Eğer yasal düzenlemeler, hukuki süreçler ve adalet sistemi sizi ilgilendiriyorsa, hukuk okumanızı tavsiye ederim. Ancak insan davranışları, zihinsel süreçler ve duygusal durumlar sizi daha çok çekiyorsa, psikoloji okumanızı tavsiye ederim.
Psikoloji bölümü okumak oldukça mantıklıdır. Psikoloji eğitimi, insanların zihinsel ve duygusal sağlıklarını anlamalarına ve geliştirmelerine yardımcı olma fırsatı sunar. Psikoloji, bireylerin iç dünyalarına derinlemesine bakma ve onlara olumlu katkılarda bulunma potansiyeline sahip önemli bir alandır.
Psikoloji bölümünü kimler okumalı? Odağına insanı alan psikoloji, her tarzdan insana veya sosyal gruba tarafsız ve objektif bir şekilde yaklaşabilen sabırlı, anlayışlı, empati yeteneği yüksek, meraklı, okumayı ve araştırmayı seven kişiler tarafından tercih edilebilecek bir bölüm oluyor.
Hayır. Dört yıllık psikoloji mezunları psikolog unvanıyla mezun olurlar. Diğer tüm alt alanlarda olduğu gibi, klinik psikoloji alanında da uzmanlaşmak isteyen öğrenciler yüksek lisans programlarına başvurarak bu alanda uzmanlık derecesine sahip olabilirler.
Kendinizi her zaman geliştirmeniz gereken, günceli takip etmeniz gereken ve cevapsız sorular barındıran psikoloji alanının ana dili İngilizcedir.
İlgili 32 soru bulundu
Türkiye'de bir psikologun ortalama aylık maaşı, 15.000 TL ile 29.000 TL arasında değişebilir. Ancak, özel sektörde çalışan psikologlar daha yüksek maaşlar alabilirler. Ayrıca, uzmanlık alanları, yaptıkları araştırmalar ve katıldıkları konferanslar gibi faktörler de maaşları etkileyebilir.
Psikologlar öncelikle sorduğu sorularla hastasını yönlendirir. Genelde 1 saat olan seanslar boyunca hastalarının anlattıklarını özenle not alır. Psikologlar kesinlikle hasta gizliliği kuralına uymalıdır. Terapi boyunca aldığı notları kimseyle paylaşamaz.
Çift anadal programı, öğrencilere öğrenim gördükleri programın dışında ikinci bir fakülteden diploma sahibi olma imkanı tanıyor. HUKUK Fakültesini bitirdiğinde psikoloji bölümü diplomasına da sahip olmak veya mimarlık diplomasının yanında elektrik elektronik mühendisliği diplomasını da alabilmek mümkün.
Psikoloji okumak ortalama bir bölüme göre daha zordur. Hocaların beklentisi daha fazladır. Bunun en önemli sebebi ise çalışacağınız insanların ruh sağlıklarının oldukça hassas olmasıdır. İnsanlara zarar vermemeniz için bu derece iyi bir performansla mezun olmanızı beklerler.
Psikoloji mezunları başta kamu/özel kurum ve kuruluşlarında olmak üzere geniş bir çalışma alanına sahiptir ve iş alanları günden güne artmaktadır. Psikologlar yüksek lisans yaparak klinik, gelişim, sosyal, adli, deneysel ve endüstri gibi çeşitli alt dallarda uzmanlaşma imkânı bulmaktadır.
Psikoloji bölümü eşit ağırlık puan türüyle öğrenci almaktadır. Bu nedenle, adayların hem sözel hem de sayısal derslerde başarı göstermeleri gerekmektedir.
Psikoloji mezunu her yerde çalışabilir.Hastane, poliklinik ve ruh sağlığı merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde, çocuk yuvalarında, kreş ve huzurevlerinde, okullarda ve ıslahevlerinde, adliyelerde, kitle iletişimi ile ilgili kurum ve kuruluşlarda, propaganda ve kamuoyu araştırma merkezlerinde vs. çalışabilirler.
Psikoloji, insanların geçmişi, şimdisi ve geleceğidir. Psikoloji sayesinde insanlar türlü türlü yollar izleyerek kendilerini geliştirebilirler. Kimi insanlar psikolojiyi oldukça küçük bir şeymiş gibi görseler de aslında oldukça büyük ve insanlar için önemli bir konudur.
Psikoloji mezunları bilgi ve yetkinliklerine ihtiyaç duyulan her alanda çalışabilirler. Uygulamalı ve teorik bilgileri edinirler. Yetkin ve başarılı psikologlar, akademisyenler ve farkı alanlarda çalışan danışman yetiştirmek. 4 yıllık eğitimde; bilimsel araştırmalar ışığında psikolojik etkenler incelenir.
Hukuk Fakültesi mezunlarına tanınan iş imkanları oldukça geniştir. Fakülte mezunları, yarışma sınavlarında başarılı olmak ve mesleğin icrası için gereken bazı şartları (örneğin staj gibi) yerine getirmek koşuluyla, kamu veya özel sektörün her kademesinde rahatlıkla iş bulabilmektedirler.
Hukuk Bölümü Mezunu Ne İş Yapar? Hukuk bölümü öğrencileri mezun olduktan sonra avukat unvanına sahip olur ancak hakim ve savcılık yapmaları için gerekli sınavlarda başarılı olmaları istenmektedir.
Psikoloji bölümünde 1 yıl süreli zorunlu İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dâhil değildir. İngilizce yeterlik sınavını başarı ile geçenler doğrudan birinci sınıfa başlarlar.
Kurum personelinin sorunlarının tespiti ve çözümü için gerekli gördüğü durumlarda grup yada bireysel görüşmeler yapar. Hükümlü-tutuklunun psiko -sosyal özelliklerini, davranışlarının nedenlerini değerlendirmek, açıklamak ve bilgi aktarımında bulunmak amacıyla Disiplin ve İdare Kurulunda görev alır.
Hem Türkçe hem de matematik derslerinden yüksek net sayısına sahip olması gerekir. Psikoloji bölümüne girecek olan öğrencilerin TYT'de Fen, Türkçe, Matematik, Sosyal, Tarih ve Coğrafya derslerine ağırlık vermesi gerekirdir.
2024 yılının ilk altı ayında, devlet sektöründe yeni göreve başlayan psikologların maaşı genellikle 34.000 TL'dir. Hizmet süresi ve kişisel durumlar göz önünde bulundurulduğunda, bu miktar 56.500 TL'ye kadar çıkabilir.
Psikolog Nasıl Olunur? Psikolog maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2024 yılı itibari ile 889 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Psikolog maaşları 24.900 TL'dir. En düşük Psikolog maaşı 19.900 TL iken, en yüksek Psikolog maaşı 65.000 TL'dir.
Uzman psikologlar genellikle daha yüksek maaşlar alırlar. Kamuda yeni başlayan bir uzman psikologun maaşı 27.000 TL civarındadır. Ancak deneyimli uzman psikologların ortalama maaşı 31.000 TL'ye kadar çıkabilir. Özel sektörde uzman psikolog maaşları ise çeşitli faktörlere bağlı olarak değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri