Olgunlaşma, öğrenme yaşantılarından bağımsız, biyolojik olarak kalıtım tarafından kontrol edilen değişmedir. Gelişim sürecinin önemli bir kavramıdır. Olgunlaşma, öğrenmenin ön koşuludur. Olgunlaşmanın, yaş, zeka ve sinir sisteminin koordinasyonu olmak üzere üç temel alt kavramı vardır.
Olgunlaşma, bireyin doğuştan getirdiği genetik yapı ile çevrenin etkileşimi sonucunda canlıda görülen biyolojik değişikliklere denir. Kısaca organizmanın büyüyerek bir işi yapabilecek seviyeye gelmesidir.
Bireyin doğuştan gelen genetik yapısı ile beraber çevrenin etkileşimi nihayetinde meydana gelen biyolojik değişiklikler olgunlaşma olarak bilinir. Özellikle biyolojik açıdan ele alındığı vakit Olgunlaşma kadın ve erkekte hormonal düzeyde farklılık yaratmakta ve değişkenlik gösterebilmektedir.
Olgunlaşma, vücut organlarının kendilerinden beklenen fonksiyonu yerine getirebilecek düzeye gelmesi için, öğrenme yaşantılarından bağımsız olarak, kalıtımın etkisiyle geçirdiği biyolojik bir değişmedir.
Çocukların başarılı bir gelişim gösterebilmeleri için uygun ortamın bulunması gerektiğini ifade etmektedir. Çocuklarda fiziksel ve motor gelişim aşamalarını tek tek incelemektedir. Bu aşamaların dünyanın her yerinde aynı düzeyde ve aynı yaşta olduğunu savunan kurama olgunlaşma kuramı denmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Olgunlaşma, öğrenmenin ön koşuludur. Olgunlaşmanın, yaş, zeka ve sinir sisteminin koordinasyonu olmak üzere üç temel alt kavramı vardır. Örneğin, bir çocuğun okuma ve yazma öğrenebilmesi için zihinsel ve sinirsel yapısı yaklaşık 6. yılda yeterli düzeye ulaşır.
Olgunlaşma: Organlarımızın kendisinden beklenen fonksiyonları yerine getirmesidir. Ör: Bir insanın tam görme yetisi 10 yaşında gerçekleşir. Hazır bulunuşluk: Bireyin bir davranışı öğrenip yapabilmeye hazır olmasıdır. Kritik Dönem : Bir davranışın öğrenilmesinin en kolay olduğu dönemdir.
Piaget hem olgunlaşmanın, hem de öğrenmenin etkisini kabul eder. Ancak çocuğun aktif olarak sürekli bir etkileşim içinde olmasını temel olarak görür. Çocuğun çevresiyle ister oyun, ister başka biçimde sürekli etkileşim içinde olması, onun zihinsel gelişiminin yönünü ve derecesini belirler.
Ergenlik çağı. yetişkini tanımlayan fizik, ruhsal, zihinsel, sosyal ve kültürel özelliklerin kazanılması ile tamamlanır. Fizik olgunlaşma göz önüne alındığında ergenlik kızlarda 18, erkeklerde 20 yaş civarında sonlanır. Ergenlik döneminin sonunda bireyin büyüme ve gelişmesi büyük ölçüde tamamlanmıştır (1, 12).
Yürüme ve konuşmayı öğrenme yaşı. Olgunlaşmanın yanı sıra öğrenmeye ihtiyaç vardır. Örn, yürüme hızını arttırır. Konuşma yaşına gelmiş çocuk uyarılmazsa, konuşma ya gelişmez ya da çok az gelişir.
Olgunlaşma, türe özgü var olan özelliklerin, öğrenme yaşantılarından bağımsız olarak ortaya çıkışıdır. Organizmanın içinde saklı olan bir gücün zamanı geldiğinde kendiliğinden ortaya çıkması olarak nitelendirilen olgunlaşma, zamana ve organizmanın kalıtsal donanımına bağlıdır.
Olgunlaşma, vücut organlarının kendilerinden beklenen fonksiyonu yerine getirebilecek düzeye gelmesi için, öğrenme yaşantılarından bağımsız olarak, kalıtımın etkisiyle geçirdiği biyolojik bir değişmedir.
Sosyal duygusal gelişim bireyin yaşamı boyunca sosyal, duygusal, akademik yönden öğrenme ve olgunlaşma sürecidir. Bir başka deyişle bireyin kendini ifade edebilmesi, duygularını kontrol edebilmesi, etkili iletişim kurabilmesi ve gelişimine ilişkin beceri ve nitelikler kazanabilmesidir.
Olgunlaşma Enstitüsünde Eğitim Alma Şartları Nelerdir? Olgunlaşma enstitüleri, iki yıl süreli sertifika eğitimleri vermektedir. Bu eğitimler ile belli alanlarda araştırma, geliştirme, değerlendirme, arşivleme ve üretim çalışmaları yapan bireyler yetiştirilmekte ve Türk kültürünün yaşatılmasına katkıda bulunulmaktadır.
Büyüme, vücudun sadece boy, kilo ve hacim olarak artması olup vücudun değişik organlarında değişik hızlarda gerçekleşebilir (Senemoğlu,2012, s.3.) Organizmanın kendinden beklenen görevleri yani doğuştan getirmiş olduğu potansiyeli yerine getirebilecek fizyolojik güce ulaşması ise olgunlaşmadır.
İyi bir öğrenmenin olabilmesi için, bireyin o davranışı öğrenebilecek yaşa gelmiş olması gerekmektedir. Fakat, bazı kişiler yaş olarak olgunlaşmış olsalar bile öğrenemeyebilirler, çünkü zihinsel olarak yeterli olgunluğa ulaşamamış olabilirler. Zihinsel olgunluk, genel olarak zekâ kavramı ile açıklanır.
Olgunlaşma, vücut organlarının kendilerinden beklenen fonksiyonu yerine getirebilecek düzeye gelmesi için, öğrenme yaşantılarından bağımsız olarak, kalıtımın etkisiyle ortaya çıkan biyolojik değişimdir.
İnsan davranışlarının örgüt üzerindeki etkilerini inceleyen önemli çalışmalardan biri de Chris Argyris'in Olgunlaşma Kuramı'dır (Ardıç ve Polatcı, 2007: 138).
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Olgunlaşma, vücut organlarının kendilerinden beklenen fonksiyonu yerine getirebilecek düzeye gelmesi için, öğrenme yaşantılarından bağımsız olarak, kalıtımın etkisiyle ortaya çıkan biyolojik değişimdir. Dolayısıyla olgunlaşma, fiziksel gelişimle büyük ölçüde iç içedir.
B) Olgunlaşma:
Olgunlaşma aynı zamanda yaş ve zekâ ile ilişkilidir. Yaş: Yaşla birlikte öğrenme düzeyinde farklılıklar ortaya çıkar. İyi bir öğrenmenin olabilmesi için organizmanın davranışı öğrenebileceği yaşa gelmesi gerekir.
Organların kendisinden beklenen görevleri yerine getirmesine olgunlaşma denmektedir. Hazırbulunuşluk ise herhangi bir şeyin öğrenilebilmesi için kişinin hazır halde olma halidir. Olgunlaşma ve öğrenme olmadan kişilerin tam olarak gelişebilmesi mümkün değildir.
Çevre normal koşullarda olgunlaşmayı etkilememektedir. Örneğin, insanın biyolojik donanımı yürüme davranışı için programlanmıştır.
Prägnanz Yasası, zihnimizin uyarıcıları algılarken, mümkün olduğunca en iyi, en basit ve en anlamlı biçime dönüştürme eğilimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri