Suçluluk psikolojisi veya suçluluk, bireyin geçmiş veya mevcut bir olaya veya davranışa ilişkin suçluluk, pişmanlık, utanç veya mahcubiyet gibi duygular yaşamasıyla ortaya çıkan psikolojik durumdur.
Suçluluk: Suçluluk, suç işledikten sonra ortaya çıkan bir başka yaygın duygusal tepkidir. Suçluluk, suçlu kişinin suç işlemesinin yanlış olduğunu kabul ettiği ve suçun kurbanına veya topluma zarar verdiği için suçlu hissettiği bir duygudur. Depresyon: Suç işleyen bireyler, suçlarından ötürü depresyon yaşayabilirler.
Suçluluk, bir insanın benimsediği kurallara aykırı bir hareket yaptığına inanmasından dolayı ortaya çıkan bir ruh halidir. Pişmanlığa benzeyen bu duygu tamamen öznel bir duygudur. Suçluluk duygusu, kişinin gerçekliği yorumlamasına bağlıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Suçluluk psikolojisi, yapılan kişisel hatalar, yaşanan başarısızlıklar ya da toplumsal değere aykırı davranma sonucunda hissedilen sıkıntılı bir duygu halidir. Tıpkı gurur duyma gibi bireyin kendisini öz değerlendirmesi sonucunda ortaya çıkar.
Bireyin kendini suçlaması hayatında başkalarına karşı yanlışlar yaptığını düşünmesi ve bu durumdan da kendini affedememesinden köken almaktadır… kişinin kendine karşı sert ve esneklikten uzak tutumu söz konusudur.Ve kendini affedemeyen başkası değil yine kendisidir..
Aşağılık kompleksi, kişinin kendini başkalarından daha yetersiz ve değersiz hissetmesi durumudur. Bu yetersiz ve değersiz hissetme duygusu kişide kendisine karşı bir güvensizlik yaratır. Bununla birlikte özgüven eksikliği ve sürekli karşılaştırma gibi belirtileri, kişisel gelişim sürecini olumsuz etkileyebilir.
Övgülere inanmakta veya eleştirileri kabul etmede zorlanmak. Günlük aktivitelerden ve sosyal ortamlardan kaçınmak. Kendini sürekli başkalarıyla karşılaştırma ve kıyaslama. Sürekli utanç, suçluluk, mahcubiyet, güvensizlik duygusu.
Suçluluk hissi, sıklıkla çocukluk deneyimleri ve aile dinamikleri ile ilişkilendirilir. Aile içinde yaşanan olumsuz deneyimler, çocuğun kendini suçlu hissetmesine neden olabilir. Örneğin, aşırı eleştirici veya otoriter bir ebeveyn tarafından büyütülen bir çocuk, kendini sürekli suçlama eğiliminde olabilir.
Suçluluk, zaman zaman kişinin hatalarından ders almasına ve gelecekte daha saygılı veya ahlaki davranmasına yardımcı olabilir. Ancak suçluluk aşırı ve uygunsuz olduğunda çeşitli sıkıntılara, kaygı (anksiyete) veya depresyon gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Varlığını üstlenmediği için Osman'ın bekleyi- şine daima bir varoluşçu suçluluk eşlik eder. Varoluşsal suçluluk, “içi- mizde yaşanmadan kalmış hayatla ilgili olarak kendimizde hissettiğimiz” suçluluk duygusuna verilen isimdir (O. Rank'tan aktaran Yalom 2001: 439–440).
1)Yapmamam gereken şeyleri yaptım ya da yapmam gereken bir şeyi yapmayı başaramadım diyor ve bunlar ahlaki değerlerinize ve adalet kavramınıza uymuyorsa, yaşadığınız duygu suçluluktur. 2)Yaptığım kötü davranış benim kötü bir insan olduğumu gösterir diyorsanız, yaşadığınız duygu suçluluktur.
Mutsuzluk, başlıca ruhsal problemler, stres, kaygı, takıntı, korku, depresif ruh hali, kararsızlıklar, endişeler, çelişkiler, öfke gibi daha bir çok sebebintetiklenmesiyle meydana gelir. Kağıda Dökün; Öncelikli olarak, kişi mutsuzluğunun altında yatan diğer sebepleri ve duyguları ayrıştırmalıdır.
Kişiler ağır bir suç işlediklerine (suçluluk hezeyanı), iflas ettiklerine (yoksulluk hezeyanı) ya da ağır bir hastalığa (hipokondriyak hezeyan) sahip olduklarına dair yanlış inançlara sahip olabilirler. Bu depresyonu yaşayan kişilerin neredeyse her zaman psikiyatrik tedaviye ihtiyacı vardır.
Hukuki anlamda suç, bir toplumdaki hukuki kurumlar tarafından ceza veya güvenlik tedbiri yaptırımına bağlanmış fiildir. Suçu gerçekleştiren kişiye suçlu denir.”
Tam tersi olan üstünlük kompleksi gelişen kişinin çocukluğunda ise, ebeveynleri aşırı ve gereksiz övgülerle herkesten üstün, güzel, yakışıklı, başarılı, yetenekli ve zeki gibi yüklemeler yapar. Üstünlük kompleksi yaşayan kişi; benmerkezci düşünme yapısına sahiptir. Tüm olayları kendi açısından değerlendirir.
Kişiler aşırı agresif ve otoriter davranışlar sergilerler ve bu tür davranışlar kişinin boyunun kısa olmasından dolayı bu durumu telafi etmeye çalışması olarak yorumlanır. Bu terim genel olarak herhangi bir engele sahip kişilerin diğer yönlerini telafi etmeye çalışmasını tanımlamak için kullanılır.
içten içe kendisinin diğerlerinden daha iyi,daha akıllı,daha üstün vs. olduğuna inanmak istediğinden ve bunu her fırsatta kendine kanıtlayabilmek için başkalarına sürekli eleştirel bir gözle bakarak kendini hep üst pozisyonda tutma çabasındaki insan modelidir. genellikle eleştiriye kapalı ve egosantriktirler.
Adlerci psikoloji, kardeşler arası ilişkilere ve doğum sırasına özel önem veren tek psikoterapi ekolüdür. Adler ekolü aile içi ilişkilere çok önem verir ve ailedeki çocukların neden sıklıkla birbirlerinden apayrı özellikler taşıdığını sorgular. Buna göre; En büyük çocuk, ilgi odağıdır ve çoğu kez şımartılır.
Kompleks, Türkçe karşılığıyla karmaşa, bilinçdışında var olan ve karar verme yetisini, sağduyuyu etkileyen, baskı altında tutan, ruhsal dengesizliklere neden olabilen karmaşıklıkların tamamı. Kompleks teriminin ilk kez Jung tarafından kullanıldığı kabul edilmektedir.
Aşağılık kompleksi ya da Aşağılık karmaşası, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerden kendini diğerlerinden aşağı hissetmesine neden olan karmaşasına verilen addır. Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür.
Suç korkusu (fear of crime) bilişsel, duygusal ve davranışsal boyutları içeren karmaşık ve çok yönlü bir olgudur. Bu olgu, suça ve suçla ilişkili sembollere yönelik korku ya da kaygıyı içermektedir (Ferraro ve LaGrange, 1987). Son yıllarda, suç korkusu önemli bir sosyal sorun olarak görülmüştür.
Sosyal Duygular Olarak Utanç ve Suçluluk
Bu duygular, toplum içerisinde (gerçekte veya hayali olan) ötekine karşı hissedilen duygular olmaları nedeniyle sosyal duygular kategorisinde yer almaktadır (Gilbert, 2003).
Kızmak yerine kendinizi ve size pişmanlık yaşatanları affedin. Pişmanlıklara odaklanmayı bırakmayı deneyin. Başarısız olmanıza odaklanmak yerine hedefinize başka bir yoldan ulaşmaya çalışın, başka yollar deneyin. Kendinize, geçmişinize ve geleceğinize göz atın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri