Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
Psikolojide Yansıtma – Sıkça Sorulan Sorular
Duyguları yansıtma, bir kişinin kendi duygularını başkalarına atfetme sürecidir. Örneğin, bir birey kendini üzgün hissediyorsa, arkadaşının üzgün olduğunu iddia ederek kendi duygularını yansıtabilir.
Yansıtma bireyin yaşamının farklı dönemlerinde, kaygı uyandıran herhangi bir koşulda bir savunma mekanizması olarak kullanılabilir. Yansıtmaya klasik bir örnek olarak, eşine karşı sadakatsiz olan, fakat bunu kabul etmeyip eşini diğer erkeklere ilgi duymakla suçlayan bir kişi verilebilir.
Duygusal Yansıtma
Kişinin içinde bulunduğu duygu durumunu etrafındaki insanlara yansıtmasıdır. Örneğin; kişinin kendi içinde şiddetli öfke duymasına sebep olan temel neden, bir başkasına dair öfkesidir.
5) Duyguların Yansıtılması: Duyguların yansıtılması, danışanın duygularının açığa kavuşturulmasına ilişkindir. Bu beceri danışanın duygularını belirginleştirmeye, psikolojik danışmanın duygularını doğru algılayıp algılamadığını denetlemeye yarar.
İlgili 20 soru bulundu
Psikolojide yansıtma kavramını ilk ortaya atan sigmund freuddur. Freud yansıtmayı bireylerin istemedikleri durumları, davranışları karşı tarafta varmış gibi gösterme olarak tanımlamıştır. Kişiler kendinde eksik gördüğü şeyleri, kendilerine söylemek istediklerini karşısındakine söylerler.
Yansımalar, ışığın ve rengin bir nevi taklit edilmesidir. Fotoğrafçılığın farklı bir tekniği olan yansıma çekimleri genellikle kompozisyona ilgi uyandırmak için kullanılır. Yaratıcı fotoğraflar çekmeyi sağlayan yansımalar; su birikintileri, camlar, gözlükler gibi görüntüleri taklit eden öğeler kullanılarak yapılır.
İstenmeyen duyguları ve arzuları kabullenmek veya bunlarla uğraşmak yerine başkasına yansıtmak olarak tanımlanabilir. Psikolojik projeksiyon teorisi ilk olarak “psikanalizin babası” olarak anılan Sigmund Freud tarafından geliştirilmiştir. Bu yüzden bazen Freudyen izdüşüm olarak da adlandırılır.
Mantığa Bürüme (Rationalization):
Kişinin yaşadığı suçluluk, başarısızlık gibi olumsuz duygulara farklı bahaneler bulmasıdır. Diğer bir değişle kişinin olumsuz durumlar karşısında kendini rahatlatacak nedenler bulmasıdır.
Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
Ekran Yansıtma özelliği, uyumlu bir cihazın (örn. akıllı telefon) ekran görüntüsünün Miracast teknolojisiyle büyük televizyon ekranında görüntülenmesini sağlar. Bu özellik için kablosuz yönlendirici (veya erişim noktası) gerekli değildir.
Psikolojide savunma mekanizmalarından biri olarak kabul edilen yansıtma, kişinin kendisine yakıştıramadığı dürtü, duygu, düşünce ve bunlara ait yaşantıları; çevresindeki insanlara ait birer kusur, eylem olarak algılamasıdır.
Açıcı yankı soruları olarak da bilinen, amacı aslında soru sormak olmayan, mesajı alan kişinin mesajı gönderen kişiye bahsi geçen mesajı, kendi anladığı şekilde geri iletmesidir yansıtma soruları.
İçeriği yansıtma, danışanın söylediklerinin içerik açısından açıklığa kavuşturulmasıdır. Ancak duygu yansıtmasında olduğu gibi, içerik yansıtmasında da papağan gibi danışanın söylediklerinin aynısı tekrar edilmemelidir. Danışan sanki onunla alay ediliyormuş duygusuna kapılabilir.
Karşı-aktarım ise psikolojik danışmanın daha önce deneyimlemiş olduğu duygu, düşünce ve davranışları danışana aktarması olarak tanımlanmaktadır.
Yansıtıcı Düşünme (İng: Reflective Practice), kendinizi geliştirmek için deneyim ve eylemlerinizi aktif olarak analiz etmek demektir. Örneğin bir atlet, bir antrenmanda yaptığı hataları gözden geçirip tekrarını önlemek için çözümler bularak, yansıtıcı düşünme yapabilir.
Bastırma (represyon ve supresyon): Tehlike arz eden dürtüleri durdurup, onları bilinçdışına bastırmak en temel savunma düzeneğidir. Bilince gelen dürtünün geri gönderilmesi, dürtünün bilinçdışında tutulması ve reel olarak yaşanan travmanın bilinçdışına gömülmesi bastırma mekanizması ile yapılır.
Yadsıma (inkar):
İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
Bu kuramda esas fikir, sanatın duyulur dünyanın yani dış dünyanın yüzey gerçekliğini bire bir yansıttığı fikridir ve Platon'dan temellenir. Platon'un yansıtma kuramına göre sanatçı duyular dünyasını yani dış dünyayı oldu- ğu gibi yansıtır. Başka bir deyişle yüzeysel gerçeklik aynı dış dünyadaki gibi yansıtılmalıdır.
Yansıtma kuramı, Platon'un Devlet diyalogları sonrasında, Aristo'nun “mimesis” kavramı ile karşımıza çıkar. Bu kuramın ilkelerini Aristoteles, "Poetika" (şiir sanatı) ve "Retorik"(ifade sanatı) adlı kitaplarında sistemli bir şekilde açıklanmıştır.
YANSI KURAMI NEDİR? Yansıma ve yansıtma özdeğin bir özelliğidir. Her özdek, karşılıklı etkileşiminde, başka bir özdekte yansır ve başka bir özdeği yansıtır. Yansı, yansıtılan özdeğin etkilenen özdekte iç değişime uğratılarak yeniden üretilmesidir.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
5. Düzey: Danışman'ın danışana duyduğu saygıyı, en üst düzeyde iletmesidir. Beşinci düzeyde empati kurmak gerekir. En az üçüncü düzeyde saygı tepkisi veriniz.
-Saklı ben: Kişinin iki farklı yönünün (bilinen ben ile saklı ben) dürüstçe tartışması gerektiğinde yararlı olabilir. Kişinin içindeki güdüleri bilen ve dürüst davranan yönümüz ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri