PSİKOLOJİNİN AMAÇLARI Psikologların temel bir araştırma yaparken hedefleri davranışı tanımlamak, açıklamak, tahmin etmek ve kontrol etmek.
Psikolojinin hedefi, zihinsel süreçleri ve davranışları tanımlamak, neden ve nasıl oluştuklarını açıklamak, ileride nasıl bir değişim-gelişim göstereceklerini öngörmek ve bu süreçleri kontrol etmektir. Bu hedefler doğrultusunda görgül yöntemlerle –örneğin deneysel ya da korelasyonel yöntemler- araştırmalar yürütülür.
deney ve gözleme dayanarak yapmaktadır. Psikolojinin konusu organizmanın (insan ve hayvan) deney ve gözlem yoluyla incelenebilen ve ölçülebilen davranışlarıdır. Psikoloji insan davranışlarının yanı sıra hayvan davranışlarını da incelemektedir.
PSİKOLOJİNİN AMAÇLARI:
1- İnsan davranışlarını tanımlama 2- İnsan davranışlarını anlama ve açıklama 3- İnsan davranışlarını önceden kestirebilme 4- İnsan davranışlarını etkileme ve kontrol etme ÖRNEK: Psikolojide diyelim ki SUÇ araştırması yapacağız.
İlgili 33 soru bulundu
Psikolojinin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikometri, uygulamalı psikoloji, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisi gibi pek çok alt alanı vardır.
Ders konuları psikoloji tarihi, psikolojide araştırma yöntemleri, duyum ve algı, davranış, öğrenme, motivasyon, duygu ve bellek, zeka, kişilik, gelişim psikolojisi, sağlık psikolojisi, sosyal psikoloji, psikolojik bozukluklar ve psikolojik bozuklukların tedavisidir.
Psikoloji biliminin amaçları insan davranışlarını tanımlamak, anlamak ve açıklamak, önceden kestirebilmek, etkilemek ve kontrol etmektir. Psikoloji ilk olarak insan davranışlarını tanımlar. İkinci adımda tanımlanan bu davranışların ortaya çıkış nedenlerini deney ve gözlem yoluyla anlamaya ve açıklamaya çalışır.
Psikoloji, insanların davranışlarını, zihinsel süreçlerini ve duygusal yaşamlarını bilimsel yöntemler kullanarak açıklamaya ve değerlendirmeye yönelik temel bir bilim dalıdır.
Psikoloji tanımı geniş perspektiften ele alındığında insan zihnini inceleyen bilim olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda ruh bilimi olarak da adlandırılan bu alanda uzmanlık kazanan insanlara uzman psikolog denir. Psikologlar beynin özelliklerini ve bu özelliklere bağlı olarak gelişenleri anlamlandırarak hareket eder.
Psikolojinin temel bilim olarak kaygı, davranış, biliş ve duyguların altında yatan yasaları ve süreçleri anlamaktır. Temel bilim olarak psikoloji, uygulamalı psikoloji için bir temel sağlar.
Sosyal psikoloji denince akla gelen temel kavramlar vardır. İşte kısa açıklamalarıyla bazı temel kavramlar: Ön yargı, kalıp yargı, cinsiyet, biyolojik cinsiyet, toplumsal cinsiyet, tutum, grup, kültür, alt kültür, kollektivist kültür, bireysel kültür.
Bilimlerin amacı, olaylar hakkında kanıtlanabilir bilgiler elde etmektir. Bu amaca erişmek için izledikleri sistemli yola, her türlü araştırma tekniğine yöntem denir. Ya da yöntem, doğa ve toplumsal olayları anlamak ve açıklamak için belli kural ve ilkelerden yararlanarak izlenen sistemli ve düzenli yollardır.
"Bireysel farklılıkları giderecek yöntem ve teknikler geliştirmek" psikolojinin amaçları arasında yer almaz.
Birçok psikolog şu temel soruya cevap arar: İnsan doğası nedir? Psikoloji, bu soruya insanların birbirleri, fiziksel ve sosyal çevre ile olan etkileşim süreçlerini inceleyerek cevap verirler. Bu ışıkta baktığımızda, psikoloji bireysel davranışların ve zihinsel süreçlerin bilimsel incelemesidir.
Davranışşal amaç yazarken hedeflenen davranış ölçülebilir ve gözlenebilir, kesin, eksiksiz ve kısa olmalıdır. Davranışın gözlenebilir ve ölçülebilir olması davranışın kolayca gözlenebilmesini , sayılabilmesini , başlangıç ve bitiş sınırlarının belli olmasını ve tekrarlanabilmesini ifade etmektedir.
Psikoloji nedir diğer adıyla ruh bilimi, davranışları ve zihni inceleyen bilim dalına denir.
Psikoloji, insan ve hayvan davranışlarını, zihinsel süreçleri ve tüm bu süreçlerle ilintili psikolojik, sosyal ve biyolojik yönleri inceleyen bir bilim dalıdır. Psikoloji bilimi yöntem olarak deneyleme, ölçme, sistematik gözlem gibi bilimsel metotlardan yararlanır.
Canlıların davranışlarının, duygularının ve düşüncelerinin incelendiği bilim dalına psikoloji denir. İnsanları, canlıları ve kendimizi anlamak için çok önemli bir alan olan psikolojiyi kullanırız. Psikoloji sayesinde insanlara nasıl yaklaşacağımızı, empati kurmayı, kendimizi tanımayı ve ihtiyaçlarımızı anlarız.
Psikolojide, nitel araştırma, istatistiksel veya diğer sayısal işlemlerle bulgularına ulaşılmayan araştırma olarak tanımlanmıştır. Amacı, doğal ortamdaki davranışı anlamaktır. Bunu, röportaj, gözlem, etnografi, katılımcı gözlem ve odak grupları gibi doğal teknikler kullanarak yapmaya çalışır.
Ölçülebilirlik: Sayısal olarak belirlene bilirliği ifade eder. Örneğin, zekâ testinden alınan puanların sayıyla belirtilmesi gibi. Gözlenebilen ve ölçülebilen olaylar(davranışlar) iletilebilir, tekrarlanabilir ve sağlanabilir.
APA'nın yaptığı çalışmada psikolojinin 54 alt alanından söz edilir ve birisi de Psikolojik Danışmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri