San Sebastian Cheesecake ya da Bask Cheesecake 1990'larda doğan bir lezzet. İlk kez İspanya'nın San Sebastián şehrinde bulunan La Vina adlı küçük bir pastanede yapılmaya başlandı. Tarta de queso olarak adlandırılan bu lezzetin ünü hızla yayıldı. Yanık cheesecake olarak da biliniyor.
Sebastian ismi Latincede "Sebastia şehrinden olan" anlamına gelmektedir. O dönemin Sebastia adlı şehri ise günümüzde Sivas olarak bilinir.
Türkçe'ye “Peynirli Kek'' olarak çevrilen cheesecake'in adı, temel maddesi olan peynirden geliyor.
Chef Ali, birkaç denemeden sonra Sirha 2016 İstanbul Fuarı'nda bu özel cheesecake'i lezzet sevenler ile "San Sebastian Cheesecake" adı altında buluşturur. Denemekten ve üretmekten asla vazgeçmeyen Chef Ali, bir yıl boyunca tarifini her gün denemeye ve geliştirmeye devam ediyor.
San Sebastian'ın vatanı İspanya.
İspanya'nın San Sebastian şehrinde ilk olarak La Vina adlı restorandan çıkan bu tatlı, günümüzde çok yaygın ve severek tüketiliyor. San Sebastian cheesecake, ilk olarak 1990 yılında satışa sunulmuş. Bask cheesecake ya da La Vina San Sebastian yanık cheesecake olarak da bilinir.
İlgili 45 soru bulundu
St. Sebastian (Aziz Sebastian), İtalyan Yüksek Rönesans sanatçısı Raphael'in yaklaşık 1501-1502 yılları arasında yaptığı bir yağlı boya tablo. Eser İtalya'nın Bergamo kenti Accademia Carrara Müzesinde korunmaktadır. Resim Perugino'nun hareket yaratan narin değişmelerini göstermektedir.
San sebastian cheesecake, yanık cheesecake olarak da biliniyor. Lezzetiyle olduğu kadar görünümüyle de dikkat çeken bu nefis tatlının sırrı içindeki peynirinin yumuşaklığı. Diğer cheesecake'lerden farkı da tabanının olmaması. Birkaç malzemele ile basit bir şekilde hazırlayarak sofranıza renk katabilirsiniz.
Cheesecake'in Gerçek Anavatanı
Ancak doğru bilmediğimiz bir şeyi belirtmek istiyorum, cheesecake'in anavatanı New York olarak bilinir, fakat cheesecake'in hikayesi çok uzun seneler öncesine dayanır. Kısaca şöyle anlatayım, cheesecake Yunanistan'ın Samos adasından çıkmıştır.
Cheesecake Tarihi
Yapılan araştırmalarda, cheesecake'in Eski Yunan döneminde yapılan ilk olimpiyat düzenlemelerinde atletlere verildiği, daha sonra Romalılar tarafından Avrupa'ya taşındığına inanılmaktadır. Avrupalı göçmenler sayesinde de bu lezzet Amerika kıtasına da taşınmıştır.
-Fırını mutlaka turbo (fanlı) ayara getirin. Böylece dışı daha yanık, içi daha akışkan ve yumuşak olacaktır. -Pişirme süresi tamamen fırınınıza ve nasıl sevdiğinize bağlı. Eğer akışkan seviyorsanız 20 dakika, orta akışkanlıkta seviyorsanız 30 dakika yeterli olacaktır.
Cheesecake kelimesi Türkçe'de "bir tür peynir tatlısı" anlamına gelir. İngilizce cheese-cake "bir tür peynir tatlısı" sözcüğünden alıntıdır.
İspanya'nın özerk bölgesinde bulunan San Sebastian, birkaç günlük tatil planları için tercih edilen tarihî şehirlerden birisidir. Havaların ısınmasıyla beraber deniz sezonunu açan şehir, hem yerli halkın hem de turistlerin gün içerisinde doldurduğu plajları ile meşhurdur.
Cheesecake yapımında daha iyi sonuç verdiği için krem peynir tercih edilse de siz beyaz peynir ya da labne de kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kullanacağınız krem peynir miktarını düşürerek San Sebastian cheesecake'inizi lor peyniri ile de yapabilirsiniz.
Anadolu'ya Türklerin yerleşmesi ile beraber zaman içinde bu isim Sivas'a dönüşmüştür. Böylece “saygın” anlamındaki sebastos hem Sebastian ismini hem de Sivas ilinin adını doğurmuştur. Sebastian adının sonundaki ek ile aslında bu isim bizzat “Sivaslı” demektir.
Fakat saint kelimesi, temel anlamında aziz demek. Bunun yanında evliya, eren, veli, aziz mertebesine çıkmak, aziz kabul etmek gibi anlamlara da eşlik ediyor.
Bir New York Cheesecake'inin en karakteristik özelliği; Dokusuna yumuşak ve pürüzsüz kıvamı veren krem peynirin yoğun miktarlarda kullanılması ve en temel malzemelerle yapılıyor olması. Diğer Cheesecake'lere kıyasla, nispeten sıkı ve çiğnenebilecek kadar kalın ama oldukça da kremamsı bir dokusunun olması gerekiyor.
İngilizce cheese-cake "bir tür peynir tatlısı" sözcüğünden alıntıdır.
İlk kez 1990'larda bu pastanede yapılmaya başlanmıştır. Bugün ise pek çok yerde satışı olan lezzetli tatlı, kahve yanına harika bir alternatif. Yüksek sıcaklıkta pişirilen San Sebastian Cheesecake, iç kısmı kremsi ve muhallebi kıvamındayken üst kısmı etkili bir şekilde karamelize yapıdadır.
İşte size servis önerisi; kıvamında çekilmiş double espresso yanına bir mini Limonlu Cheesecake. Her zaman her yerde çikolata diyenler için güzel yapılmış bir Mocha'nın yanında Cheesecake Box'ın Çikolatalı Mini Cheesecake'i oldukça yakışacaktır.
Bir Dilimi 35 Türk Lirası Olan Abonelere Özel San Sebastian Cheesecake Tarifi Fotoğraflı Yapılışı 4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
210 derecede 24 – 25 dakika üstü kızarıp içi salladığınızda hareket edecek kadar pişirmeniz yeterli olacaktır. San Sebastian Cheesecake 'i oda sıcaklığına gelinceye kadar mutfak tezgahında dinlendirin. Soğuduğunda buzdolabına kaldırın. Minimum 4-5 saat, mümkünse 1 gece dinlendirip dilimleyerek servis yapın.
Son dönemde adını sıkça duyurmaya başlayan bir yiyecek san sebastian cheesecake. İspanya'nın San Sebastian şehrinde La Vina adlı bir restorandan çıkmış. Adını da tahmin edeceğiniz üzere restoranın bulunduğu şehirden alıyor. Klasik cheesecakelerden epey farklı.
Fiyatı : 105.00 TRY
San Sebastian Cheesecake porsiyonu yağlı kağıt üzerinde kutu içerisinde teslim edilmektedir.
Yanmış cheesecake'yi bir de borcamda deneyin! Borcamda san sebastian cheesecake tarifi ile yanmış görünümüne bayılacağınız bir tatlı hazırlamış olacaksınız. Mutfak sizi bekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri