Tarihi bir mirasa sahip olan Konya mutfağı, Selçuklu sarayları, Mevlevi adetlerinin karışımından oluşur. Osmanlı mutfağının etkisiyle de şekillenen Konya mutfağında 3 nefis yemek ön plana çıkar; Etli ekmek, fırın kebabı ve peynirli pide. Konya mutfağında genellikle kuzu ve koyun eti tüketilir.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Konya denilince ilk akla gelen yemek nedir sorusunun cevabı kesinlikle” Etliekmek. Pideye benze de kendine has pişirme yöntemi ve tadıyla pideden çok farklı.
Konya'nın Meşhur Yerleri ve Hediyelikleri
Konya hediyelik eşyalar için magnetler, Mevlâna bibloları, tulum peyniri, takı ve kumaşlar, Mevlâna şekeri ve lokumları ve Konya gevreği tercih edilmektedir.
Ahmet Tuzlu küçük yaşlardan itibaren yemek sektöründe olmuştur. 1990 yılında Konya yemeklerini sunan Konya Mutfağı ile ilk şubesini açmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Konya'da deneyebileceğiniz tatlılar arasında kaymaklı sac arası, sac arası sarma, fırında sütlaç, höşmerim ve dilberdudağı yer almaktadır. Tatlıları tüm restoranlarda ve şehir merkezindeki pastanelerde bulabilmeniz mümkündü.
Başka memleketlere bile taşan, kelime harflerinin değişik ama çok içten olduğu bir ağza sahip Konya. Zaten Konyalılar, Konya'ya da Gonya diyorlar.
"Konya ağzı" Türkçe içinde, Konya bölgesinde görülen söyleyiş tarzının adıdır. Söyleyiş farkları da salt bölgeler ya da kentler arasında görülmez. Köyler arasında bile bu tür ayrılıklara rastlanabilir. Söz konusu olan, biçimsel bir başkalık değil, bir ses değişimidir.
Beyaz kiraz Ereğli ile özdeşleşmiş ve Ereğli beyaz kirazın başkenti olarak tanınmaktadır. Anahtar Kelimeler: Konya, Ereğli, meyvecilik, beyaz kiraz, elma.
Konya ilinin en yüksek noktasıdır. En önemli platolar Cihanbeyli platosu (ortalama 1000 m). Obruk platosu (ortalama 1050 m) ve Taşeli platosu (ortalama 1500 m)'dir. Ovaları: Konya il topraklarının mühim kısmı ovalardan ibarettir.
Konya mutfağının yöresel lezzetlerinden sac arası ve höşmerim tatlıları, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Konya ili; 38.873 km² (göller hariç) yüzölçümü ile Türkiye'nin en büyük ili olup ortalama 1016 m rakımda yer alıyor. Konya'nın yaklaşık olarak üçte ikisi, İç Anadolu'nun yüksek düzlüklerinden oluşuyor. Ülkemizin tahıl ambarı durumunda olan düzlükler; Konya ovası, Cihanbeyli Yaylası ve Obruk yaylasından oluşuyor.
Anadolu'nun orta kesiminde yer alan Konya toprakları bir plato görünümündedir. Bu platonun kuzey kısmında yer alan ve doğu-batı doğrultusunda uzanan Bozdağlar'ın üzerindeki tepeler farklı yükseklikte olup, bunların en yükseği Karadağ Tepe (1.919 m.)'dir.
Konya, dünya tarihinin ilk yerleşim alanlarındandır. İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde yer alan kent, 1097 ve 1277 yılları arasında Selçuklu İmparatorluğu'nun başkentliğini yapmıştır. Birçok İslam büyüğüne ev sahipliği yapmış olan Konya ünlü İslam bilgini Mevlana ile özdeşleşmiş bir kentimizdir.
Konya ilimizde Türk nüfusu %90 civarıdır. Bu nüfusun çoğunluğunu yerli Türkler oluşturmaktadır. Yani Yörükler ve Türkmenler. Türk nüfusu kent merkezi dahil bütün ilçelerde çoğunluktadır.
Konya'nın simgeleri Mevlana Müzesi (Kubbe-i Hadrâ), çift başlı kartal'dır.
Konya'da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk günü çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğine “Şivlilik” denir. Sabah ellerine birer torba alan çocuklar, kapıları çalarak ''Şivli şivli şişirmiş, erken kalkan pişirmiş, iki çörek bir börek, bize namazlık gerek.
Konya ise en ucuz Büyükşehirler arasında yer alıyor 2017 yılında Türkiye ortalaması baz alınarak hazırlanan rapora göre, İstanbul en pahalı şehir olurken, bu oranın yüzde 14,75 olduğu anlaşıldı.
Konya adının "Kutsal Tasvir" anlamındaki "İkon" sözcüğüne bağlı olduğu iddia edilir. Bu konuda değişik rivayetler bulunmaktadır. Bunlardan biri; kente dadanan ejderhayı öldüren kişiye şükran ifadesi olarak bir anıt yapılır ve üzerine de olayı anlatan bir resim çizilir. Bu anıta verilen isim, "İkonion" dur.
Konya ilk sırada
Bayraktar, Türkiye'de en fazla sığırın 646 bin 583 ile Konya'da bulunduğuna işaret ederek, Konya'yı 623 bin 869 ile Erzurum, 542 bin 922 ile Balıkesir ve 488 bin 233 ile Kars'ın izlediğini kaydetti.
Konya da düğün yemeğini bilmeyen yoktur fakat yine de kısaca bir özet geçmek gerekirse Konya'da düğünlerin olmazsa olmazı, davetliler için özel hazırlanan yemeklerdir. Düğün pilavi olarak da bilinir ve yemekte sırasıyla yoğurt çorbası, etli pirinç pilavı, bamya çorbası, irmik helvası ve zerde gelir.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri