Etik ihlaller, psikoloğun etik yönetmelikteki ilke ya da kurallara uymadığı ve/veya davranışlarıyla hizmet verdiği kişilere ya da kurumlara zarar verdiği durumlardır.
Maddeye göre 6 temel etik ihlal türü vardır. Bunlar intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım (duplikasyon), dilimleme ve haksız yazarlıktır.
Etik felsefenin, iyi olan ve kötü olanın kriterlerinin belirlenmesi ve iyi ve kötü davranışın sebeplerinin ve sonuçlarının değerlendirilmesine yönelik alt alanıdır.
Psikoterapide ulaşılması hedeflenen uygun koşullara dair idealleri belirlemek adına “yetkinlik, yararlı olmak ve zarar vermemek, sorumluluk, dürüstlük, insan haklarına saygı ve ayrımcılık yapmama'' başlıkları altında etik ilkeler belirlenmiştir.
Etik ikilem ise psikolojik danışma sırasında ortaya çıkan ve var olan iki değer yargısı arasındaki çatışma ve karmaşadan kaynaklanan durumlardır (Hayman ve Corvet, 1986; Lindsay ve Clarkson, 1999).
İlgili 15 soru bulundu
Etik dışı davranış, bireylerin, grupların veya örgütlerin, toplumun veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kurallar ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet gibi davranışlar, örnek olarak verilebilir.
Bunları; intihal, sahtecilik, saptırma, duplikasyon, bölme ve haksız yazarlık şeklinde özetleyebiliriz.
Etik davranışı etkileyen 3 faktör : 1-Kişisel ahlak özellikleri, 2-Kişinin yaşadığı sosyal çevre, 3-Çalıştığı kuruluşun özellikleridir.
Etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Başka bir ifade ile etik, insanlara ''işlerin nasıl yapılması gerektiğini'' belirlemede yardımcı olan kılavuz (rehber) değerler, ilkeler ve standartlardır. Etik, aynı zamanda bir süreçtir.
Etik evrensel değerleri konu edindiği için insanın bütün pratiklerini içerebilen yargılar ve doğrularla ilgilenir. İyi, kötü, doğru, yanlış, adalet, suç, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara ayrılmaktadır.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
7-Ahlak insanın değer ve tutumlarını içerirken, etik; insanların bireysel ve toplumsal anlamda kurdukları ilişkilerin temelinde var olan değerleri, kuralları, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi kavramları ahlaksal açıdan araştıran felsefe disiplinidir.
Etik kurallar, bir araştırmanın doğruluğunu, güvenilirliğini, yansızlığını ve yararlılığını sağlamak için konulmuş olup bu kuralların bilerek ya da bilmeyerek ihlal edilmesi, en azından “bilimsel yanıltma” sonucunu doğurmakta, bu da yalnızca bilime değil, tüm topluma ve kimi durumda da tüm insanlığa zarar ...
Etik dışı davranışların önlenmesine yönelik kalıcı ve etkili cezai yaptırımların getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca araştırmalarda intihal durumunu belirleyen mevcut yazılımlar geliştirilerek farklı yazılımlar öne sürülmelidir.
Çarpıtma (falsification/fudging): Çarpıtma, araştırmada belli veri noktalarının, örneğin, istatistiksel verilerin doğru sonuç almayı engelleyebilecek biçimde değiştirilmesidir.
Etik dışı davranış;bireylerin, grupların veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kural ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet vb. davranışlar etik dışı davranışlara örnek verilebilir.
Türk yöneticilerini kapsayan birçok araştırmada etik dışı 258 davranış nedenleri arasında ”kişinin ahlak anlayışı ve değerleri” başta gelmektedir. “Aç gözlü olma”, “bencillik”, ve “aşırı kazanma isteği” çalışanları etik dışı davranmaya yönelten başlıca nedenler olarak görülmüştür.
Örneğin bir öğretmenin yüksek not vermek için velilerden rüşvet alması etik dışı davranıştır. Ders zorluk seviyesini çok çalışkan öğrencilere göre mi yoksa ortalama düzeydeki öğrencilere göre mi ayarlama konusunda kararsız kalan bir öğretmenin durumu ise etik ikileme örnektir.
Dilimleme (Slicing):
Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak çok sayıda yayın üretmek.
Cevap: Etik Değil Ne demek? Etik değil kelimesinin yerine sıkça "ahlaka aykırı, gayriahlaki, ahlaka uymaz, ahlaki değil, ahlaka uymayan" gibi tabirler kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri