Sinirsel kaşıntı belirtileri ortaya çıktığı durumlarda, bireyin yaşam kalitesini ciddi seviyelerde zorlaştırabilir. Tek bir bölgede görülmediği gibi genellikle; eller, ayaklar, sırt ve bacaklarda görülür. Ayrıca kaşıntı, tek bir alanı değil daha çok yüzeysel ve geniş alanları kapsayan kaşıntılardır.
Sinirsel Kaşıntı Belirtileri
Özellikle kaşınma anlarında artan ağrı hissi (ağırlıklı olarak nöropatik kaşıntıda görülmekle beraber psikolojik kaşıntıda da kaşındık ve kaşıdıkça, o bölgede hafif bir ağrı gözlemlenir).
Psikolojik olarak kaşınma, fiziksel bir faktörden ziyade, stres ve kaygı gibi psikolojik etmenler nedeniyle tetiklenen bir kaşınma hâli olarak tanımlanabilir. Yani "Stres kaşıntı yapar mı? Stresten kaşıntı olur mu?" diye soruyorsanız cevabı evet.
Sinirsel kaşıntı, nöropatik kaşıntı olarak da bilinen ve sinir hücreleri olan nöronlardaki sinir iletimine ilişkin herhangi bir bozukluktan kaynaklandığı düşünülen sağlık sorunudur. Kaşıntının kökeni cilt olmayıp sinir sisteminde nöronal ve glial hasarlar dolayısıyla ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
İlgili 42 soru bulundu
Karın bölgesinde şişlik: Yağlanmış karaciğerden kaynaklanan şişkinlik hissi, karın bölgesinde rahatsızlık yaratabilir. Cilt sorunları: Karaciğer yağlanması ciltte kuruluk, kaşıntı ve döküntüler gibi problemlere neden olabilir.
Karaciğer rahatsızlıkları, safra kesesinin tıkanması, siroz hastalığı, hepatit kaşınmaya sebep olabilmektedir. Kronik karaciğer rahatsızlıklarında inat eden kaşınma hayat kalitesini kötü etkilemektedir. Karaciğer rahatsızlıklarına bağlı gelişmekte olan kaşıntının sırt, en yoğun kaşınmakta olan kısmıdır.
Alerji kaşıntısı, vücudun bir alerjene tepki olarak meydana gelen ve rahatsızlık hissi uyandıran bir durumdur. Farklı belirtilerle kendini gösteren kaşıntı hali, ciltte kızarıklık ve şişliğe neden olabilir. Alerji kaşıntısı polen, hayvan tüyü, böcek ısırıkları ve bazı gıdalar gibi alerjenler tarafından tetiklenebilir.
B12 vitamini yanı sıra A vitamini eksikliği ciltte kaşıntıya neden olabilir. Kronik olarak cildiniz kaşınıyorsa vitamin seviyelerinizi ölçtürmek için test yaptırmanız faydalı olabilir.
Dermatolojik hastalığa bağlı kaşıntılarda tanıyı desteklemek için zaman zaman biyopsiye, mantar tahliline ve alerji testlerine başvurulmaktadır. Muayene sonrası, kaşıntının dermatolojik nedenli olmadığı düşünüldüğünde iç hastalıklar açısından bazı kan tahlilleri yapılmakta, hastanın kullandığı ilaçlar sorgulanmaktadır.
Vitamin ve demir eksikliğinin yanı sıra dahiliye bölümü hastalıklarının da bir bölümü, vücutta kaşıntıya neden olur. Kan hastalıklarının bir bölümü ve paraziter hastalıklar da kaşıntıya neden olabilir.
Psikolojik kaşıntıya neden olan faktörler arasında; stres, depresyon, anksiyete ve bazı travmatik olaylar yer alabilir.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Atopik dermatit, ürtiker ve psoriasis gibi dermatolojik problemler tanı almadan önce geceleri ortaya çıkan sebepsiz kaşıntı nedenleri arasında değerlendirilir. Uyuz ya da bit ısırıkları, demir eksikliği anemisi, şizofreni, huzursuz bacak sendromu ve gebelik, gece kaşıntısı oluşabilecek diğer durumlar arasında yer alır.
Uzman görüşü alınarak belirli testler sonucunda psikolojik kaşıntının sebebi araştırılır. Sinirsel durumları tetikleyen nörolojik muayene, dermatolog önerisiyle de yapılabilir.
Akşamları ve geceleri cildin kaşınması, hem dermatolojik hem de dermatolojik olmayan birçok durumun belirtisidir. İşte gece kaşıntısına neden olan bazı hastalık örnekleri: Egzama veya sedef hastalığı (psoriazis) gibi kronik iltihaplı cilt hastalıkları. Mantar veya uyuz gibi cilt enfeksiyonları.
Bu doğrultuda ciltte kızarma, rosacea, vücutta tamamen bir lekelenme, kaşıntı ve cilt kabarmaları sıkça gözlemlenebilir. Cilt üzerinde belirtilerin çok hızlı görülmesi B12 vitamini yüksekliği zararlarını ön plana çıkarır. Gastroenterolojik problemlere bağlı olarak mide ve bağırsaklarda semptomlar gözlemlenebilir.
Başlangıç olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, dengesizlik, sersemlik, uykusuzluk, ışığa karşı hassasiyet ve önemli ölçüde duyarlılık, ağız kuruluğu, ciltte kaşıntılar, öğrenme ve algılama güçlüğü ile bunamaya benzer tabloya yol açar, gözlerde yanma ve kaşıntı gözlenebilir.
Toplumumuzda besin alerjisine en sık yol açan besinler inek sütü, yumurta akı, fındık, fıstık, ceviz, mercimek, buğday ve ettir. Daha az sıklıkla soya, nohut ve balık da alerjiye neden olabilir.
Alerjenler solunum yolu ile alındığında burun mukozasında mukus oluşumunda artış ve enflamasyon (yangı) gelişebilmektedir. Buna bağlı burun akıntısı, kaşınma ve hapşırma gibi belirtiler gözlenir.
Vücutta görülen kaşıntı çoğunlukla büyük bir şeyin habercisi değildir. Kaşıntının meydana gelmesine neden olan birçok etken vardır. Bunlar alerji, yaşlılık veya cilt hastalıkları olabilir. Kaşıntı kişinin hayat kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur ve bir an önce kurtulmak istemeniz doğaldır.
Karaciğer yağlanması, bazı durumlarda ciltte kaşıntıya neden olabilir. Bu, karaciğerde biriken yağların vücuttan atılması sırasında ortaya çıkan bir reaksiyondur.
Karaciğer yağlanması ciltteki belirtileri ile de kendini gösterebilen bir hastalıktır. Nadir olarak görülen bu belirtiler yağlanmaya bağlı olarak oluşmuş bir karaciğer hastalığı bulunan bireylerde görülür. Kaşıntı, buna bağlı olarak gelişen kızarıklık ve pullanmalar karaciğer yağlanmasının ciltteki bazı belirtileridir.
Çoğu vakada belirti göstermeyen karaciğer yağlanması; kilonun ve alkol kullanımının etkisiyle yorgunluk, halsizlik, terleme, nefes darlığı, ciltte kızarma, kaşıntı ve karnın üst kısmında dolgunluk hissi gibi semptomlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri