Artık iade kargo ücreti ayıplı mallar haricinde müşteriye ait olacak. Bu konuda eklenen madde tam olarak şöyle: “Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür.
İade olan kargo ücretini kim karşılayacak? Ticaret Bakanlığı "Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kararlarını Resmi Gazete yayınladı. Yapılan açıklamaya göre tüketici iade ettiği ürünün kargo ücretini kendisi karşılayacak.
Satıcı geri ödemeyi tüketiciye herhangi bir masraf ve yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorundadır. Satıcı dilerse iadenin hangi kargo şirketi ile yapılması gerektiğini seçebilir ve tüketici yine hiçbir bedel ödemeksizin seçilen kargo şirketi aracılığıyla ürününü geri gönderebilir.
Eskiden iade masrafları yani kargo bedeli satıcı tarafından karşılanıyordu. Yeni kararla birlikte bu masraf tüketicilere yüklenmiş oldu.
Kargo gönderim ücretinin alıcı mı yoksa satıcı mı tarafından ödeneceği satıcı tarafından belirlenir. Satışa çıkarılan ürün alıcı öder olarak seçilmiş olsa dahi aşağıdaki durumlarda kargo ücreti yine de satıcı tarafından ödenir.
İlgili 45 soru bulundu
Cayma Hakkı kullanılarak iade edilen ürünler ve ayıplı ürünler için kargo masrafı Alıcıya aittir.
Alışveriş fişi/faturası olmasa da, tüketicinin iade hakkı vardır. Mala ait fatura ve benzeri belgeyi, bu makbuz ekinde geri isteyen; 3065 Sayılı K.D.V. Kanunu 54 Seri No.lu KDV tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Trendyol'da iade talebi oluştururken bu seçenek size sunulduğunda adresinizden iade paketinizin alınması için ücretsiz randevu oluşturabilirsiniz. “İadem adresimden alınsın.” seçeneğini seçin.
(Reddedilen iadelerin gönderim ücreti Trendyol'a aittir.) 2 gün içerisinde müşteriye geri gönderilmeyen iadeler Trendyol tarafından onaylanacaktır.
Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren kargo iade ücretlerine dair son durum araştırılmaya başladı. Son yapılan düzenleme kapsamında internet üzerinden yapılan elektronik alışverişlerinde tüketicilerin iade haklarından faydalanamayacağı bildirilirken; iade ücretlerinin de müşteriye ait olacağı bildirildi.
Cayma hakkına ilişkin ihbarın ulaşmasını takip eden en geç 14 (on dört) gün içinde mal/hizmet bedeli ve teslimat masrafları Alıcıya iade edilir ve 10 (on) günlük süre içinde mal/hizmeti alıcı iade etmekle mükelleftir.
Ürünün tam ve hasarsız olarak ulaşmasını takiben ürün bedeli Alıcının kartına iade edilecektir. Ancak aslına uygun olmayan, hasarlı, zarara uğramış ve ilgili ürünlerin özel iade şartlarına aykırı durumlarda iade kabul edilmeyecek, bu ürünlerin bedel iadesi yapılmayacaktır.
Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılır. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular Ticaret Bakanlığı'nın internet sayfasında yer alan başvuru formu kullanılarak yapılabilir.
Daha ağır şekil şartları öngören kanun hükümleri saklıdır. (6) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Alıcı Ödemeli (A.Ö): Kargo ücretinin alıcı tarafından ödenmesidir. Alıcının şubeden veya adresinden gönderiyi teslim almadan önce kargo bedelini ödemesi gerekmektedir.
TKHK'da, satış yerindeyapılan ve peşin ödenen satışlarda ise, satışa konu üründe herhangi bir “ayıp bulunmuyorsa”, tüketicilere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Peki satıcıda almazsa iade olan ürünü. Satıcı mecbur alacak ürün geri dönmüş keza ürün ona ait. Herhangi bir işlem yapmazsa bile ürün sana ulaşmadı teslim almadığından dolayı ürüne ödeme yaptığın para havuzdan belirli gün sonra geri iade olur. Sonuç olarak iade etme hakkına sahipsin.
Son olarak şunu da hatırlatmakta fayda var. Web ve uygulama üzerinden yapılan sipariş, iptal ve iade işlemlerinde Trendyol cüzdan seçeneğini kullanırsanız iptal ve iadeler anında cüzdana yatırılacaktır. Hesabımıza geri iade edilmesini istiyorsak bu işlem 2-10 iş günü sürecektir.
Müşteriler ürünü teslim aldıktan sonra 15 gün içerisinde iade etme hakkına sahiptir. Trendyol üzerinden aldıkları bir ürünü iade etmek istediklerinde, trendyol.com'a girerek iade sebebini seçer, iade talebi oluşturur ve sistemden iade kargo kodunu alırlar.
- Ürünlerinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içerisinde “Siparişlerim” sayfasından iade etmek istediğiniz ürünü seçip “Kolay iade et'e tıkladıktan sonra "Adresimden ücretsiz teslim alınsın" seçeneği ile bu hizmetten faydalanabilirsiniz.
İade Faturası Nasıl Kesilir? İade faturası kesmek için satış faturası koçanı kullanmak gerekir. Satış faturası koçanı yoksa e fatura da kullanılabilir. Satış faturası koçanının üzerine iade faturasıdır yazdıktan sonra ürünün fiyatı, ürünün neden iade edildiği ve kaç tane iade edildiği gibi bilgiler yazılmalıdır.
İade edilen ürün inceleme aşamasından geçecektir. Para iadesi ise 2 ile 10 gün arasında hesaba aktarılır. Eğer ürün taksitle alınmışsa ücretin tamamı bankaya Trendyol tarafından ödenir. Ancak banka o ücreti taksit taksit karta yatırır.
Tüketici cayma hakkını kullandığını, satıcıya yazılı olarak bildirmelidir. Satıcı cayma bildirimini aldığına dair teyit bildiriminde bulunarak ürün bedelini 14 gün içerisinde kesinti yapmaksızın iade etmek durumundadır. İnternette, değişim ve iade yoktur şeklinde belirtilmesi hukuk dışıdır.
Tüketici 14 gün içinde satın almış olduğu ürünü açıkça belirterek bu ürünü iade etmek istediğini yazı ile mağazaya bildirmelidir ve cayma hakkının kullanılacağı bildirildikten sonra 10 gün içerisinde ürünü satıcıya iade edilmesi gerekir. İade için ürünü gönderim masrafı satıcıya aittir.
Paketi ya da ambalajı açılmış ürünlerde de internetten alındıkları müddetçe tüketici kural olarak cayma hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri