Psikografik segmentasyon veya psikografik bölümlendirme; kişilik, yaşam tarzı, sosyal statü, aktiviteler, ilgi alanları, fikirler ve tutumlar gibi psikolojik özelliklerden faydalanarak tüketiciler üzerinde çalışmak ve onları gruplara ayırmak amacıyla kullanılan araştırma metodolojisidir.
Psikografik anketler, pazar araştırmasında insanları tutumları, arzuları, değerleri, yaşam tarzları ve kişilikleri gibi psikolojik kriterlere göre incelemek ve sınıflandırmak için kullanılır. Psikografik sözcüğü, nefs, ruh veya akıl anlamına gelen psişe ve grafik sözcüklerinden oluşur.
Psikografik, çeşitli şemaların yardımı ile bir insanda psikolojik olarak algılanabilen pek çok özelliği (yetenekleri, nitelikleri vb.) organize etme, anlama ve ortaya koyma yöntemine denir.
Psikografik bölümlendirme, insanların yaşam tarzı ve tercihlerinden yola çıkarak tüketim alışkanlıklarını etkileyen psikolojik özelliklere göre grupların oluşturulduğu bir pazar bölümlendirme tekniği olarak tanımlanmaktadır.
Psikografik segmentasyon veya psikografik bölümlendirme; kişilik, yaşam tarzı, sosyal statü, aktiviteler, ilgi alanları, fikirler ve tutumlar gibi psikolojik özelliklerden faydalanarak tüketiciler üzerinde çalışmak ve onları gruplara ayırmak amacıyla kullanılan araştırma metodolojisidir.
İlgili 33 soru bulundu
Psikografinin gerçek güzelliği, işinizin büyüklüğü veya aşaması ne olursa olsun kullanılabilmesidir. Örneğin, yeni başlayan bir girişim potansiyel müşterileri araştırabilir ve topladığı bilgileri daha iyi bir pazarlama stratejisi ile birlikte daha iyi bir ürün oluşturmak için kullanabilir.
Demografik bölümlendirme pazarı yaş, cinsiyet, aile büyüklüğü, aile yaşam döngüsü, gelir, meslek, eğitim, din, ırk, milliyet gibi değişkenlere göre bölümlendirir. Tüketici istekleri, ihtiyaçları, kullanma oranları demografik değişkenlere göre değişir.
Demografik özellikler yaş, gelir, cinsiyet, eğitim seviyesi, meslek gibi faktörleri içermektedir. Psikografik özellikleri analiz edin Hedef kitlenin demografi özelliklerinin ardından psikografik özelliklerini de analiz etmelisiniz. Bu özellikler hedef kitleyi belirlemenin bir diğer önemli unsurlarındandır.
Demografik segmentasyon veya bölümleme hedef pazarınızı coğrafya, yaş, eğitim, meslek ve gelir gibi kişisel özelliklere göre belirli, erişilebilir insan gruplarına ayırır. Demografik segmentasyondan yararlanarak, hedef pazarınızın her bir bölümü için kişiselleştirilmiş pazarlama kampanyaları oluşturabilirsiniz.
Davranışsal segmentasyon, aynı davranışları sergileyen kişileri gruplandırmak ve tüm pazarlama çabalarını tek bir gruba hedeflemek için yapılır. Bu yöntemle şirketler, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayarak ürünlerini etkili bir şekilde tanıtabilir ve pazarlayabilir.
Demografik segmentasyon, pazarın yaş, cinsiyet, milliyet, eğitim düzeyi, aile büyüklüğü, meslek, gelir vb. gibi farklı değişkenlere göre bölünmesinden oluşur.
Psikolojik Faktörler; öğrenme, algılama, güdülenme, tutum ve inançlardır. Sosyo-Kültürel Faktörler; referans grupları, sosyal sınıf, aile ve kültürü kapsar.
Dürtüsel satın alma, duygusal ve bilişsel psikolojik süreçleri içermektedir. Duygusal süreç; satın almak için dayanılmaz istek, olumlu satın alma duygusu, ruh hali yönetimi, bilişsel süreç ise bilişsel irdeleme, plansız satın alma ve geleceğin dikkate alınmamasını içermektedir.
A- Kolayda Mallar: Tüketicilerin az çaba sarf ederek satın almaya niyetli oldukları, genelde diğer ürünlere göre daha sık satın alınan, göreli olarak daha düşük fiyatlara sahip ürün grubudur.
Segmentasyon, markaların veya firmaların ilgili olduğu pazarı bölümlere ayırarak bu bölümlerden seçilen küçük pazara yönelik strateji oluşturmayı hedefleyen yönteme denmektedir. Öncelikle hedef müşteri kitlesini belirleyen şirketler, daha sonra segmentasyon yani bölümleme yaparlar.
Demografi, bir popülasyonun çeşitli özellikleridir. Demografi örnekleri, incelenen bir popülasyonun ırkı, cinsiyeti ve yaşı gibi faktörleri içerebilir. Nüfusun sosyoekonomik koşullarının istatistiksel bilgileri, demografik veriler olarak bilinir.
Segmentasyon Nedir? Pazarlama alanında kullanılan en önemli tekniklerden bir tanesidir. Segmentasyon en genel tanımı ile marka ve firmaların ilgili olduğu pazarı ve hedef kitleyi bölerek seçtikleri küçük pazara ve hedef kitleye yönelik stratejik planlamalar oluşturmasını hedefleyen bir yöntemdir.
Niş pazar çok dar bir tüketici grubunun istek ve gereksinmelerine göre bölümlenmiş pazarlardır. Büyük işletmelerin girmek istemediği ya da göremediği özel pazar bölümleri, sınırlı tüketicisi olan bir yapıya sahiptir. Ortopedik ürünler, çok büyük numarada giysi, ayakkabı, özel turizm etkinlikleri gibi.
Mikro Lokasyon Bazlı Pazarlama, en genel tanımıyla satıcının, tüketiciyle doğru yerde, doğru zamanda ve doğru mesajla bağlantı kurmasına imkan sağlayan; teknolojik imkanların en üst seviyede kullanıldığı bir pazarlama türüdür. Mikro Lokasyon Bazlı Pazarlama, markaların mesajlarını geniş hedefli hale getirebilir.
Doğumlar, ölümler göçler ve yaşlanma ile ilgili çalışmalar bu bilim dalı tarafından yapılır. Demografi; coğrafyanın "Nüfus Coğrafyası", isimli alt dalından yararlanır. Bunun yanında kişilerin etnik kökenlerini tekrar nüfus başlığı altında inceler.
Bir pazarı benzer özellikler taşıyan tüketici gruplarına ayırma ve işletmenin hizmet verebileceği en uygun grubu seçme olarak ifade edilebilir. Bu gruplandırma, farklı ürün ile pazarlama ve strateji gerektirir.
Hedef pazar analizi, ürününüzün gerçek pazarında nerede ve nasıl uygun olacağını belirler. Bu bilgilerle şunları yapabilirsiniz: İşletmeniz için en fazla ve en az değerli pazarların hangileri olduğunu belirlemek. Doğru müşteri karakterleri geliştirmek.
Psikolojinin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikometri, uygulamalı psikoloji, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisi gibi pek çok alt alanı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri