Mutluluk ya da öznel iyi olma, bireyin yaşamına dair olumlu düşünce ve duygularının miktarca üstünlüğüdür (Myers ve Diener, 1995) başka bir deyişle bireylerin yaşamlarından aldıkları doyum ve olumlu duyguların toplamıdır.
Pozitif Psikoloji bilimine göre, mutluluk, olumlu duyguların sık; olumsuz duyguların az yaşanması ve yaşamdan yüksek doyum alma olarak tanımlanmaktadır.
Mutluluk sözlük anlamı olarak; bütün özlemlere, bütün isteklere eksiksiz bir biçimde ve sürekli olarak erişilmekten duyulan kıvanç durumu, bir istek ya da özlem, yerine geldiğinde duyumsanan sevinç olarak tanımlanır.
Aristo'ya göre mutluluk insanın kendisine bağlı bir olgudur. Mutluluk anlık heveslerden oluşmaz, mutluluk nihai bir hedeftir. Hayatımız boyunca bizim besleyip yeşerttiğimiz bir duygudur. Başkaları bize onu hediye etmez yalnızca bunu kendimiz yücelterek doruk noktasına ulaşabiliriz.
TDK'ya göre mutluluk, “bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu…” şeklinde tanımlanıyor. Freud mutluluğu, bir yanda acı ve haz yoksunluğunun olmaması; diğer yanda ise hazza ilişkin güçlü duyguları yaşama olarak nitelendirmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Mutluluk, maddi ve/veya manevi özlemlere ulaşılması sonucu hissedilen bir tatmin ve kıvanç durumudur. Mutluluğun anlamının her birey için farklı olması, mutlu olmanın yolunun her kişi için farklı şekillenmesine sebep olur.
Sorumluluk nedir? (Felsefe)
Sorumluluk, insanların bilinçli olarak karar alma, toplumsal gerekleri karşılama, toplumsal ve bireysel yaşamın çeşitli sorunlarına çözüm getirme ve insanların hem kendilerinin, hem de başkalarının davranış tarzını değerlendirme yeteneklerinde dile gelir.
Platon'a göre mutluluk insanın en yüksek İyiye varmasıdır. Platon'da Varlık ve İyi birbirleriyle özdeş konumda yer almaktadır. Aristoteles etik görüşünde hocası Platon'un düşüncelerini izlese de, idealar dünyası ve görünüş dünyası ayırımını kabul etmez.
Sokrates'in bu ve benzeri sorulara cevabı tek kelime ile şudur: Eudaimonia (mutluluk). Bütün insanlar mutlu olmak istemekte, mutluluğun peşinde koşmaktadırlar. O halde eudaimonia (mutluluk) insan doğasının peşinden koştuğu şey, onun ereğidir. Akıl ve bilinç sahibi bir varlık olarak insanın amacı erdemli olmaktır.
Mutluluk, kişinin hedeflerini gerçekleştirmesi, muradına ermesi ve isteklerini elde etmesi anlamına gelir. Fizyolojik açıdan değerlendirildiğinde böbrek üstü bezlerinin seretonin salgılaması sonucu oluşan his mutluluk olarak tanımlanır. Psikolojide ise bu hissin karşılığı, heves ve isteklerin tatmin olmasıdır.
Mutluluk genellikle “fiziksel” bir durumun ifadesiyken, huzur “ruhsal” bir dinginliğin içtenlikle hissedilmesi durumu yani kalıcı bir ruhsal süreçtir.
Mutluluk bir duygudur. Duygularımız güdüler gibi davranışlarımızı harekete geçirir. Açlık güdüsü karnınızı doyurmanız için arayışa neden olur; ama korkunuzun oluşturacağı hareket, duruma ve kişiye göre değişir. Mutluluk ise, yaptığımız iş sonunda hissettiğimiz duygudur ve adeta bizim ödülümüzdür.
Yüzde 48'i genlerimizden
Bu araştırmacılar, herhangi bir andaki mutluluğumuzun şaşırtıcı bir oranda -yaklaşık yüzde 48- genlerimizden geldiği sonucuna vardılar.
Yapılan araştırmalar mutluluğun genetik ve kalıtsal faktörlere bağlı olduğu kadar eğitim, gelir düzeyi, sosyallik gibi çevresel faktörlerle de ilişkili olduğunu bildirmektedir. Duygu olarak mutluluğun içsel (endojenik) ve dışsal (ekzojenik) faktörler arasında genel bir etkileşim olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Aristoteles için mutluluk; akıl ve erdemden ayrı düşünülemez. Eudaimonia, lezzetli bir tatlının verdiği mutluluk hissinden ziyade bir yaşam tarzıdır. Anlık mutluluktan ziyade sürdürülebilir olan mutlulukla ilgilenir. Aristoteles, mutluluğun birçok şey tarafından etkilendiğini söyler.
a.
Mutluluk insan için erişilebilirdir ve insan doğası ile ahlaki idealler bağdaştırılabilir1. Bu anlamda bütün Antikçağ etikçileri Kant'a göre eudämonisttirler. Çünkü onlar mutluluğu, insanın eğitim ve talim yoluyla elde edebileceği bir durum olarak görmektedirler.
Aristoteles: Eudaimonia'nın Yolu
Gerçekçi duygular ile aklımızı kullanarak içinde bulunduğumuz duruma uygun tepkiler vermemiz gerekmektedir. ''Mutluluk erdemli faaliyette; kusursuz mutluluk en iyi faaliyette bulunur ve en iyi faaliyet tefekkürdür. Kutsallıkta her şeyi aşan Tanrı'nın faaliyeti, tefekkür olmalıdır.''
Nietzsche'ye göre mutluluk kısa ömürlüdür.Her an sona erebilir. Nietzsche, mutluluğu ideal tembellik durumu şeklinde tanımlamıştır. İnsanın, özgürlüğünü ve kendi fikirlerini kısıtlayan bütün engelleri aşacak büyük bir güç ve mücadele ruhuna sahip olarak hayattan memnun olabileceğini savunmuştur.
“İyi” ve “mutlu” yaşamın nasıl olabileceği, dolaysıyla da iyinin ve mutluluğun ne olduğu soruları, etiğin başlangıçtaki temel soruları olmuştur. Mutluluk sorununu ilk ele alan filozof Demokritos'tur. Ona göre insan sürekli bir “iç dinginliğe” (ataraksia), huzur ve esenliğe kavuşmasının yolunu bulmalıdır.
Mutluluk ya da öznel iyi olma, bireyin yaşamına dair olumlu düşünce ve duygularının miktarca üstünlüğüdür (Myers ve Diener, 1995) başka bir deyişle bireylerin yaşamlarından aldıkları doyum ve olumlu duyguların toplamıdır. Kavram bireyin kendi yaşamını değerlendirmesi ve yargı bildirmesi anlamına gelmektedir.
Mutluluk kısaca, neşe, memnuniyet ve tatmin duygularıyla karakterize edilen duygusal bir durumdur. Mutluluğun birçok farklı tanımı olsa da, genellikle olumlu duyguları ve yaşam doyumunu içerdiği şeklinde tanımlanır.
Mutluluk, sevinç duyma ve yaşam doyumu gibi duygularla kendini gösteren duygusal bir durumdur. Çok değişik tanımları olsa da, çoğunlukla olumlu duygular taşıma ve yaşamından doyum bulmanın bir bileşkesi olarak tanımlanır.
İki Çeşit Mutluluk Vardır: Hedonistik ve Yudimonik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri