Sosyolojik olarak kadın ve erkek arasında yasal, duygusal ve cinsel bağların bitirilmesi anlamına gelir. Psikolojik olarak baktığımızda ise boşanma, ailenin bölünmesi, kadın ve erkeğin arkadaş çevrelerini ve kök ailelerini de etkileyecek biçimde psikolojik sonuçları olan karmaşık bir durum olarak değerlendirilebilir.
Psikolojik boşanma, bireylerin psikolojik olarak da boşandıklarını kabul ettikleri aşamadır. Uzun yıllar bir ilişkinin içerisinde olan kişiler kendileriyle eşlerini bir bütün olarak düşünmeye başlarlar. Sosyal hayatlarını, planlarını, hayallerini bu bütünü temel alarak şekillendirirler.
1: DUYGUSAL BOŞANMA: Duygusal isteksizlik ve en azından bir tarafın arzularının azalmasıyla başlar. Aile olmanın işlevleri yerine getirilse de eşlerin birbirine karşı duygusal yoğunluklarının giderek bitmesidir. İlişkinin bitmiş olduğunu kabullenen çiftler boşanma kararı alırlar.
Bir yas süreci olarak değerlendirilebilir. Bu süreç yaklaşık 4 ile 12 hafta kadar sürer. İlk tepki olarak çocuklar genellikle anne babanın arasında sorunlar olduğunu, mutsuz olduklarını ve boşanmanın gerekçesini anlamayabilir. Dolayısıyla boşanma, çocuğa keder, şok, yalnızlık, utanç yaşatabilir.
a.
Boşanma nedeni olarak kabul edilen akıl hastalıkları ise tıbbi anlamda akıl hastalığı olarak kabul edilen rahatsızlıklardan daha geniştir. Zira hem tıbbi anlamda kabul edilen akıl hastalıkları, hem de evliliği çekilmez hale getirecek derecedeki ağır psişik kişilik bozuklukları boşanma sebebi olarak kabul edilir.
İlgili 27 soru bulundu
Akıl hastalığı olarak kabul edilen depresyon ve anksiyete ise tedavi edilmesi mümkün olan ve hatta bazen kendiliğinden iyileşen hastalıklardır. Tedavi edilmesi, iyileşmesi mümkün olan bu akıl hastalıkları nedeniyle boşanmaya karar verilemez.
Yani ne demek isteniyor? Her psikiyatrik tedavi gören kişi için hastalığı boşanma gerekçesi olarak gösterilemez. Psikiyatri kliniğinde yatarak tedavi almış olmak dahi tek başına boşanma için gerekçe olarak gösterilemez.
Boşanma Sürecinde Çiftlerin Yaşadığı İlk Evre Nedir? Boşanma süreci pek çok aşaması olan bir süreçtir. Kişiler bu kararı aldıklarında ilk evre şok evresidir.
En çok etkilenen grup olarak 5-6 yaş kız ve 8-10 yaş erkek grubu çocukları görülmekle birlikte genel olarak kız çocuklarının erkeklere göre boşanma sonrası daha çok kaygı ve ilişki sorunları yaşadığı bulunmuştur.
Eşinden boşanan kadın pişman olur mu sorusunun cevabı her kadına göre değişmektedir. Boşanan kadınların pişmanlık belirtileri ve boşanmadan sonra duydukları pişmanlık konusu karmaşık ve çeşitli faktörlere bağlıdır. Bazı kadınlar boşanmadan hemen sonra pişmanlık hissi yaşarken, bazıları bu duyguyu zamanla deneyimler.
Spor yapmak, bol bol kitap okumak, görünüşü değiştirmek, tatile çıkmak gibi aktiviteler sonrası yas sürecinin atlatılmasını kolaylaştırabilir. Boşanma sonrası yas sürecini atlatmakta zorlanan kişilerin bu sürecin atlatılması için bir terapist başvurmaları faydalı olacaktır.
Zina (Aldatma) Nedeniyle Boşanma Davası;
Boşanma sebebi olarak zina, boşanma davalarında en çok açılan sebebi olarak bulunmaktadır. Bu yüzden bu konuya biraz daha ayrıntılı bakmamız gerekiyor diye düşünmekteyiz. Zina, eşlerden birinin karşı cins ile eşi dışında kurduğu cinsel birliktelik olarak bilinmektedir.
Kocasından boşanmak isteyen bir kadının boşanmak için Aile Mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekmektedir. Boşanma davalarında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri ya da davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olacaktır.
Boşanma travması, boşanma ardından sadece çocukların değil boşanan kişilerin de içine düştüğü ruhsal durumdan kurtulmaları için uygulanır. Tıpkı boşanma nedenleri gibi, travmanın arkasında da farklı sebepler yatar. Bunlar sadece yaşam ortamı ve yetişme tarzı ile sınırlı değildir.
Geçici bir uzaklık evlilikte normaldir. Ancak uzun süreli fiziksel ya da duygusal uzaklıklar çiftlere boşanma kararı aldırabilir. Diğer boşanma belirtileri arasında ise; uzun vadeli beklentilerde değişiklik, sadakatsizlik, uyumsuz yaşam tarzları, yaşam tarzı değişiklikleri ve duygulardaki değişiklikler görülebilir.
Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.
Eşlerin ailesiyle ilgilenmemesi, çocuklara ve eşe karşı ilgisiz davranması boşanma sebeplerindendir.
Evlilik süresine göre boşanmalar incelendiğinde, 2022 yılında gerçekleşen boşanmaların %32,7'si evliliğin ilk 5 yılı, %21,6'sı ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.
Erkek için boşandıktan sonra beklenmesi gereken bir süre yoktur. Erkek, boşandıktan sonra istediği zaman evlenebilir.
Boşanma, psikolojik, sosyal ve ekonomik açılardan çok ciddi değişikliklere neden olmak- tadır. Ayrıca ebeveynleri boşanan çocukların, boşanma sonrasındaki kısa ve uzun dönem içinde, akademik, sosyal ve psikolojik açılardan birçok olumsuz sonuçlara maruz kaldıkları gösterilmiştir.
Psikolojik şiddete konu olabilecek eylemler şunlardır: Eşler arasında ortaya çıkan duygusal ihtiyaçlara keyfi şekilde yanıt vermek. Kontrol sağlama amacı ile bu ihtiyaçlara yanıt vermek ya da görmezden gelmek. İstediği şeyleri yaptırabilmek adına küçük düşürücü veya tehdit edici davranışlar ve tutumlar içinde bulunmak.
Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri