Hareketle verilen cezalar : Kızgın, kaşları çatarak bakma gibi yüz ifadesi ile veya dövme, odaya kapatma, sevgi esirgeme gibi hareket le verilen cezalardır (Uluğtekin, 1984, s. 27). Maddi cezalar : Çocuğa sevdiği yiyeceği yapmama veya alma ma, parka gezmeye götürmeme, sevdiği şeylerden mahrum etme gibi cezalardır.
Bu konuda uzmanlar şu açıklamalarda bulunuyor: "1-3 yaş arasındaki çocuklara ceza vermek doğru değildir. Hatta çocuk yanlış bir şey yaptığında 'Sana ceza vereceğim' deyip, bu tarz cümleleri kullanmak bile yanlıştır. Bu davranışınız çocuğunuzun size karşı daha çok sinirlenmesini sağlar.
Bize yaptığı şeyi anladığımızı ve kabul etmediğimizi göstermek için öfkemizi o kişiye yöneltiriz. Fakat çocuğun algısı ve nedenselliği bizimkinden çok farklıdır. Neden sonuç ilişkisini bizimki gibi kuramaz, bunu zamanla öğrenecektir. Bu nedenle cezai ehliyeti de yoktur, suç işlese 12 yaşına kadar ceza almaz.
Ceza; kişiyi olumsuz davranışları yapmaktan alıkoymak, bilerek ve isteyerek yapılan olumsuz davranışların yerleşmesini engellemek, disiplin sağlayabilmektir. Ceza korkuya dayandığında olumsuz duygulara sebep olabilir.
Ödül ve ceza çocuk yetiştirmede sık başvurulan ve birlikte anılması gereken kavramlardır. Ebeveynler, çocuktaki olumlu bir davranışı pekiştirebilmek için ödüle, olumsuz bir davranışı ortadan kaldırabilmek ya da söndürebilmek için cezaya başvurur.
İlgili 38 soru bulundu
Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.
Ceza mutlaka suçla orantılı olmalıdır. Çocuk sorumluluğunda olan bir şeyi yerine getirmediğinde önce uyarılmalı, sonra yaşına uygun bedel ödettirilmelidir. Cezanın neden verildiği çocuğa mutlaka anlatılmalıdır. Çocuk neyi yanlış yaptığını, neden yanlış yaptığını ve neden ceza gördüğünü bilmelidir.
Tutuklama yasağı; suç vasfı veya şartlar ne olursa olsun suça sürüklenen çocuğun mahkeme tarafından hiçbir şekilde tutuklanamamasını ifade eder. 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında üst sınırı beş yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren fiillerinden dolayı tutuklama kararı verilemez (Çocuk Koruma Kanunu md.21).
Küçük yaşlarda çocuğa uygulanan ödül ve ceza yöntemi, bir ömür boyu etkisini gösteriyor. Ödül, çocuğun doyuma ulaşmasını engellerken, ceza uygulanan çocuklarda ise şiddete yönelim dikkat çekiyor. Ailelerin çocuklarına uyguladığı ödül ve ceza yöntemi, çocukta bir ömür travmaya sebep oluyor.
Türk Ceza Kanunu'nda cezalar, hapis cezası ve adli para cezası olarak iki türe ayrılarak düzenlenmiştir.
Araştırmaların ispatladığı sonuçlar şunlardır: * Akıl sağlığına zarar verir, özgüveni düşük, kendini sevmeyen, değersiz, yetersiz, güçsüz, çaresiz hisseden kişiler olmalarına neden olur. * Kalıcı fiziksel zararlar verir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. * Suça yönelik davranışı artırır.
Çocuğa Darpın Cezası Ne Kadardır? Türk Ceza Kanununun kasten yaralama suçunun düzenlendiği 86. maddesine göre, Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Göksu Telmaç (Uzman Klinik Psikolog): Çocuğun üzerine kapıyı kilitleyerek evden ayrılmak ya da çocuğu odaya kilitlemek travma yaratıcı etkilere sahip bir yanlıştır. Çocuğun güvenlik alanını yok eder ve kendini tüm tehlikelere karşı savunmasız bulur.
Çocuğun suç işlemesinde ailenin, çocuk sayısının, ekonomik sorunların, eğitim sistemlerinin, genetik faktörlerin, zekanın, köyden kente göçün ve evsiz sokakta yaşamanın, bedensel-ruhsal hastalıkların, alkol ve uyuşturucu bağımlılığın önemli rolü olduğu belirtilmektedir.
Bu suçlar çoğu zaman yaralama, cinayet, sarkıntılık vb. dir. Uyuşturucu maddelere bağımlı hale gelmiş olan çocuklar bu maddeleri elde etmek yada gerekli parayı temin etmek için adam öldürme dahil her türlü şiddete başvurmakta ve çeşitli suçlar işlemektedir. Bu suçlar hırsızlık, gasp, adam öldürme, yaralama ve fuhuştur.
YEMEK YEMEYEN ÇOCUĞA CEZA VERİLİR Mİ? Çocuklara ceza vermek, her zaman için yanlış bir tutumdur. Yeme sorunu için ödül ise tamamen yanlıştır. Çocuk yemek yediği için ödüllendirildiği zaman, her yemekten sonra ödül beklemeyi öğrenir.
Maddi ödüller, oyuncak, çikolata gibi somut ve para harcamayı gerektiren ödüllerdir. Manevi ödüller ise tebrik etme, sarılma, öpme, alkışlama gibi duygu ifadesinin olduğu davranış içeren ödüllerdir. Aktiviteli ödüller birlikte oynama, parka gitme, kitap okuma, film izleme gibi etkinlik içeren ödüllerdir.
Suçlu Çocuk : Kanunlarca suç sayılan fiilleri işleyerek, kanunun cezai hükümleri kapsamına giren çocuklardır. Çocuk Suçluluğu : Bir çocuktaki anti-sosyal eğilimlerin yasa müdahalesi gerektirecek bir duruma dönüşmesidir.
Bu nedenle, özellikle çocuk suçluluğunda, "iyi edicilik" ve "Yeniden eğitim" çalışmaları özel bir önem taşımaktadır. Ülkemiz de bu çalışmalar, 11-15 ile 15-18 yaşlarındaki tutuklu ve hükümlü gençler için altı kentimizde kurulmuş Çocuk Islâh ve Ceza Evlerinde gerçekleştirilmektedir.
Çocuk eğitiminde istenen davranışları pekiştirmek, istenmeyenleri durdurmak için en sık kullanılan yöntem, ödül ve ceza sistemidir. Ancak çocuk eğitiminde olması gereken daha çok olumlu pekiştirme yani ödüldür. Ödül varken ceza uygulama, aceleci ve sabırsız davranıldığının göstergesidir.
Ödül yapılan işin değerli olduğunun vurgusudur ve şevk ile iş yaptırır. Ceza sadece kötü durumları engelleme amacı ile kötülüklerden uzak tutmak için geçerli bir yöntemdir. Dinde bile insanlar cehennemde yanmamak için değil, cennete gitmek için ibadet ve iyilik yolunu seçerler. Yaşamımızda da böyledir.
2. tip ceza
Canlının istenmeyen davranışının engellenmesi için, hoşa giden bir etkinin ortamdan geri çekilmesidir. Örneğin, hırsızlık yapan bir kişiye, özgürlüğünden mahrum kalması için hapis cezası verilmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri