el Cevab: Avretin bir şekilde görülmesi sebebiyle abdest bozulmaz.
Sonra, ihtilam olduğunu hatırlayıp da ıslaklık farketmeyen kimsenin durumu soruldu: 'Ona gusül gerekmez' dedi. Ümmü Süleym (r.a.) sordu: 'Bunu kadın görecek olursa, kadına gusül gerekir mi? '. Buna da: 'Evet! Kadınlar, erkekler gibidir' cevabını verdi.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 92 [236]; Tirmizî, Tahâret, 82 [113]).
Değerli kardeşimiz, Başkasının mahrem bölgesine bakmak guslü gerektirmez.
C: Karşı Cinsin Cinsel Organını Görmek Gusül Gerektirirmi ? Çıplak insan resmine ve veya görüntüsüne bakmak guslü gerektirmez. Ancak bu bakış neticesinde guslü bozacak bir hal olursa gusül abdesti almak gerekir.
Rü'yada ihtilâm olduğu halde, dışarı meni akmamışsa gusül gerekmez. Kadın ihtilam olur da meninin dışarı çıktığını görmese ihtayatten güsletmesi daha iyidir. Çünkü kadından çıkan meni geri dönebilir. Bir kadından, yıkandıktan sonra, kocasının menisi akacak olsa, tekrar yıkanması gerekmez.
İlgili 31 soru bulundu
344- İnsan, iki yolla cünüp olur: 1) Cinsel ilişkide bulunmak. 2) İnsandan meni çıkması.
Canım guslün bozulması için penis başının vajina ya girmiş olması gerekiyor veya girmediği halde sürtünmeyle orgazm olunursa yine gusül gerekir, kendi kendine mastürbasyon yaparken orgazm olsan yine gusül abdesti alman gerekir. Abdesti kesinlikle bozar.
Ümmü Habibe'den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamberimiz (asm) şöylebuyurur: "Her kim tenasül uzvuna veya fercine dokunsa, abdest alsın.'' (Nesai, Gusl 30). Hadisteki "ferc" kelimesi hem erkeğin hem de kadının cinsel organıdır.
Kadın kendi tenasül uzvuna dokunsa veya bir başkası kadının tenasül uzvuna dokunsa abdesti bozulur. Elin ve parmakların aralarıyla ve yan taraflarıyla dokunması bozmaz. Makadın halkasına dokunmak bozar. Dokunulan başkası ise bunun abdesti bozulmaz.
Ön sevişme ve oral ilişki soruları Bu konuda görüş ayrılıkları var. Pek çok alim oral seksin caiz olduğuna inanır, ancak beğenilmez görür. Sözlü-genital teması caiz gören âlimler grubu büyük ölçüde Hadis ve Kuran'da böyle bir eylemi yasaklayan açık bir emir bulunmamasından dolayı caiz görmüşlerdir.
3- Mezi: Mezi, cinsel düşünce ve buna benzer durumlarda gelen bir sıvıdır. Bu sıvının meni ile karıştırıldığı olmuştur. Benzer yapıları olsa da Mezi daha açık bir renge sahiptir ve sızıntı şeklindedir. Bu durumda abdest almak yeterli olacaktır.
Kişi kendi veya başkasının oturağına veya tenasül uzvuna dokunması ile gusül abdesti bozulmaz.
Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında bir fark yoktur. Cinsel doyuma ulaşmadıkça gusül gerekmez. Şöyle ki: Kadının fercine plastik aletin sokulması halinde asla gusül gerekmez. Zira cinsel doyuma ulaşmadıkça bundan dolayı gusül gerekmez, fakat cinsel doyuma ulaşırsa o zaman gusül gerekir.
Kişiden gelen sıvı meni ise gusül abdesti alması gerekir; mezi veya vedi ise abdest bozulsa da gusül gerekmez.
Kadının kadına avret yeri diğer mezhepler gibi, diz ile göbek arasıdır. Ancak diğer mezheplerden farklı olarak, kâfir kadınlarına da, göbek ile diz arası hariç, diğer yerlerini göstermesi caizdir. Diğer üç mezhepte caiz değildir. Hürmet-i müsahere, ana baba ile olduğu gibi yabancı insanlarla da olur.
Öpme, okşama dışında tam olarak cinsel temas yapılamaz, yapılırsa mekruh olur. "Eşlerin birbirine her yerleri mübahtır, haram değildir." şeklindeki bir hüküm doğru değildir; kadına anüsten yaklaşmak (ters ilişki) Ehl-i sünnete göre caiz değildir.
Bu, çoğu kere abdest ve guslün alınıp alınmadığı, tam olup olmadığı ya da bozulup bozulmadığı şüphesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Gusül veya abdest alan kişinin vesvese sebebi ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.
2- Bir kadın, kendi kocasını veya bir kadını çıplak görse gusül gerekmez. 3- Karı-koca oynaşırken, çıplak resme bakarken veya düşünürken mezi gelse, fakat meni gelmese gusül gerekmez.
Cinsel olarak uyarılmış olmak veya cinsel şeyler düşünmek gusül gerektirmez.
CEVAP: Sadece öpüşmek veya okşamakla gusül abdesti gerekmez. Gusül abdestini gerektiren durum ya cinsel ilişki ya da cinsel ilişki olmasa da boşalma meydana gelmesidir.
Kadın boşalmasında erkekteki gibi meni çıkışı olmadığından kadın boşalması sübjektiftir.
Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir.
Cenâbet olan, yani cinsî münasebette bulunmuş yahut rüyada ihtilâm olmuş veya birine bakmakla ya da dokunmakla kendisinden şehvetle inzal vaki olmuş kimseye cünüp bu durumuna da cenâbet denir. Cinsî münasebetle meni gelmese de kişi cünüp sayılır. Bunun için sünnet mahallinin kadının cinsel organında kaybolması gerekir.
Dokunulan yerin, cinsel bölgenin bir kısmı veya çoğu/tamamı olması arasında da fark yoktur. Kişinin sadece ön değil, arka tarafına dokunması da abdestinin bozulmasına yol açar. Aynı şekilde kendisinin değil de meselâ eşinin veya bir çocuğun ön veya arkasına dokunması da abdestini bozar.
Hanefi mezhebinde kadınların vajina bölgesinden gelen normal ıslaklıklar, insanların ağız ve burunlarından gelen akıntılar ile aynı şekilde değerlendirilmektedir. Bununla birlikte ıslaklığın temiz olması durumunda, kişilerin abdesti bozulmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri