Hakaret, tehdit, özel hayatın gizliliğini ihlal, cinsel taciz, kişisel verilerin kaydedilmesi gibi suçlar doğrudan sosyal medyada işlendiği gibi, hırsızlık, cinsel saldırı ve dolandırıcılık gibi suçlar ise sosyal medyanın suça zemin oluşturduğu dolaylı yoldan işlenen suçlardır.
Genel itibariyle instagram, twitter ve facebook üzerinden hakaret suçları işleniyor. Kimlik tespiti yapılması durumunda kişiler üstte belirtilen madde kapsamında cezalandırılır.
Hemen her gün, sosyal medya üzerinde paylaşılan gönderilerin altına yapılan yorumlarla ya da özelden atılan mesajlarla, hakaret, tehdit, cinsel taciz gibi suç teşkil eylemlerle karşılaşılmaktadır.
Reklam yapılırken sosyal medya kanalları, radyo, TV gibi araçlar kullanılabilir. Bu durumda basın yoluyla müstehcenlik suçu işlenmiş olur. Basın yoluyla müstehcenlik suçu işleyen kişi 6 ay-3 yıl aralığında hapis cezasına çarptırılabileceği gibi 5000 güne kadar da adli para cezası verilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Hakaret suçu cezası kaç TL? Hakaret suçu cezası en az 20TL ve en fazla 100 TL bir gün karşılığı olacak şekilde 5 günden az 730 günden fazla olmamak üzere hesaplanır. Bu durumda hakimin takdirine göre 100 TL ile 73000 TL arasında cezaya hükmolunabilir.
Bir Instagram hesabının kapanması için belirli bir şikâyet sayısı yoktur. En geniş kullanıcı kitlesine sahip olan Instagram, bünyesinde binlerce aktif hesap bulundurmaktadır. Bu hesaplardan da her gün binlercesi şikayetler sonucu kapanmaktadır.
Sosyal medya üzerinden gönderilen cinsel içerikli ifadeler, cinsel içerikli sözler, işaretler, çıplak vücudun teşhir edilmesi, cinsel konulu ses kayıtları, görseller, cinsel organ fotoğrafları, videolar veya görüntülü konuşma sırasında sergilenen eylemler, cinsel taciz suçuna vücut verir. Cinsel taciz suçu ani suçtur.
Eğer mesaj atan kişi hakaret içerikli iletisini mağdurun olmadığı bir whatsapp grubunda paylaşırsa huzurda hakaret suçu oluşmaz ancak en az üç kişi ile ihtilat varsa gıyapta hakaret suçu oluşabilir. İleti yoluyla işlenen hakaret suçunun cezası TCK m.125/1'e göre üç aydan iki yıla kadar hapis ya da adli para cezasıdır.
2. Özel Hayatın Gizliliğini İhlal ( TCK m. 134) Açıklandığı üzere izinsiz ses ve görüntü kaydı alınması hali, en temel haliyle Türk Ceza Kanunu'nda yer alan özel hayatın gizliliğini ihlal suçu kapsamında değerlendirilmektedir.
Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur. Kişiye isnat edilen somut olgu kişinin mevcut fiziksel veya psikolojik bir özelliğine vurgu yapsa da hakaret suçunu oluşturur.
Sosyal medya davaları bilişim suçları ile ilgilidir. Dolayısıyla bilişim suçlarına ağır ceza mahkemeleri, asliye ceza mahkemeleri ve Yargıtay gibi kurumlar bakar.
Kişinin onayı dışında ona cinsel içerikli mesaj göndermek, onu cinsel içerikli fotoğraf paylaşmaya zorlamak, fotoğrafları tehdit aracı olarak kullanmak birer #cinselşiddet eylemidir ve farklı suç tanımlarına (cinsel taciz, taciz, kişilerin huzurunu bozma ve şantaj/tehdit vb.) girer.
Haberleşmenin gizliliğini ihlal WhatsApp mesajlarının hukuka aykırı bir şekilde, 3. şahıslar ile diğer tarafın rızası olmaksızın paylaşıldığı takdirde suç olur. Dolayısıyla WhatsApp konuşmalarının ekran görüntüsünün alınması, sosyal mecralardaki konuşmaların fotoğrafının çekilmesi tek başına suç teşkil etmez.
“Hiç tanımadığı birine sosyal medyada arkadaşlık isteği göndermenin ya da mesaj göndermenin hukuki bir sakıncası var mı?” sorusuna ise Yıldız şu şekilde cevap verdi: İçeriği suç oluşturmuyorsa sadece mesaj atılması ya da arkadaşlık isteği göndermek suç oluşturmaz.
Israrla ve birden fazla kez bir kişiye istemediği halde mesaj atmak ve çağrı yapmak kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu oluşturur. Telefon açıldıktan sonra failin konuşmaması, müzik dinletmesi gibi eylemler de bu suçu oluşturur. Yine gönderilen bir mesajın ne içerdiğinin bu suçun oluşması için hiçbir önemi yoktur.
Kaba hitap ve nezaketsizlik: Üslup bozuk veya kaba olsa dahi hakaret sayılmaz. Örneğin: bilgisiz, tecrübesiz, terbiyesiz, siz kimsiniz lan, çemkirme bana, sus ulan… gibi ifadeler de hakaret sayılmaz. Yalnız rahatsız edici ifadeler: Birtakım sözler rahatsız edici olsa bile hakaret sayılamaz.
Bu kelimeler, kişiyi rencide eden ve toplum içinde değersizleştiren kelimelerdir. Örnek vermek gerekirse, hukuki uygulamada en sık karşılaşılan hakaretler; şerefsiz, haysiyetsiz, aptal, geri zekâlı, müsvedde, hayvan, man kafa, spastik, deli, aklı kıt, gibi kelimeler hakaret sayılan kelimelerdir.
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
Cinsel organını gösterme, Mağdura bakarak cinsel organına ellemesi ve mastürbasyon yapması, Seni koynuma alacağım diye mesaj atması, “Tanışabilir miyiz?” diye sosyal medya hesabı üzerinden mesaj gönderilmesi gibi davranışlar cinsel taciz suçunu oluşturmaktadır.
ASanal Şiddet Nedir? Teknoloji araçları ve sosyal medya ağlarını kullanarak kişi üzerinde baskı, kontrol, tehdit ve güç uygulanmasıdır. İfşa, cinsel içerikli fotoğraflarının/videolarının paylaşılması veya bununla tehdit edilmen anlamına gelir.
Adına sahte hesap açılmış kişiler, bu hesapların kendi isimleri ve kimlikleri kullanılarak hakaret, tehdit, iftira gibi suçların işlenmesinden rahatsızlık duyabilirler. Bu durumda, mağdur olan kişi, sahte hesabı savcılığa şikayet edebilir.
Bir kullanıcıya spam atılması için öncelikli olarak o hesabın şikayet edilmesi gerekmektedir. Hesabın spamlanması durumunda ise kullanıcının o hesaba erişiminin kısıtlanmasının söz konusu olduğunu söylemek mümkündür. Spam, Instagram yönetimine şikayet etmek ve bildirmek anlamına da gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri