İlk Seansta Ne Konuşulur? Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
Ön görüşmede, psikolog genellikle danışanın yaşam öyküsü, aile yapısı, sosyal ve iş hayatı, geçmişte yaşadığı zorluklar, mevcut sorunları ve sürece yönelik beklentileri hakkında bilgi alır.
İlk görüşmenin amaçlarını beş maddede ele alabiliriz. Bunlar, danışanın kişi olarak tanınması, iyi bir danışma ilişkisinin kurulması, kuralların ve sürecin yapılandırılması, problemin ifade edilmesi ve danışmanla birlikte incelenmesi ve danışmanın danışmaya devam etme kararını vermesi şeklinde sıralanmaktadır.
Ön görüşme
Siz randevunuza geldiğinizde öncelikle, bir “Kişisel Bilgi Formu” dolduracaksınız (bu işlem yaklaşık 15 dakika sürecektir). Daha sonra, psikolojik danışmanınızla yaklaşık 30 dakikalık bir görüşme yapacaksınız.
İlk Randevu
İlk randevuda psikoloğunuz tıbbi geçmişiniz, fiziksel sağlığınız ve ruh sağlığınız, alkol ve uyuşturucu kullanımı, kariyer veya eğitim, erken yaşam, mali durum, aile ilişkileri ve diğer yakın ilişkileriniz hakkında sorular soracaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.
Öngörüşme, hem psikolojik danışmanın hem de danışanın psikolojik danışmaya devam edip etmemeye birlikte karar verdiği bir oturumdur. Dijital ortamda başvuru formunu doldurduktan sonra size uygun bir tarihte öngörüşme için randevu verilir.
Psikolog bir ruh sağlığı hekimi olmadığı için yapacağı danışmanlık veya sunacağı terapi hizmeti durumunda sicile işlenme gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Psikolog Seans Ücretleri 2023 Yılı İçin Ne Kadar? Psikolog seans ücretleri 2023 yılı için 750 TL ile 2000 TL arasında değişim gösterir. Ancak 45 ile 60 dakikalık seans süresi sonucunda merkezimizde ücretler en alt sınırda tutularak belirlenmiştir.
İlk görüşme seansı bir değerlendirme seansıdır. Terapist bireyin yaşadığı güçlüklerin kökenlerini araştırır ve semptoma neden olan tetikleyicileri belirlemeye çalışır. Değerlendirme sürecinde danışan için uygun olduğu düşünülen psikoterapi yöntemlerini belirler.
Psikolojik danışma, kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, varolan problemlerini çözme ve benzeri konularda -tarafsız, kişilik haklarına saygılı, güven ve gizliliğe önem veren- eğitimli danışmanlardan yardım aldığı bir gelişim sürecidir.
Görüşme esnasında konuşma tarzına ve ses tonuna dikkat edilmelidir. Konuşmalarınız argo kelimelerden uzak, açık, anlaşılır, tutarlı ve güven veren üslupta olmalıdır. Çok yavaş yada çok hızlı konuşulmamalıdır. İlk görüşmelerde iş tecrübeleri anlatılırken kısaltma ve teknik jargonlar kullanılmamalıdır.
Araştırma bulguları psikolojik danışman adaylarının dürüstlük, iletişime açıklık, öz farkındalık, empatik anlayış, esneklik, yardım etmeye gönüllü olma gibi özelliklere sahip olmaları gerektiğini ortaya koymuştur.
Bir terapi seansı genellikle 45-60 dakika arasında sürer. Seansların gerçekleşme sıklığı ve terapinin ne kadar süreceği ise danışanın ihtiyacına ve durumuna göre belirlenir. Psikoterapi süreçleri terapi hedeflerine ulaşıldığında danışanla karşılıklı konuşarak sonlandırılır.
Görüşmenin en çok bilinen türü bireysel, yüz yüze, söz alışverişidir fakat yüz yüze grup görüşmesi, posta yoluyla, kendi başına yanıtlanan soru formu veya telefon görüşmesi şeklinde yapılmaktadır.
Görüşmenin temel işlevi, bireyin kendisini ve sorununu daha iyi tanımasına, yaşamını etkileyen konularda etkili kararlar verebilmesinde, çevresini daha iyi organize edebilmesine, insanlarla iyi ilişkiler kurabilmesine ve sorunlarını çözebilmesine yardım etmektir.
İlk buluşmada kişiler birbirlerine soru sorarak hobilerini ve fobilerini öğrenmeye çalışırlar. Örneğin en sevilen rengin ne olduğu, hangi yemeği sevdiği, hangi içeceği sevdiği, sosyal aktivitelerin neler olduğu, nasıl bir ilişki istediği, nasıl yerleri gezmeyi sevdiği gibi kategoriler ilk buluşmada konuşulan şeylerdir.
İlk randevuda genelde hobiler, alışkanlıklar veya günlük rutin hakkında konuşulur. Bir farklılık yapın ve herkesin sormayacağı zor sorular seçin. Karşınızdaki insanı tanımanın en iyi yolu onun hayata dair umutlarını ve beklentilerini bilmekten geçiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri