Testosteron ve östrojen şehveti, arzuyu arttırırken; dopamin, norepinefrin (noradrenalin) ve serotonin cazibe yaratır; oksitosin ve vazopressin de bağlanmaya aracılık eder.
Testosteron vücut ve yüzdeki kılların çoğalmasını sağlar. Böylece yetişkin erkeklerde, kadınlara ve genç erkeklere oranla daha koyu ve kalın vücut kılları oluşur. Yanakları, çeneyi, üst dudağı ve boynu kaplayan yüz kılları testosteronun sebep olduğu kıl çoğalmasının bir sonucudur.
Testosteron erkek tipi kıllanma ile yakından ilişkilidir. Erkeklerde kıl köklerinde kerotinosit denilen yapılar vardır. Ergenlikte vücuttaki testosteron seviyesi artınca testosteron bu yapıyla etkileşime geçer ve DNA ve RNA yapımını artırarak erkek tipi kıllanma denilen kıllanmayı sağlar.
Testosteron Fazlalığı da Erkekleri Etkileyebilir
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
Erkekte Cinsel İsteksizlik Nedenleri
Cinsel isteksizlik genel olarak psikolojik faktörlere bağlı olmanın yanı sıra erkeklik hormonu olan testosteron eksikliği neticesinde de karşımıza çıkabilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur.
Erkek üreme sisteminin gelişiminde, kas ve kemik kütlesinin artmasında, vücut tüyleri ve saçların oluşumunda testosteron çok gereklidir. Testosteron ayrıca hem kadınlarda hem de erkeklerde kemik metabolizması, ruh hali, enerji düzeyi gibi alanlarda önemli rol oynar.
Aşırı testosteron salınmasının tehlikeleri nelerdir? Erkeklerde anormal yüksek testosteron düzeyleri şu sorunlara yol açabilir: Sperm sayısının azalması ve testislerin küçülmesi. Kalp krizi riskinde artma.
Yapılan çalışmalar, düzenli egzersiz yapan kişilerin daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olduğunu kanıtlamaktadır. Yaşlılarda egzersiz, testosteron seviyelerini ve zindeliği artırır. Ağırlık kaldırma ve yüksek yoğunluklu antrenmanlar en etkili olanlarıdır.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Beyin tabanına yakın hipofiz bezinin uyarısı ile testisler tarafından üretilen testosteron, cinsel dürtü ve sperm üretiminin yanında, erkeklerin penis ve testislerin büyüyerek gelişmesini, sesin kalınlaşmasını, kas ve kemiklerin güçlenmesini de sağlıyor.
Genellikle, tüylenmede artışa sebep olan kandaki erkeklik hormonu olan androjen dediğimiz hormonların (testosteron, dehidroepiandrosülfat) yüksek olmasından kaynaklıdır.
Hem büyümeyi hem de vücuttaki virilizasyonu arttırmaktadır. Bu da vücudumuzdaki ses kalınlaşmasına, kas gelişimine ve vücut kıllarındaki artışı desteklemektedir. Böylece erkeklerde daha fazla bulunan testosteron hormonu, antrenmanlarınızda performans artışına sebep olarak kas gelişiminizi sağlamaktadır.
Östrojen seviyesinin yükselmesine bağlı olarak güzelleşir, cildi ışıl ışıl parlar, hareketlidir, canlıdır ve hem sosyal hem iş hayatında çok daha verimli olur. Bu dönem ayrıca çocuk yapmak için de en uygun süreçtir. Hamileliğin oluşmasıyla birlikte ise farklı hormonlar devreye girer.
Buna göre yüksek testosteron seviyelerine sahip vücutların doğal kokusu, zindelik ve cinsel uygunluk sinyali veriyor olabilir.
Erkeklerin cildi neden daha güzel sorusunun çok basit bir cevabı var: Genetik! Evet yanlış okumadın. Erkeklik hormonu olarak bilinen androjenin cildi kalınlaştırma ve kıl yapısını kalınlaştırma etkisi bulunuyor. Bu etki aynı zamanda erkek cildinin kolajen yönünden daha zengin ve daha dirençli olmasını sağlıyor.
Düzenli egzersiz yapan kişilerin daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olduğunu bulmuştur. Yaşlılarda egzersiz testosteron seviyelerini ve zindeliği arttırır.
Squat, deadlift, bench press, rows, pull up, lunges gibi egzersizler bu egzersizlerden bazılarıdır. Bu egzersizler, kaslarınıza spor salonunda en yüksek yoğunluğu sağlayacak ve vücudunuzu testosteron üretimini artırmaya zorlayacaktır. Her zaman% 100'e yakın çaba ve yoğunlukta antrenman yapın.
Testosteron düzeyi basit bir kan testi ile ölçülebilir. Testosteron seviyesi gün içinde farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle tek bir kez bakmak yerine farklı gün ve zamanlarda ölçüm yapmak daha doğru olabilir. Ölçüm için en doğru zaman sabah erken ve aç karnınadır.
Testosteron plazmada sabah erken pik yapar ve akşam üzeri de en düşük düzeye iner. Normalde Testosteronun %2 si serbest, %44 ü testosteron-estrogen bağlayıcı globülin TeBG ye bağlı, %54 ü albümin ve diğer proteinlere bağlıdır. Spermatogenezin başlaması için FSH ve LH gerekli, sürdürülmesi içinse testosteron yeterlidir.
Genç erkeklerde (20'li yaşlar), normal total testosteron düzeyleri genellikle 300 ila 1000 ng/dL (nanogram/desilitre) arasında olabilir. 30'lu yaşlardan itibaren, testosteron düzeyleri yavaşça azalmaya başlar ve 50'li yaşlara gelindiğinde bu düşüş daha belirgin hale gelir.
Testosteron fazlalığının ilk belirtileri yüzde sivilceler çıkması, her iki meme arasında, göbekte, kalça üzerinde ve bacakların üst kısmında sert, siyah ve kalın kılların çıkmasıdır. Hormon problemleri nedeni ile gelişen kıllarda devamlı hormon uyarısı olduğundan epilasyon iyi sonuç vermez.
Coca Cola ve Pepsi ayrı ayrı incelendi
Çinli bilim insanlarının yaptığı araştırmada, kola içmenin testosteron seviyesini artırıp testisleri büyüttüğü belirlendi.
Bununla birlikte, önceki araştırmalar, erkeklerde yüksek testosteron seviyelerinin karar vermede değişikliklere, antisosyal davranışlara, romantik ilişkilere zarar verdiğine ve bazı durumlarda maddi yata sahip olma arzusunda bir artışa neden olabileceğini gösterdi.
4) Seks hormonları: Ergenlik dönemindeki hızlı boy artışının nedeni kızlarda artan östrojen hormonunun, erkeklerde artan testosteron hormonunun, büyüme hormonunun etkisini arttırırken aynı zamanda kendileri de boy uzamasını uyarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri