları devam ettiği sürece kızılcık marmelatı tüketmemesi önerilir.
Çoğunlukla meyve suyu ya da kurutulmuş şekilde tüketilen kızılcık meyvesi, nadiren çiğ olarak tüketilir. C vitamini, potasyum içeren kızılcık suyu ilave şekerler bakımından yüksek olabilmektedir.
A ve E vitaminleri barındırması nedeniyle, kalp hastalığı ve kolon kanserine karşı koruma iki güçlü antioksidan için iyi bir kaynaktır. Düzenli yendiği takdirde kabızlığa, kanayan basur ve kronik ishale iyi gelir.
Sıkıcık Çorbası Tarifi (Kütahya Yöresi)
Dövülmüş buğday kaynatılıp soğutulduktan sonra süzme yoğurt, pûng (yarpuz) catir (kekik) veya nane (nane) gibi otlar ile beraber yoğrulur ve topaklar şeklinde veya ince bir tabaka şeklinde temiz bezlerin üzerine serilip güneşte kurutulur.
Doktor Çorba diye de bilinir genelde. Zira karnı ağrıyana, mide rahatsızlığı geçirene pişirilen ilk yemek budur. Karabiber ve sarımsakla tadı mükemmel olur. Söylenenin aksine muhteşem bir kokusu ve tadı vardır.
Gaziantep mutfağına ait, içerisinde yeşil mercimek, nohut, aşurelik buğday gibi lezzet harikaları bulunan, tarhun otu ile mis gibi kokan alaca çorba oldukça doyurucu ve besleyicidir.
Baklalı tariflerimin ikincisi bakla çorbası, aslen bolu yöresine ait bir tarifmiş.
Malatya Tarhanası 23.07.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kahramanmaraş'ın cips tarhanası Meşhur Kahramanmaraş tarhanası, çerezlik olarak cips inceliğinde de üretiliyor Kahramanmaraş'ta yaz aylarında yapılan tarhana, sadece çorba olarak değil cips olarak da tüketiliyor.
Tarhana, 16. yy başında Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han döneminde Mısır seferi öncesi ortaya çıkmıştır. O zamanlar Mısır'ın fethi için uzun bir yolculuğa çıkarılacaktır ve gıda ihtiyacının karşılanması için taşınma açısından hafif gıdalara ihtiyaç vardır.
Tereyağı, sıvı yağ ve salçayı derin bir tencereye alıp 5 dk kavurduktan sonra sıcak suyu ve tuzu ekleyin. Su kaynamaya başlayınca köfteleri suya atıp 20 dk pişirin. En son süzme yoğurt ve tereyağında kızdırılmış toz biber, pul biber ve nane ile servis edin. Deneyenlere afiyet olsun.
Maraş Tarhana Çorbası Yapılışı:
Islanmış tarhananın kaldıracağı kadar su ayarı yapılır. Kısık ateşte karıştırarak pişirilir. Pişen çorba tahta kaşıkla özenir, dövülür ve kıvam verilir. Çorba bu şekliyle tüketildiği gibi taze yoğurt ve et suyu ilavesiyle de tüketilebilir.
Kızılcık yabani olarak daha çok Karadeniz Bölgesi'nde yetişmektedir. Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde de kızılcık yoğunluk ile yetişebilir. Bunun yanı sıra aşılı kızılcıklar ise Malatya, Bursa ve Yalova illerinde çok sık görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri