Stres Faktörü: Beynin hipotalamus bölgesi adet dönemini düzenler. Stres dönemi esnasında yaşanan durumlar beyni etkiler ve adet gecikmesine sebebiyet verir.
Depresyon tedavisinde kullanılan antidepresanlar, menstrüel döngüyü etkileyebilir. Araştırmalar, antidepresan kullanan bazı kişilerin regl ağrılarının, yoğun kanamalarının veya düzensiz regl dönemlerinin olabileceğini göstermektedir.
Yoğun stres altındaki kadınlarda hormon salınımları düzensizleşirse, adet gecikmesi de meydana gelebilir. Yaşanan psikolojik travmalar ve ağır olaylar sadece zihin dengesini değil hormon düzenini de bozarak adet gecikmesine sebep olabilmektedir.
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Stres, reglinizin kaç gün sürdüğünden, kan miktarına kadar adet dönemini birçok açıdan etkileyebilir. Bazı durumlarda aşırı stres adetinizin tamamen kesilmesine bile sebep olabilir. Bunların yanında, stres seviyeniz doğurganlığınızı da etkileyebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Stres Faktörü: Beynin hipotalamus bölgesi adet dönemini düzenler. Stres dönemi esnasında yaşanan durumlar beyni etkiler ve adet gecikmesine sebebiyet verir. Tiroid Bozuklukları (Guatr): Kişinin Hipertroidi ya da Hipotroidi olması da adet geciktirici etkiye sebebiyet verebilir.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Stresin adet gecikmesinde kaç güne kadar etkili olduğu yönünde standart bir bilgi yoktur. Fakat 10 güne kadar adet gecikmelerinin stresten kaynaklı olduğuna dair uzman açıklamaları vardır. Adet gecikmesi ve adet ağrıları ile ilgili düzenli doktor kontrolü yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.
Stresten adet gecikmesinin belirli bir gün sayısı yoktur. Yani “Stresten adet 10 gün gecikir.” demek yanlıştır. Her bireyin vücut döngüsü, işleyişi farklıdır. Bu nedenle adet gecikme gün sayısı da farklı olacaktır.
Adet gecikmesi, birçok kadının yaşadığı bir problemdir. Yine de hormonal doğum kontrol yöntemi kullanılmıyorsa adet dönemini doğal yollarla başlatmak mümkündür. Özellikle egzersiz rutinine sahip olmak, stresten uzaklaşmak, meyve, sebze ve kimi bitkiler ile cinsel birliktelik adeti tetiklemeye yardımcı olabilir.
Bu sorunun zaman içinde kendiliğinden geçme ihtimalinin olabileceğini belirterek şunları anlattı: “Strese bağlı adet düzensizlikleri stres ortadan kalktığında, kendiliğinden düzelebilir. Hızlı kilo alıp vermeler, aşırı egzersize bağlı adet düzensizlikleri de kendiliğinden düzelebilir.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Bunlar hem fiziksel hem ruhsaldır. Sinirlilik hali, gerginlik, duygusallık, ani değişebilen duygu durumu, tatlı yeme isteği, kasıklarda ağrı, baş ağrısı, karında şişkinlik, ishal, ciltte sivilcelenme, memelerde hassasiyet hissi, yorgunluk veya halsizlik en önemli belirtilerdendir.
Cinsel ilişki asla adet döneminizi değiştirmez.
Adet döngüsü her kadında farklılık gösterir, ancak tipik olarak 28-32 gün arasında değişir. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra adet gecikmesi yaşayan bir kadının normalde adetinin geciktiği süreye kadar beklemesi önerilir. Eğer adetin gecikmesi 7 günü aşarsa, bir hamilelik testi yapmak önerilir.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir.
Normal kabul edilebilen adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür. Kişiler ergenlik çağlarında ya da menopoz dönemlerinde normal karşılanabilecek düzensizlikler yaşanabilir, ancak bu aksaklıkların normal olup olmadığı da yaptırılan düzenli muayenelerde hekim kararıyla verilmelidir.
Regl olmak için en çok tercih edilen yöntemlerin başında iğneler, adet söktürücü haplar ve doğum kontrol hapları gelir. İçeriğinde progesteron hormonu bulunan haplar sıkça kullanılan ilaçlar arasındadır. Adet söktürücü ilaçların ve doğum kontrol haplarının farklı kullanım prosedürleri bulunur.
Bir kadındaki adet siklusu son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen süredir ve bu süre normalde 28 gün olmasına karşın 21 ile 35 gün arasında olması da normal kabul edilir. Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir.
Gebelik gerçekleşmezse östrojen salımı azalır ve kan düzeyindeki progesteron düzeyi artar. Böylece olası gebelik için kalınlaşan rahim içi duvarı, pul pul dökülerek incelmeye başlar. Rahim içi dokunun bir miktar kanla birlikte vücut dışına atılmasıyla regl ya da diğer bir deyişle âdet kanaması gerçekleşir.
Kansızlık, adet düzensizliğine yol açmaz; ancak kadınlarda gebelik şansını azaltabilmekte ve hamilelik sırasında riskleri artırabilmektedir.
Gebelik dışında, adet döneminin 7 gün ve daha fazla gecikmesi, dikkate alınması gereken önemli bir problemin belirtisi olabilir. Dolayısıyla 3 gün adet gecikmesi normal kabul edilirken 15 gün adet gecikmesi gebelik haricinde anormal bir durum olarak kabul edilir.
Peki adet gecikmesi mide bulantısı yapar mı? Adet gecikmesi doğrudan mide bulantısına neden olmaz ya da adet gecikmesi olmadan hamilelik belirtileri görülebilir. Ancak adet gecikmesi genellikle hamileliğin bir belirtisi olabilir ve hamilelik sırasında hormon değişiklikleri mide bulantısına yol açabilir.
Vajinal mantar hastalığı adet gecikmesine neden olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri