"Denizlerde ve okyanuslarda yaşayan birçok balık çeşidi bulunmaktadır. Bu balık çeşitlerinden bir tanesi vatoz balığıdır. Vatoz balığı; deniz canlıları içerisinde en çok merak edilen hayvanlardan ve deniz canlılarından birisi olarak bilinmektedir.
Dikenli vatoz veya rina (Latince: Dasyatis pastinaca), Dasyatidae familyasından, kuzeydoğu Atlas Okyanusu'na ve Akdeniz'e özgün bir balık türüdür. Madeyra ve Fas'tan Britanya Adaları'na, Norveç'in güneyinden Baltık Denizi'ne, Atlas Okyanusu'ndan Akdeniz ve Karadeniz'in tamamında yaşar.
Hem tatlı hem de tuzlu sularda kolayca yaşamını sürdürebilen vatoz balığı şeklinin yanı sıra gülümseyen surat ifadesine benzeyen yüzüyle de dikkat çeker. 200 farklı türü bulunan bu özel balıklar suda süzülerek ilerler.
Vatozlar tuzdan etkilenen hayvanlardır.Vatozlar için tuz zararlıdır fakat kullanmış olduğunuz tuz miktarına göre pek fazla bişey olacağını düşünmüyorum. Tnkınızda vatoz yaşar fakat yunus yaşamaz.O hacimde kesinlikle yunus bakmaya çalışmayın.
Denizlerde sığ kıyılarda yaşayan, geniş ve yassı vücuda sahip vatozlar, yaz aylarında Antalya sahillerinde de sıklıkla görülmeye başlandı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altı araştırmaları için yaptığı dalışlarda vatozları inceledi.
İlgili 32 soru bulundu
Marmara'da okyanuslarda görülen irilikte vatoz balığı yakalandı. Mudanyalı balıkçı Hüseyin Bayraktar, Marmara bölgesinin uzun yıllar suskun kaldığını, Mudanya'da genelde Marmara dışından gelen balıkların satıldığını ifade etti.
Ege denizinde, ayrıca Akdeniz ve Marmara'da mevcuttur, Karadeniz'de yoktur.
Vatozların kuyruklarında sert ve çok keskin bir diken vardır. Manta vatozu hariç bütün vatozlar bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Tehdit altında hissetmedikçe bu dikeni kullanmazlar.
Bende derin bir oh çektim. Neticeye gelirsek ; Vatozun vücudu nemli kalmak kaydı ile 24 saat canlı kalabiliyor sanırım En azından ben bunu tecrübe ettim.
4- Vatoz olan akvaryumlarda kullanmak : Vatozlar tuzlara karşı hassastır bu yüzden vatoz olan akvaryumlarda tuz kullanmak vatozların ölmelerine neden olabilir.
Vatoz dikenlerinin batması ile 48 saate kadar devam edebilen, yaralanmadan sonraki 30-90 dakikada zirve yapan, şiddetli ağrı ve ödem görülür. Lokal şişlik, eritem ve siyanoz gelişir.
En Dayanıklı Akvaryum Balığı Hangisidir? Akvaryum ortamına diğer balıklara göre daha iyi uyum sağlayan ve uzun ömürlü olan balık türleri arasında plati balığı, melek balığı ve moli balığı gösterilmektedir.
Vatoz balıkları için uygun olan akvaryum suyu sıcaklığı 24-26 derece arasıdır. Suyun sıcaklığındaki ani değişimler vatozları etkilediği için su sıcaklığınızı her zaman kontrol altında tutmanız gerekmektedir. Suyun pH derecesi ise 5.8-7.8 arasında olması tavsiye edilmektedir.
2-İğneli(Kuyruklu) Vatoz
Genelde şiddetli bir sancıya neden olurlar. Ancak bazı komplikasyonlar sonucu(iğnenin damara batması gibi) ölüme yol açabilir.Eğer yara derin değilse ve kanama yoksa yaralı bölge sıcak suya batırılmalıdır.
Akdeniz'de iki zehirli tür vardır: Kaba Kuyruklu vatoz, diğer adıyla Rina baligi (Dasyatis centroura) ve Dikenli vatoz (Dasyatis pastinaca).
Bilimsel adı 'Synanceia verrucosa' olan taş balığı, dünyanın bilinen en zehirli balık türüdür.
Vatoz ve japonlarım daha önce sorunsuz birlikte yaşamışlardı, eğer akvaryumun abartı küçük değil ise sorun olmayacaktır kanaatindeyim. Japon ile vatoz +40 litreden sonra birlikte yaşarlar.
Vatoz hasta sağlam ayırt etmeden gücünün yettigi tüm balıklara yapışır. Ayrıca cüce vatozlarda yapışır.
Vatoz Balığı Nerede Yaşar? Bu tür balıklar ılık veya soğuk denizlerde yaşarlar. Birçok türü bulunan bu balıkların deniz dibindeki kum ve çamurlarda yaşadığı bilinir. Tatlı ve tuzlu sularda yaşayan bu tür balıklar, okyanuslarda sıklıkla karşılaşılır.
Buna benzer bir sonuç, derin deniz balıklarının görülmesinden sonraki 10 gün içinde 6,0 veya daha büyük bir depremin meydana geldiğine dair herhangi bir rapor bulunamamasıyla da onaylanmıştı. Bu nedenle dev kürek balıkları ile depremler arasında herhangi bir ilişki söz konusu değildi.
Tuz da vatozları etkileyen bir faktördür eğer tuz atıyorsanız akvaryumunuza vatoz ölümleri kaçınılmaz olacaktır. Akvaryumunuzda yosunlaşma fazla olmuyosa vatozlar için bitkise dip yemi kullanın.aç kaldığında balığın bağışıklığı azalır ve hasta olup ölür.
Vatoz çarpması genellikle ayak ve bacaklarda ağrı veren yaralara yol açıyor. Bunun verdiği ağrı da 1 saat içinde doruk noktasına ulaşıyor. Kişide bitkinlik, terleme, kasılma, bulantı görülebiliyor. Hastalarda, konuşma güçlüğü de oluşabiliyor.
Denizlerin sığ ve kumlu yerlerinde kuma gömülü olarak yaşayan vatozlar, Marmara Denizi'nin derinliklerinde su altı kamerası ile görüntülendi. Vatozların yüzerken süzülerek ilerlemeleri ise masalsı bir görüntü oluşturdu. Marmara Denizi'nin derinliklerinde yaşayan vatozlar su altı kamerası ile görüntülendi.
Balıkçı tezgahlarında nadiren görülen bu balık, değişiklik olsun diye yenilebilir. Ancak çok iyi temizlenmiş olması gerekir. Ülkemizde pek tercih edilmeyen vatoz eti, özellikle Avrupa'da tüketilir. Vatoz balığının her yeri yenmez.
MUĞLA (İHA) - Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, balıkçılar tarafından 25 kilogram ağırlığında vatoz balığı yakalandı. Balıkçılar tarafından Gökova Körfezi'nde gece saatlerinde yakalanan 25 kiloluk vatoz balığı, Bodrum Limanı'nda bulunan balıkçıda sergilenmeye başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri