Psikolog tanıdığı kişilere terapi uygulamaz. Profesyonel ve sağlıklı bir danışmanlık ya da terapi süreci için mesleki etik kurallar çerçevesinde arada sadece terapist ve danışan ilişkisi bulunmalıdır. Bununla birlikte danışanlarıyla seanslar dışında görüşmez, arkadaşlık etmez.
Profesyonel bir iş olan terapi sürecinde gizlilik ilkesine özenle dikkat edilir. Terapist danışma sürecinde danışanı ile arkadaşlık ve dostane bir ilişki içinde bulunamaz. Aynı zamanda terapist akrabaları, yakın arkadaşları, sosyal hayatta sık görüştüğü kişilerle de terapi yapamaz.
Psikologlar danışanlara yapması gerekenleri söylemez veya danışanları yönlendirmezler. Danışanın kendini yönlendirebilecek farkındalığa erişmesini sağlarlar. Psikologlar tanıdıklarına danışmanlık veya terapi yapamaz.
Terapistler kişinin gizliliğini, kendine dair açıkladıklarını tamamen gizli tutsalar dahi bazı durumlarda bunların ihlal edilmesi şarttır/ kabul edilebilir: Kişi kendisine yönelik intihar tehditlerinde bulunuyorsa. Kişi başkasına yönelik öldürme ve zarar verme tehdidinde bulunuyorsa.
Psikoterapide klinik psikologlar tanı koyamaz ve ilaç tedavisi uygulayamaz.
İlgili 16 soru bulundu
Psikolojik destek almak, sicilinize işlemez. Eğer sicile işlenen bir durum olursa bu, psikoloğa gidildiği için değil ancak bir suç işlendiği için olacaktır.
Her hekim nasıl ameliyat yapmazsa her psikolog da danışan görmez. Aynı zamanda hayatında hiç ameliyat yapmamış bir tıp fakültesi mezunu nasıl ki hekim ya da doktor ise, hiç danışan görmeyen bir psikoloji lisans mezunu da “psikolog ”tur.”
Psikoloğa her şey anlatılır mı? Psikolog, danışanı koşulsuz bir şekilde kabul eden kişidir. Bu durum, psikolog ve danışan arasındaki terapötik ilişkinin oluşması ve güven inşa edilmesi açısından önem arz etmektedir. Kişi, psikoloğuyla istediği her şeyi konuşabilir.
Yaygın olmasına rağmen ses kayıtları danışanların otantik keşfini engellemesi ve kişisel problemlerini açıklıkla yansıtmaması nedeniyle hem danışan hem de psikolojik danışman tarafından memnuniyetsizlikle karşılanabilmektedir.
Terapide konuşulanlar başkalarına (aileme, eşime vb) aktarılır mı? “Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Terapi seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz.
Stres ve kaygı ile baş etmek, kendisini daha iyi tanımak isteyen herkes psikoloğa başvurabilir. Bunda bir sakınca yahut problemli bir durum yoktur. Yardım almak, doğal ve gereklidir.
Mesleğe yeni adım atan psikolog maaşı 13 bin TL ile 14 bin TL arasında maaş alırken uzmanlık ve derecesine göre bu oran 17 bin TL ile 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Ailenin bilmesi gerekmiyor merak etme. Rahatça gidebilirsin.
Tanıdığı kişilere terapi yapmaz. Terapi yaptığı kişilerle seanslar dışında görüşmez, arkadaşlık etmez. Danışanıyla olan ilişkisinden, başka ortamlarda faydalanmaz. Mesleki bilgi ve yetkilerini suistimal etmez, bunları başka ortamlarda prim yapmak için kullanmaz.
Sizi dinlerken sordukları sorular ile sizi anlamaya ve tanımaya çalışırlar. Ne yapar ne yapmaz? Psikologlar akıl vermez, yargılamaz, etiketlemez, eleştirmez, sorgulamaz, kınamaz, tanı koymaz. Psikologlar ilaç yazmazlar.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Gizli/izinsiz bir şekilde alınan ses, fotoğraf veya video kayıtları, belli usullere riayet edilerek hukuka uygun bir şekilde elde edildikleri takdirde özel hukuk davalarında ve ceza yargılamalarında delil değerine sahiptir.
Psikiyatristlerin seanslar aynı psikologlar gibi 45-50 dakika olarak öngörülür. Psikiyatristler seanslarının 10-15 dakikasını genellikle ilaç yazmak için ayırabilirler.
Duygu, düşünce veya davranış örüntülerinde her zamanki hale göre farklılıklar mevcutsa ya da duygusal açıdan kötü hissediliyorsa, uzun denebilecek bir süredir aynı şikayetler devam ediyorsa psikoloğa gidilebilmektedir. Bazı durumlarda yaşanılan sıkıntıların kronik bir hal alması ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
Öncelikle psikolog veya psikiyatriye Gitme kararını vermekten ziyade terapi şekliyle bir tedavi olmak ile ilaç kullanmak arasında bir karar vermesi gerekir bir psikolog gördükten sonra gerekli gördüğünde psikiyatriye yönlendirebilir. Bu sadece panik atak için geçerli değil Diğer ruhsal durumlarda da geçerlidir.
Sevgi aktarımı danışanın terapiste duyduğu ilginin oldukça artması ve danışanın terapiste çok yakın hissetmesi noktasına ulaştığında duygular cinsellik ya da aşk isteği içerebilir. Aktarım aşkı oluştuğunda terapist danışanı kendisine aşık olmakla itham etmemeli ya da suçlamamalıdır.
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir. Kayıp, hastalık, yas, psikolojik travma konuları dahil, gündelik sorunları da içeren pek çok konu için psikoloğa gidilebilir.
Psikolog danışmanlık sürecinde akıl ve öğüt vermez. Yargılamaz ve suçlamaz. Psikolog sizin adınıza kararlar alamaz; danışanın kendi kararlarını kendi alması beklenir. Psikolog danışanına sarılmaz, sarılıp ağlaşmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri