Gürültü kavramı hem fiziki hem de algılama anlamında kullanılır. Televizyonda ve radyodaki statik elektriğin yaptığı bozucu etki fiziksel gürültü örneğidir. Psikolojik gürültü farklı anlamlandırmalara neden olan dikkatini başka yere çekme, ve tercihli dikkat, algılama ve hatırlamadır.
Psikolojik etkiler
Sinir bozukluğu, korku, rahatsızlık, tedirginlik, yorgunluk, zihinsel etkilerde yavaşlama, uykusuzluk.
Gürültü, yaygın olarak, istenmeyen ses veya ses kirliliği anlamıyla kullanılır. Elektronik alanında gürültü; pre amplifikatör, televizyon gibi ses veya görüntünün çevrilmesini sağlayan sistemlere etki eden, iletilmek istenen bilgi sinyaline karışan parazitlerdir.
Gürültünün bilinen çeşitleri ise şunlardır:
Kesikli gürültü Dalgalı gürültü Sürekli dar bant gürültüsü Sürekli bant gürültüsü
Gürültü türleri genel olarak ikiye ayrılır. Darbe gürültüsü (Darbe Doğuşumlu) ve havadan yayılan gürültüdür (Hava doğuşumlu) . Yan sesler gibi diğer gürültü türleri çoğunlukla çevreden kaynaklanır ve duvarların ve pencerelerin ses yalıtımı ile çözümlenebilen sorunlardır.
İlgili 15 soru bulundu
Psikolojik gürültü farklı anlamlandırmalara neden olan dikkatini başka yere çekme, ve tercihli dikkat, algılama ve hatırlamadır.
Dr. Ayşegül Akbay, uzun süre yüksek düzeyde gürültünün, kişiler üzerinde iç kulakta hasarın yanı sıra kardiyovasküler hastalıklar, beyin sıvısındaki basıncın azalması, uyku bozukluğu, öfke ve sıkıntı gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğunu bildirdi.
Konuşma sesi aralığı 500-2.000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir. Kişinin 1,5 metre uzaklıktan günlük konuşmaları anlamakta güçlük çektiği sınır, gürültü düzeyi olarak kabul edilir.
Beyaz gürültü, en basit anlatımıyla arka plandaki sesleri bastıran gürültüdür. Dikkat dağıtan sesleri duymamamızı sağladığından birçok kişi tarafından uykuya dalmayı kolaylaştırmada ve çalışırken konsantre olmaya yardımcı olarak kullanılır.
“Düzensiz ses” olarak nitelendirilen gürültü, canlıları olumsuz şekilde etkileyen, yüksek tonlu, rahatsız edici sesler topluluğu olarak tanımlanır.
İnsan sağlığına etkileri
Genel olarak, gürültü olarak adlandırılan her türlü ses insan sağlığını fizyolojik ve psikolojik olarak etkiler. İstenmeyen bu sesler sinir, saldırganlık, hipertansiyon, yüksek stres, kulak çınlaması ya da kulak uğuldaması, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi pek çok sonuç doğurabilir.
Konutların yatak odalarında oluşacak gürültünün 35 desibeli geçmemesi gerekiyor. Bu sınır oturma odasında 60, mutfak ve banyoda ise 70 desibel olarak belirlendi. Gürültü sınırına uymayan para cezasına çarptırılacak. Tekrarı ve gürültünün gece yapması halinde ceza iki katına çıkacak.
Psikolojik Etkisi: Bilimsel araştırmalarda gürültüye maruz kalmış kişilerin hemen hemen tümünde psikolojik rahatsızlıklar bulunmuştur. Gürültülü yerlerde yaşamanın en belirgin karşılığı “annoyance” olarak tanımlanan rahatsızlık, sıkıntı ve gerilim duygusudur.
Gürültüye Neden Olma Suçu Nedir? (TCK 183)
Madde 183 - (1) İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Aralıklı ve ani gürültü kişide ani adrenalin deşarjı yaratarak kalp atış oranını, solunum sayısını, kan basıncını arttırmakta, dikkat azalması, uyku düzeninde bozulmalara neden olabilmektedir. Ani gürültüde kalp hızı artmakta, gözbebeklerinde dilatasyon olmaktadır.
Fiziksel Gürültü (İletişim ortam ve araçlarından ileri gelebilir.) Fizyolojik Gürültü (Gönderici veya alıcıdaki fizyolojik bozukluktan ileri gelebilir.) •Psikolojik Gürültü (Gönderici veya alıcının o anda içinde bulunduğu psikolojik durumdan ileri gelebilir.)
İnsan için 35-65 dB sesler normaldir. 65-90 dB arasındaki sesler ise gürültü olarak tanımlanabilir ve sürekli duyulduğunda zararlıdır. 8 saat boyunca sürekli olarak maruz kalınan 85 desibel'den daha yüksek şiddette gürültü, insan sağlığına zararlıdır. 85 desibel gürültü çıkaran kaynaklara yoğun trafik, yüksek sesle ...
2.Gürültünün fizyolojik etkileri
Başlıca fizyolojik etkiler; kas gerilmeleri, stres, kan basıncında artış, kalp atışlarının ve kan dolaşımının değişmesi, göz bebeği büyümesi, solunum hızlanması, dolaşım bozuklukları ve ani reflekslerdir.
Gürültü, çevresel bir stres oluşturucu olarak kabul edilmektedir.
Çevrenizde herhangi bir şekilde gürültüye maruz kaldığınızı düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk şey polis merkezini aramak olmalıdır. Bu nedenle gürültü şikayetine maruz kalan şahısların doğrudan polis merkezini arayarak şikayetlerini bildirmeleri mümkündür.
Bu kurallar arasında gürültü miktarı da yer alır. Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre; Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır.
Ölçme cihazı mikrofonu çalışanın duyma mesafesine (kulak kanalına) mümkün olan en yakın noktaya sabitlenir. İşçi bu halde günlük faaliyetlerine devam etmiş ve gürültülü alanlarda kaldığı sürelerde ölçüme devam edilir. Böylece gün içinde ölçüme konu olan gürültüye maruz kalınan zamanda ölçüm yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri