Öz saygı, kişinin sahip olduğu genel değer duygusu olarak açıklanabilir. Kişinin, kendine hangi ölçüde değer verdiğini ya da vermediğini, kendini ne ölçüde onayladığını takdir ettiğini, ödüllendirdiğini ya da kendini ne kadar sevdiğini ölçen, bir tür değerlendirme olgusudur.
Öz saygı, kişinin kendi değerini tanıma, anlama ve bu değerini kabul ederek kendisini onurlandırabilme yeteneği olarak tanımlanabilir. Kişinin kendisiyle barışık olması, kendi yeteneklerine ve becerilerine, duygularına, düşünce kalıplarına, değerlerine ve kendi görünüşüne saygı duyması anlamına gelir.
Öz saygı sahibi kişiler, güçlü ve zayıf yönlerini kabul ederler. Çocukluk döneminde yaşanan olumsuz deneyimler öz saygının düşük olma ihtimalini artırır. Eleştirel ve ilgisiz ebeveynlerle yetişen bir kişi daha düşük öz saygıya sahip olabilir. Başarı hedeflerine ulaşamama, öz saygının azalmasına neden olabilir.
Başarısız olduğunda bile ayağa kalkabilen, kendi kararlarının arkasında duran, güçlü bir kişiliğe sahip, özgüveni yüksek olan, başarılarından gurur duyabilen, övüldüğünde utanç duymayan ve bunun gibi daha pek çok özelliği bünyesinde bulunduran insanlar, özsaygı sahibi olarak nitelendiriliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Düşük öz saygısı olan bireyler, dünyayı ve insanları güvenilir algılamazlar. Üzüntü ve değersizlik duygularını sık yaşarlar. Kolay öfkelenirler, kendi düşüncelerine önem vermezler. Girişken değildirler, daha kaçıngan davranışlar sergilerler.
Diğer bir deyişle özgüven, kişinin belli bir alan ya da alanlarda akranlarına kıyasla kendini nasıl gördüğü, değerlendirdiği ile ilgili algısıdır. Temelde başarı düşüncesi hakimdir. Özsaygı ise; kişinin kendisine yönelik ayrıntılı değerlendirmelerini nasıl tanımladığı ile ilgilidir.
Benlik saygısı, bir bireyin kendine duyduğu saygı ve değer verme hissidir. Kişinin kendisine olan inancı, öz saygısı ve kendi değerini tanıması ile ilgilidir. Benlik saygısı, psikolojik sağlık ve iyi yaşam için önemlidir.
Kendi değerinizi ve içsel değerinizi fark etmek, öz saygınızı korumanın temelidir. Kendinizi sadece başkalarının beklentilerine veya dışsal faktörlere dayalı olarak değerlendirmeyin. Kendinize değer verin ve kendi benliğinizi takdir edin. İçsel gücünüzü kutlayın ve kendinizi olduğunuz gibi kabul edin.
Kendi insiyatifinde aldığı bir karardır. Bizim yaptığımız işten tamamen bağımsız olabilir. İşte bu yüzden özsaygı eksikliği kişinin kendine olan takdir duygusunun da başkalarına endeksli olmasına yol açar.
Açıklama. Gerçeğe saygı kavramı her insanın kendi gerçekliklerine, sonra diğer insanların, toplumların ve doğanın kendine özgü gerçekliklerine – olduğu gibi- saygı duyarak yaşamayı bilmesi demektir.
“Saygı düzenin anahtarıdır.”
Saygı, insanların arasındaki olumsuzlukları olumluya çeviren bir bağ, insanlar arasındaki en güzel iletişim kapısıdır. Kendine ve başkalarına değer vermek, çevresinden değer görmektir. Kültürümüzde itaat ve büyüklere saygı önemli bir yer tutar.
Özgüven en basit tanımı ile bireyin kendisine yönelik iyi duygular geliştirmesi ve sonuç olarak kendisini iyi hissetmesi anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle, kişinin kendisi olmaktan mutlu ve memnun olması, doğal sonucu olarak çevresiyle de barışık olması anlamına gelmektedir.
Kişinin kendini geliştirmesi ve kendini değerli hissetmesi özgüven kazanılmasını sağlayan en önemli faktördür. Kendisi ile barışık olan kişiler özgüvenlerini yükseltebilirler. Çeşitli başarılar kazanmak ve hayata doğru açıdan bakmak özgüven kazanılmasını sağlar.
Özsaygı, bir kişinin kendi değeri hakkındaki genel duygusunu ifade eder. Bir kişinin, kendisine ne kadar değer verdiğini ve kendisini ne kadar onaylayıp takdir ettiğini, ödüllendirdiğini veya sevdiğini ölçen, bir tür ölçüt olarak düşünülebilir.
Özsaygı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu açısından bu Kelimenin doğru şekilde yazılışı 'öz saygı' olarak ayrı biçimde gerçekleşmesidir.
Genellikle kişiler arası ilişkilerde kullanılan saygı; “değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı” itibarıyla birine veya bir şeye karşı titiz ve ölçülü davranmaya neden olan sevgi ile başkalarını rahatsız edecek davranışlardan çekinme duygusu kapsamında karşımıza çıkmaktadır.
Kendine saygı duymak; kendi duygu ve düşüncelerinin farkında olmak, kendi değerlerini koruyabilmek demektir. Bunun en önemli yollarından bir tanesi kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak bunu net bir şekilde, sınırlarımızı net olarak belirleyerek ifade etmektir.
Saygı, genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla, insanların düşüncelerine, inançlarına, ibadetlerine, adetlerine, gelenek ve göreneklerine, yaşam tarzlarına… değer verip, anlayışla karşılamak, dikkatli, özenli ve ölçülü davranmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri