Kürtaj sonrası beklenen yan etkiler nelerdir ? Genel anestezi ile uygulanan işlemlerde işlem sonrası hafif baş dönmesi olabilir. Hafif şiddette mide bulantıları, adet sancısına benzeyen hafif ağrılar operasyon sonrası beklenen etkilerdir. Kanama çok beklenmez ancak lekelenme tarzı kanamalar olabilir.
Aynı nedenle ilk iki hafta cinsel temastan kaçınılması da önerilir. Eğer kanama yoğun bir şekilde devam ediyorsa bu yasak, 3. haftaya kadar uzayabilir. Herhangi bir ağrısı ve kanaması olmayan hasta,kürtaj işleminden bir hafta sonra yapılan kontrol muayenesinden sonra normal hayatına dönebilir.
Kürtaj sonrası bakım nasıl olmalıdır? Kürtaj sonrası genital bölge enfeksiyona karşı zayıf olduğundan deniz ve havuza girilmemeli, küvette banyo yapılmamalıdır. Kürtaj operasyonu sonrasında hastalar mutlaka dinlenmeli, doktor tavsiyelerine ve reçete edilen ilaç varsa düzenli kullanmaya özen göstermelidir.
Ağrı, adet sancısına benzer. Bu ağrıyı engelleyebilmek için hekiminizin önerdiği ağrı kesicileri kullanmalısınız. Kürtaj sonrasında ilk 15 gün duşunuzu ayakta almanız, denize, havuza sahunaya girmeniz ve vajinal tampon kullanmanız önerilmez. 1 hafta süresince cinsel ilişki yasaklanır.
Kürtaj sonrası evde dikkat edilmesi gereken hususlar:
Çoğunlukla birkaç gün içinde normal aktiviteler dönülür hatta ilk 24 saat içinde çok zor işler dışında her şey yapılabilir. İlk 24 saat içinde ağrı kesiciye ihtiyaç duyacak kadar ağrı olabilir. Hafif kanama ve kasık ağrısı normal. Bazen 2 haftaya kadar sürebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız. Güzelce dinlenin ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
Kürtaj sonrasında banyo hemen yapılabilir, ancak ilk 15 gün duş şeklinde banyo tercih edilmelidir.
Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi? Hayır kürtaj işlemi yatış gerektirmez. İşlemden kısa süre sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.
9-) Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi? Kürtaj işlemi sonrası hastanede yatış gerekmez. Hasta işlemden sonra kanama kontrolü için dinlenme odasında istirahat ettirilir ve her şey yolunda ise 1-2 saat içinde hasta taburcu edilir.
Kürtaj sonrası ne zaman yemek yiyebilirim? Kürtaj esnasında anestezi alındıysa 1 saat sonra hafif yemek yiyebilirsiniz. Tercihen çorba, sıvı gıdalar. 2-3 saat sonra da normal beslenmeye geçebilirsiniz.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
Kürtaj, ciddi yan etkileri olan bir müdahale değildir. Kürtaj esnasında veya sonrasında herhangi bir sağlık sorunu görülmez. Enfeksiyon riski olan işlemden sonra enfeksiyon olmaması için 1-2 hafta hijyene dikkat edilmesi gerekir. Kürtaj sonrasında rahim ağzı açık olduğu için enfeksiyon riski yüksektir.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir.
Kürtaj işlemini çoğunlukla anestezi altında yaptığımız için işlem sırasında ağrı hissedilme ihtimali yoktur. Kürtajdan sonra, anesteziden uyanırken hafif bir kasık ağrısı olması doğaldır. Bu ağrı ağrı kesiciler ile kolaylıkla önlenebilmektedir. Bazı hastalarda kürtaj sonrası hiç ağrı olmayabilir.
Kürtajdan sonra hamilelikle ilgili semptomların devam etmesi nadir değildir. Bunun nedeni bazı kadınlarda hormonal seviyelerin normale dönmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duymasıdır. Bu nedenle, çoğu kişi şişkinlik, meme hassasiyeti ve hatta mide bulantısından şikâyet edebilir. Bu sıklıkla görülen bir durumdur.
Kürtaj sonrasında 2 hafta cinsel ilişkiye girmeyiniz. İşlemden 1 hafta sonraki doktor kontrolünde herhangi bir problem saptanmadıysa, kanama tamamen bittiyse cinsellik yaşanabilir. Kürtaj olduğunuzda adet döngünüz sıfırlanmış olur. İşlemden 30-40 gün sonra normal adet görülür.
Bu konuda sayı olarak aslında bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi fazla sayıda kürtaj olarak rahmi travmatize etmekten kaçınmak gerekir.
Biz kliniğimizde kürtaj tekniği olarak, aşağıda belirttiğimiz karmen kanülü ile aspirasyon tekniğini kullanmaktayız. Kürtaj işlemi cerrahi müdahale sınıfındadır. Ancak herhangi bir dokunun kesilmesi söz konusu değildir, haliyle dikiş de atılmaz.
Kürtaj operasyonu, sedasyon adı verilen hafif anestezi altında gerçekleştirilir ve hasta uyku halindedir. 10-15 dakika süren kürtaj yapılırken hasta herhangi bir acı, ağrı hissetmez. Yani kürtaj ağrılı bir işlem midir sorunuza hayır şeklinde yanıt verebiliriz.
Enfeksiyon kapmamak için yaklaşık bir hafta cinsel ilişkiye girilmemeli. Kürtaj sonrası vajinal duş yapılmamalı ve tampon kullanılmamalı. Doktorun verdiği antibiyotikleri düzenli olarak kullanmak enfeksiyonu önlemek açısından önemlidir.
Kürtaj Yaptırdığım Anlaşılır mı? Kürtaj işlemi sırasında herhangi bir cerrahi kesi ya da dikiş kullanılmadığı için işlemin sonradan anlaşılması kesinlikle mümkün değildir.
Oysa ki kürtajın ilk gebelikte ya da doğum sonrasında yapılmış olması olası komplikasyonlar açısından fark yaratmaz. Bu nedenle planlı olmayan bir gebelik, ilk gebelik dahi olsa, güvenli bir ortamda, kürtaj yolu ile sonlandırılabilir.
11 ) Kürtaj sonrası normal hayatıma ne zaman dönebilirim? Kürtajdan hemen sonra hasta günlük hayatına geri dönebilir. Kanama yaklaşık 15 gün boyunca devam edebilmektedir.
– Enfeksiyondan korunmak için ayrıca antibiyotik kullanımı da faydalı olabilir. En az 3 gün ilacın kullanılmasında fayda var. – Vakum kürtaj sonrası hafif bir kanama olabilir. Kanamanın adetten fazla olması durumunda mutlaka iletişime geçilmeli.
Enfeksiyon,genellikle küretajdan 3-5 gün sonra ağrı, ateş, kokulu akıntı, aşırı kanama şeklinde kendini belli eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri