Psikolog kendi ofisini açabilir mi sorusunun yanıtı bu durumda “evet, açabilir” demektir. Ancak tüm bu şartların yanında ofis açmak, süreci sorunsuz yönetmek, zaman ve büyük uğraşlar isteyen bir durum haline gelebilir.
Psikolojik danışmanlık merkezleri akıl ve ruh sağlığı alanında faaliyet göstermek için alınır. Özel muayenehaneler açarak da psikolog ya da uzman psikolog olarak hizmet verebilirsiniz. Ancak psikolojik danışmanlık merkezi açmayı düşünüyorsanız en az 3 kişiden oluşan bir işletme olmalıdır.
Kanunun gereği neyse onu yerine getirmek gerekiyor. O kanuna göre, psikologların müstakilen kendi başlarına bir muayenehane açmaları veya hasta kabul etmeleri mümkün görünmüyor. Bunu değerli psikologlarımız kendileri de biliyorlar.
Psikoloji bölümü mezunları herhangi bir alt alanda uzmanlaşmadan da çok farklı alanlarda çalışabilirler. İnsan kaynakları ve halkla ilişkiler, Pazar ve piyasa araştırmaları, bilişim, finans, reklamcılık, eğitim sektörleri bu alanlara bazı örneklerdir.
Psikolojik Danışmanlık Merkezi açmanın maliyeti ortalama 35.000 TL civarındadır. Maliyet olarak da düşündüğünüzde eğer aylık yaptığınız görüşmeler 80 seanstan az ise oda kiralamak sizin için daha uygun olacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Psikolog kendi ofisini açabilir mi sorusunun yanıtı bu durumda “evet, açabilir” demektir.
Mesleğe yeni adım atan psikolog maaşı 13 bin TL ile 14 bin TL arasında maaş alırken uzmanlık ve derecesine göre bu oran 17 bin TL ile 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
İlgili üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden 4 yıllık lisans sürecini bitiren kişiler, Türkiye'de herhangi bir ruh sağlığı yasası olmaması sebebiyle ilgili şartları yerine getirdikten sonra psikolojik danışmanlık merkezi açabilirler.
Psikoterapistler, psikoterapi eğitimini tamamlamış ruh sağlığı uzmanlarıdır. Psikologlar, psikiyatristler, psikolojik danışmanlar psikoterapist olabilirler. Türkiye'de psikologların psikoterapistlik eğitimine başlayabilmesi için yüksek lisans eğitimine başlamış veya bitirmiş olması gerekir.
Kapatma kararının bir başka gerekçesi; Psikologların “ruhsatsız faaliyette bulunmasıdır”. Eğer sucuk imalathanesi açacaksanız ruhsat almanız gerekir. Bunu nereden ve nasıl alacağınız da bellidir. Psikologların faaliyetlerini düzenleyen bir mevzuat, yasa veya yönetmelik olmadığından, ruhsatı da yoktur.
Ruhsal bozuklukların sağaltımında klinik psikologlar görev alır. Lisans eğitiminin ardından Klinik Psikoloji alanında uzmanlığını tamamlamayan kişilerin psikoterapi yapma yetkinliği yoktur. Psikologlar ilaç yazma yetkisine sahip değildir.
Psikoloji lisans eğitimi üzerine ilgili mevzuatına göre Sağlık Bakanlığınca uygun görülen psikolojinin tıbbi uygulamalarıyla ilgili sertifikalı eğitim almış ve yeterliliğini belgelemiş psikologlar sertifika alanlarındaki tıbbi uygulamalarda görev alabilirler.
Yılda 12500 civarında PDR ve Psikoloji Mezunu var. Alan dışı bölümlerden de yılda 7-8 bin kişinin bu alana yöneldiği düşünüldüğünde ortalama mezun sayısı 20 bin civarına çıkmış oluyor.
Klinik psikolog olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Psikoloji bölümünden lisans derecesiyle mezun olduktan sonra Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans ya da doktora yapmak gerekir.
Hastaneler en çok psikolog alımı yapılan kadrolardan biri. Yani evet, psikologlar hastanede çalışabilirler.
Psikolog ve danışan gizliliği açısından psikoloğunuz, bilgilerinizi korumakla yükümlüdür. Hiçbir şekilde paylaşmaz. Psikoloğa gitmek aynı zamanda sicile de işlemez çünkü bir suç ya da kayıt altına alınması gereken kötü bir durum değildir.
Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir psikolog maaşı 14.000 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir. Ancak, bu rakamlar söz konusu işin özelliklerine ve çalışma koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.
eleman.net verilerine göre, Klinik Psikolog 2023 yılında ortalama 28.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Klinik Psikolog , Temmuz 2023 yılında ortalama 29.000 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.880 TL maaş alıyordu.
Bütün psikologlar eğitim hayatları boyunca etik ilkeleri benimseyerek mesleğe ilk adımları atarlar. Bunları göz önünde bulundurarak, terapistine güvenebilir, her şeyi anlatabilir ve anlattıklarınızı başkalarına anlatmayacağı konusunda içiniz rahat olabilir.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre tedavi yetkisi sadece tıp hekimlerine verilmiş. Dolayısıyla Psikoterapi Merkezi ancak tıp kökenli olduğu için Psikiyatri veya nöropsikiyatri hekimlerinin öncülüğünde açılabilir.
Psikologlar Aile Danışmanlık Merkezi Açabilir Mi? Psikologlar Aile Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programını tamamlamak şartıyla Aile Danışmanlık Merkezi açabilmektedir. Psikoloji bölümü mezunları genellikle aile danışmanlığı merkezlerinde çalışmaktadırlar.
Danışmanlık şirketini, gerekli eğitimini almış, alanıyla ilgili önemli sertifikalara sahip, şirket açmak için gerekli belgelere sahip kişiler açabilir. Tek başına danışmanlık yapacak kişi, şahıs şirketi; ortaklı şirket açacaklar ise anonim ya da limited şirket kurmalıdır.
Psikolog seans ücretleri 2023 yılı için 750 TL ile 2000 TL arasında değişim gösterir. Ancak 45 ile 60 dakikalık seans süresi sonucunda merkezimizde ücretler en alt sınırda tutularak belirlenmiştir. Ayrıca Online psikolog ücretleri daha düşük olduğundan 500 TL olarak belirlenmiştir.
Yönetmeliğe göre Haftalık 30 saattir. 657 sayılı Devlet memurları kanunu ve ilgili mevzuata göre haftalık mesai günlere eşit olarak dağıtılır. hükmüne göre günlük 6 saat olarak karşımıza çıkmaktadır.
Klinik psikologlar için maaş konusu daha iyi diyebilirim; polikliniklerde çalışan uzman klinik psikologlar 3500 + Prim sistemi ile ayda ortalama 6000 - 8000 bandında ücret alabiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri