Depresyon skorları arttıkça kan basıncı da artmaktadır. Sigara içmenin de kan basıncıyla bir bağlantısı saptanmıştır. Bu bulgular fiziksel nedenlerle olduğu gibi, ruhsal nedenlerle kan basıncında artış gözlendiğini ortaya koymaktadır.
Yoğun stres altında yaşayan kişilerin tansiyon değerleri yüksek çıktığında bu durum bazı belirtiler doğurur. Strese bağlı yüksek tansiyon belirtileri arasında kalp çarpıntısı, baş ağrısı, uyku bozukluğu, baş dönmesi, depresyon, terleme, agresiflik ve mide problemleri gösterilir.
Özellikle panik atak olan hastalarda ani tansiyon yükselmeleri fazladır. Eğer hastada daha önce belirlenmiş bir hipertansiyon varsa, panik atak sırasında tansiyonları çok fazla yükselir, 200 mmHg, yani 20'nin üzerine kadar çıkabilir.
Panik atak anında hastalarda meydana gelen korku, endişe ve heyecan gibi duygular kan basıncının yükselmesine sebep olur, bunun sonucunda kişinin tansiyonunu tetikleyebilir.
Ani tansiyon neden yükselir? Ani tansiyon yükselmesi belirtileri ilaç kullanımı, sigara kullanımı, kötü beslenme, panik atak ve stres, diyabet, tıbbi durumlar, alkol, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi ile kısa sürede tansiyon yükselebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Genetik yatkınlığın önemli rolünün olduğu hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalığında bazı yaşam alışkanlıkları da etkili olabilir. Tuz tüketimi, stres, aşırı kilo buna örnektir. Öte yandan uyku apnesi, tiroid, böbrek yetmezliği, diyabet gibi hastalıklar da yüksek tansiyona neden olabilir.
16/10 mm Hg tansiyon değeri, yüksek tansiyonun belirgin bir işareti olarak kabul edilir. Normal tansiyon değeri 120/80 mm Hg iken, 16/10 mm Hg değeri tansiyonun yükseldiğini gösterir. Bu yüksek tansiyon değeri, hipertansiyonun bir işareti olabilir ve sağlık riskleri taşıyabilir.
Tansiyon Nasıl Düşer? Başı soğuk suyla yıkamak, uzanıp dinlenmek, ayran içmek, sarımsak yemek ve doğal bitki çayları içmenin yanı sıra muz, yoğurt, avokado, portakal, yeşil yapraklı sebzeler, somon, baklagiller gibi besinler yüksek tansiyona iyi gelen gıdalar arasında yer alır.
İstirahat anında ölçülen normal diyastolik kan basıncı (küçük tansiyon) 80 mmHg'nın altındadır. Bir bireyde yüksek tansiyon bulunması halinde ise ölçülen küçük tansiyon değeri genellikle bu değerin üstündedir. Küçük tansiyon değerinin 110 mmHg üzerinde olması tehlikeli kabul edilir.
Kanın yüzde 90'ı sudan oluşur. Su içmek, kan hacmi ve kan basıncını doğrudan etkiler. Yeterli su içilmemesi durumunda kan basıncı dengesi ayarlanamaz, tansiyonda yükselişe neden olabilir.
Yapılan analizlerde anksiyetenin doğrudan kan basıncını yükselttiği kanısına varılmıştır.
İdeal tansiyon 120/80 ve altındaki tansiyon değerleridir. Hastanın tansiyonu 120/80'in üstünde ise sağlıklı yaşam tarzı değişikliğiyle tedavi süreci başlıyor. Eğer tansiyon 140/90'dan yüksekse o zaman ilaç tedavisi devreye giriyor. İlaç tedavisinin amacı tansiyonu 140/90 değerlerinden daha aşağıda tutmak.
Yüksek KB için 13 yaş altında 90-95P ya da 120/80-95P arası değerler, 13 yaş üzerinde ise 120-129/<80 mmHg kabul edilmektedir. HT; 13 yaş altı için ≥95P ya da ≥130/80 mmHg iken 13 yaş üstündeki ergenlerde ≥130/80 mmHg ölçümlerdir.
Normal kan basıncı değeri 120/80 mmHg ve altı olarak kabul ediliyor. 140/90 mmHg'nın üstü ise yüksek tansiyon olarak tanımlanıyor. Tanı için farklı zamanlarda yapılacak en az iki ölçümde sonucun yüksek çıkması gerekiyor. Büyük 120-140 ve küçük 80-90 arasındaki ara bölge ise 'pre-hipertansiyon' adıyla anılıyor.
Dilaltı hapı felce neden olabilir
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
Düzenli fiziksel aktivite, yüksek tansiyonu yaklaşık 4-8 mm Hg düşürebilir. Kan basıncının tekrar yükselmesini önlemek için egzersiz yapmaya devam edilmelidir.
En sonunda ise kalp yetmezliği rahatsızlığı ortaya çıkar. Ölçümlerinize göre; büyük tansiyon değeriniz 15, küçük tansiyon değeriniz ise 9 ve üstündeyse yüksek tansiyonunuzun olduğu anlamına gelir.
Büyük tansiyonun 14 veya küçük tansiyonun 9 ve üzerinde olması (140/90 mmHg) yüksek tansiyon demektir. Şeker ve böbrek hastalıklarında ise; büyük tansiyonun 13 ve küçük tansiyonun 8 ve üzerinde olması yüksek tansiyon veya hipertansiyon olarak sınıflandırılır. Kılavuzlara göre ideal tansiyon değeri 120/80 mmHg 'dır.
Kan basıncının 120 mmHg'nin altında olması ideal
Çalışmada 50 yaş üzerinde 9 binden fazla kişi yer aldı. Çalışmanın sonucunda kan basıncı 120 mmHg altına düşürülmesinin ölüm riskini %27, kalp ve damar hastalığı görülme riskini %43, kalp yetmezliği riskini %38 azalttığı gözlendi.
Aslında her iki koldan da eşit ölçülür. Yarıya yakın kişi de her iki kol arasındaki ölçümde küçük bir fark olabilir. Bu nedenle başlangıçta her iki koldan da ölçüm alınması gerekir. Daha sonra yüksek ölçülen koldan tansiyon ölçümü yapılmalıdır.
Tansiyon söz konusu olduğunda öncelikle doğal besin kaynakları ile tansiyonun dengelenmesi yoluna gidilmelidir. Bu kapsamda öne çıkan besin kaynaklarının başında limon gelir. Limon, tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.
Ayakları yukarı kaldırmak kan basıncını arttıracağı için tansiyon düştüğü durumlarda uygulanabilir.
Normal kan basıncı 120/80 mmHg dolaylarındadır. Yüksek tansiyon ise büyük tansiyonun 140 mmHg ya da küçük tansiyonun 90 mmHg'nin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Dolayısıyla tansiyon bu rakamların üzerindeyse, hangi ölçüde ve ne kadar süreyle üzerinde olduğu ile orantılı olarak beyin kanaması riski yükselir...
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
Büyük tansiyonun 130 ve üstü; küçük tansiyonun ise 80 ve üstü değerlerde ölçüldüğü durumlarda yüksek tansiyon veya hipertansiyon rahatsızlığı söz konusu olur. Kan basıncı değerlerinin 90/60 mmHg ve altı ölçüldüğü durumlar ise düşük kan basıncı veya hipotansiyona işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri