2.uygulama: İlkbaharda gözler uyanmadan önce yapılır.
Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda iki kez kullanılmakta olan bordo bulamacı kullanıldığı zamana göre Göztaşı ve Kireç oranlarıda değişmekte olduğundan o oranlara göre de adlandırılmakta ve Sonbahar da % 2'lik ve ilkbaharda %1'lik bordo bulamacı uygulanmaktadır.
Hazırlanan karışımın ilaçlama aletini tıkamaması için kullanılmadan önce mutlaka bir tülbent yardımıyla süzülmesi gerekmektedir. Hazırlanan bulamacı sonbaharda meyve ağaçlarının yapraklarının %75'i döküldükten sonra kış süresince, ilkbaharda ise gözler patlamadan bir hafta önce uygulayabilirsiniz.
Kasım-Aralık'ta yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır. Şubat-Mart ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda Bordo Bulamacı yapılır. Değerli Üreticilerimiz; İLAÇLAMA YAPARKEN LÜTFEN!
Sert ve yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ve zeytinde, çeşitli kök çürüğü hastalıklarına karşı köklere uygulanması da tavsiye edilir.
İlgili 43 soru bulundu
(Cacopsylla pyri) Gözler uyanmadan önce başlanıp çiçek tomurcuğu görülmeden öncesine kadar mücadeleye devam edilir. Kışlayan erginlerin bıraktığı yumurtaların hemen hemen tamamının açılıp ikinci ve üçüncü dönem nimfler görülmeye başladığı ve sürgünlerin %15'den fazlasında bulaşma olduğunda ilaçlama yapılır.
Halk tarafından göztaşı olarak bilinen bakır sülfat, meyve yetiştirerek geçimini sağlayanların sıklıkla kullandığı bir çeşit ilaçtır. Göztaşı su ile karıştırılarak ağaçlara püskürtülür ve bu sayede ağaçların hastalıklardan korunması sağlanır. Rengi açık mavi ile turkuaz arasında değişir.
Bordo Bulamacının Hazırlanması:
Benzer şekilde 2 kg sönmüş kireç veya 1 kg sönmemiş kireç 100 litrelik ayrı bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar su ilavesiyle karıştırılarak 50 litreye ( kovanın yarısına kadar) tamamlanır.
İçerisinde bulamaç kalmamalıdır. Ayrıca ilaçlama yapılacağı zamanki hava koşulları çok önemlidir. Eğer yağmur beklentisi varsa ilaçlama yapılmamalıdır. Çünkü ilaçlamadan sonra yaklaşık 10 saat süre içerisinde yağmur yağacak olursa ilaç gerekli etkiyi yapamadan yıkanmış olur.
Hastalık yeni başlamış ise, hasta kökleri kesilip hasta kısımlar kazındıktan sonra bu yerlere %5'lik Bordo bulamacı veya %2'lik Göztaşı ilaçlarından biri fırça ile sürülür, ilaç kuruduktan sonra üzeri aşı macunu veya 750 gram Ardıç katranı+250 gram Göztaşı karışımı ile kapatılmalıdır.
Bordo bulamacının ispatlanmış bir soğuktan koruma özelliği yoktur. Çünkü Bakır sülfat (Göztaşı) Element olarak bakır ihtiva eder sadece bakır, Kireçse kalsiyum içerir.
Bunun dışında meyve ağaçlarında çiçek açmayı geçiktirmek için alınan bir takım tedbirler var. Bunlardan bir tanesi de bordo bulamacı dediğimiz göz taşı ve kireç karışımı ile ağaçların yıkanması suretiyle çiçek açmayı geciktirmeye çalışıyor çiftçilerimiz.
Özellikle sonbaharda (yaprakların ¾'ü yada tamamı döküldüğünde) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
· Ceviz fidanlarında kara leke görülmüş ise % 1 lik bordo bulamacı veya hazır bakır kullanılır. · % 1 lik bordo bulamacı şu şekilde hazırlanır: 1 kg göztaşı 50 lt suda eritilir. Daha sonra göztaşı miktarının yarısı kadar yani 0,5 kg sönmemiş kireç az miktar suda eritilir.
Bunun yanında sonbaharda veya kış başlangıcında erken azotlu gübre uygulamaları veya azotlu gübrelerin tamamının bir defada uygulanması meyve ağaçlarının soğuklardan zarar görmesini arttırır. Azotlu gübrelerin bu olumsuz etkisi potasyumlu gübrelerle giderilebilmektedir.
Göztaşı olarak da bilinen, bakır sülfat, mavi ve kokusuz bir kimyasal bileşik olup tamamen suda çözünür. Normalde zehirli bir kimyasal olan Göztaşı (göktaşı) tamamen suda eritilip, sönmüş kireçle karıştırılması sonucunda, en eski geleneksel tarım ilacı olarak bilinen bordo bulamacı elde edilir.
Bordo Bulamacı gibi 'Bakırlı Bileşikler' yeraltı sularına sızmasına ve akarsuları kirletmesine, topraklarda kirlilik yaratmasına rağmen hala rağbet görmekte ve kullanılmaktadır. Çiftlik hayvanlarına, balıklara ve solucanlara zararlıdır, öldürücü etkisi vardır.
Şeftali ağaçlarında Klok “Kurbağacık” dediğimiz mantar hastalığına karşı ilk ilacı, ağaç yaprağını döktükten sonra ve ağacımızı budadıktan sonra atarız. İkinci ilaçlamayı kış sonu, tomurcuklar kabarmadan önce yaparız.
Kasım – Aralık 'ta Yaprakların 3/4'ü yada tamamı döküldükten sonra %2 dozda Borda Bulamacı yapılır. Şubat ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce %1 dozda Borda Bulamacı yapılır. Mayıs – Haziranda yaprak zararlıları görüldüğünde insektisit (böcek) ilaçları kullanılmalıdır.
Bordo bulamacı bağlarda fungusit olarak kullanılan bakır(II) sülfat ve sönmüş kireçin bir karışımıdır. Plasmopara viticola mantarının neden olduğu bağ mildiyösü bitki hastalığı başta olmak üzere özellikle bahçe, fidelik ve tarla bitkilerinde görülen mantari hastalıklara karşı kullanılır .
cupermet Bordo Bulamacı Yerine Kullanabileceğiniz Sistemik Sıvı Bakır.
Yapraktan uygulanan bakırın bitki bünyesindeki etkinliği yüksek olur ve kısa sürede sonuç verir. Organik tarımda girdi olarak kullanılabilir. Tek başına kullanılması tavsiye edilir. NOT: Yapraktan uygulama dozları 10-15 gün ara ile, damla sulama dozları ise haftalık olarak uygulanır.
Doğanın dengesine parmak soktunuz! Kirecin ağacın gözeneklerini kapatarak, hava sirkülasyonunu engellediği, bu şekilde gövdeyi zayıflatıcı bir özelliği olacağını da unutmamak gerekir.
GÖZLER UYANMADAN ÖNCE
Kabuklu Bit, Unlu Bit Kışlık Yağ Uygulaması yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri