Psikolojik baş dönmesi; baş dönmesi, vertigo, denge kaybı gibi sorunların fiziksel bir neden olmaksızın deneyimlenmesi durumunu ifade etmektedir. Yani kişi, çeşitli psikolojik nedenlerle çevresinin etrafında döndüğünü veya dengesini kaybettiğini hisseder.
Anksiyete baş dönmesinin belirtileri
Anksiyete ile oluşan baş dönmesi genellikle kendini boşlukta yürüyormuş hissi, sanki etraf değil de kendi dönüyormuş hissi verir. Zaman zaman oda dönüyormuş veya hareket ediyormuş hissi de oluşturabilir.
Psikolojik Rahatsızlıklar: Yoğun stres, panik atak, anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi pek çok farklı psikolojik rahatsızlık, baş dönmesine neden olabilir.
Stres ve anksiyete yönetimi: Stres veya anksiyete, baş dönmesini tetikleyebilen faktörlerdir. Bu nedenle, stres yönetimi teknikleri, gevşeme egzersizleri, nefes alma teknikleri veya terapi gibi yöntemlerle stres ve anksiyeteyi yönetmek baş dönmesini kontrol altına almaya yardımcı olabilir.
Psikolojik vertigo baş dönmesi şikayetinin denge mekanizmalarındaki bozukluklardan daha çok kişinin psikolojik durumuna bağlı olarak ortaya çıkmasını ifade eder. Kişiler çok stresli, üzüntülü ya da kaygılı oldukları zaman vertigo şikayetiyle karşılaşabilirler.
İlgili 35 soru bulundu
Baş dönmesi, anksiyetede yaygın olarak görülen semptomlardan biridir. Ancak anksiyete sorunu yaşayan kişilerde baş dönmesinin derecesi farklılık gösterebilir. Anksiyete sorunu yaşayan bazı kişilerde baş dönmesi atak sırasında görülürken bazılarında ise baş dönmesi atağı tetikleyen bir durum olabilir.
Psikolojik denge bozuklukları, en sıklıkla anksiyete bozuklukluklarında ortaya çıkar, çoğu panik atakta değişmez belirtilerden birisidir. Anksiyete hastalıklarına eşlik eden yabancılaşma hissi, farketmeden sürekli nefes tutma, ya da hızlı hızlı nefes alma sonucu başdönmesi hissi ortaya çıkar.
Baş Dönmesinin 10 Nedeni
Baş dönmesi iç kulakta ki sorunlar, vertigo, migren, enfeksiyon, yaralanma, tansiyon, stres, yorgunluk, uzun süre susuz kalmak, anemi, kan şekeri, beyin sarsıntısı alkol ve fazla egzersiz gibi nedenlerden kaynaklanır.
Baş Dönmesi Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır? Hareket edilmediği halde, kişinin kendi etrafında dönüyor gibi ya da dünya etrafında dönüyor gibi hissetmesi durumu olan baş dönmesi önemli bir hastalıktan kaynaklanabileceği için ciddiye alınmalıdır.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Panik atağın fiziksel etkileri arasında titreme, terleme, nefes darlığı, göğüs ağrısı, terleme, göğüste baskı, baş dönmesi vardır.
Boyun damarlarında oluşabilecek bir daralma veya tıkanma da beyne ihtiyaç duyduğu kanı taşıyamayınca, göz kararması, unutkanlık, baş dönmesi, kısa süreli konuşma veya görme bozuklukları gibi şikayetler başlıyor. Daha ileri daralmalarda bayılmalar görülebiliyor.
Ruhsal denge bozukluğu yaşayan bir kişi tedaviye başladığında içinde bulunduğu duruma göre farklı ilaçlar kullanır. Antidepresan, uyku ilaçları gibi çeşitli ilaçlar psikiyatrist tarafından hastaya verilir. Bu ilaçlar hastanın ruhsal durumunu iyileştirirken, onun dinginleşmesine de yardımcı olur.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır.
Kaygıda bedensel besleyici döngüler:
Stres karşısında vücudun normal bir tepkisi olan adale kasılması göğüste olduğunda kalp krizi, boğazda olduğunda boğulma ya da soluk durması gibi algılanabilir. Baş ağrısı beyin tümörü, baş dönmesi ve sersemlik hissi felç geçirme gibi yorumlanabilir.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Baş dönmesi için nöroloji bölümüne gidilir. Baş dönmesi kendi başına bir hastalık olarak değil bir hastalığın semptomu ya da nedeni olarak bilinir. Bundan dolayı yapılacak testler için birden çok polikliniğe gitmek gerekebilir. Ancak baş dönmesinin ilk adımında randevu nöroloji bölümünden alınmalıdır.
Baş dönmesi ve denge problemlerinde ilk akla gelen nöroloji doktorları olur. Nörolojik bir sorun yoksa kulak burun boğaz, kardiyoloji kliniklerinde detaylı tetkikler yapılarak tanı konulabilir. Özellikle vertigo olarak adlandırılan baş dönmelerinin arkasında ciddi hastalıklar olabilir.
Panik nöbeti nedir? Panik nöbetleri korku, baş dönmesi, baygınlık hissi, boğulur gibi olma, nefes açlığı gibi belirtilerin yanı sıra ölüm korkusu, aklını kaçıracakmış gibi olma hissiyle kendini gösteren kaygı ataklarıdır. Nöbetler genelde 15-30 dakika kadar sürer.
Bu hastalarda anksiyete bozukluğu görülür. Migren hastalarında anksiyete bozukluğu: Normalde şakakların etrafında veya bir gözün veya kulağın arkasında meydana gelen, başın bir veya iki tarafında hissedilen şiddetli ağrıdır.
Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Kimlerde Görülür? Yaygın anksiyete bozukluğu her insanda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bununla birlikte kadınlarda yaygın anksiyete bozukluğuna erkeklerden daha sık rastlanır. Yaygın anksiyete bozukluğu 35-60 yaş arasındaki kişilerde daha yaygındır.
Sürekli ve aşırı kaygı, stres hormonlarımızın sürekli olarak salgılanmasına sebep olarak kalp ve damar rahatsızlıkları ve stres kaynaklı ülser gibi sorunlara da yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri