Ölçü ise usul rakamlarının gösterdiği kıymetlerin tümü demektir. Ölçü portede dikine çekilmiş çizgilerle gösterilir. USULLERDE MERTEBE : (derece hız) Usul rakamlarının üstündeki sayı usulün kaç zamanlı olduğunu gösterir demiştik. Alttaki sayı ise her zaman için alınan birimi gösterir.
Benzer şekilde Oransay'ın (1977: 427) terminolojisinde “düzüm” olarak geçen ritim, bir ezgisel çizginin veya müziğin akışında ses süreleri ile vurgulanışlarından oluşan kavram olarak açıklanmaktadır.
Türk Mûsıkîsi'nde Usûller İkiye Ayrılır
Yapılarına göre; 2 zamanlı “Nim Sofyan” ve “Semâî” usûlleri basit; 4 zamanlı “Sofyan” usûlünden 120 zamanlı “Zencîr” usûlüne kadar olan usûller ise bileşik usûllerdir.
Usullere daima sağ el ile başlanır. Eser icrasında usul tatbik etmek istediğimiz zaman sol el sol diz üzerine konur. Sağ el sağ dizden bir karış kadar yukarıda tutularak beklenir. Eserin başlama işaretiyle birlikte eserin yapısına göre sağ el sağ diz üzerine belirli bir hızda vurulur.
Usul veya Usûl; Türk Müziği'nde makamdan sonra gelen en temel öğedir. Müzikteki ölçü ve ritim kavramlarının tümünü kapsayan usul terimi, Osmanlı–Türk müziğinde aruzla birlikte oluşan ve gelişen bir olgudur. Usuller “Darp” adı verilen vuruşlarla icra edilirler.
İlgili 37 soru bulundu
4/4 lük sofyan usûlünde dört tane ayrı dörtlük vurulmaz baştaki iki birim birleştirilmiş şekilde sonra gelen her birim ayrı ayrı vurulur. USUL VURULMASI : Usûl'ün her bir vuruşuna darb denir. Türk müziğinde usuller, sağ elle sağ dize, sol elle sol dize vurularak uygulanır.
Aksak ölçüler, Geleneksel Türk Halk Müziğinde sıklıkla kullanılan ritmik yapılardır. Bu ölçüler, Geleneksel Türk Halk Müziğinin genel karakteristik özelliğini yansıtır. Bu ölçüler, temelde 5/8, 7/8 ve 9/8'lik varyasyonlar şeklinde görülür.
Bundan başka Türk mûsikîsinde usûller büyük ve küçük usûller olmak üzere iki gruba ayrılır. 2 zamanlı'dan 15 zamanlı'ya kadar olan usûllere Küçük Usûller, 16 zamanlı'dan başlayarak büyüğe doğru giden usûllere de Büyük Usûller denir.
Ölçü işareti, Batı müzik notasyonunda her bir ölçüde kaç tane vuruş olduğunu ve vuruşlardaki nota değerini belirtmek için kullanılan sembol veya sayı.
Müzikteki ölçü (Mesur) ve ritim kavramlarının tümünü kapsayan usul terimi, Osmanlı –Türk müziğinde Aruzla birlikte oluşan ve gelişen bir olgudur. Her halükarda sözle ilişkilendirilebilecek bir kavramdır.
Sarısözen, Türk halk müziği usûllerini “Ana Usûller ve üçerli şekilleri”, “Birleşik Usûller” ve “Karma Usûller” olmak üzere üç ana başlıkta sınıflandırır.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi velvele, Türk mûsikîsinde bir usûle ait ana kalıpların daha küçük parçalara ayrılarak vurulmasıdır. Bu suretle usûlün fazla hareket ve canlılık kazandığı muhakkaktır.
Besteci Aaron Copland'a göre ise müzik dört temel unsurdan oluşur: Ritim, ezgi (melodi), armoni ve tını (ses rengi). Günümüzde müziğin bu dört temel unsuru dışında başka unsurları da olduğu belirtilmektedir.
Vurum. Vurma sazların çalınma tekniği.
SOFYAN USÛLÜ :
4 Adet birim zamanlı ve 3 vuruşlu usûlün adına Sofyan Usûlü denir. 4/8 lik, 4/4 lük ve 4/2 lik mertebeleri vardır. Vuruluşu : DÜM 2, TE 1, KE 1 Şeklindedir.
İyi tanımlanmış bu temel birimler birbirinden karşılıklı olarak bağımsız kabul edilen niceliklerin birimleridir. Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır.
Notaların üzerine yazıldığı eşit aralıklı beş çizgi ve dört aralıktan oluşan şekle porte (dizek) denir. Çizgiler aşağıdan yukarıya doğru sayılır.
Türk Halk Müziği Türleri; Türkü, Müstezad, Zeybek, Maya, Bozlak, Gurbet, Barak, Hoyrat, Divan, Güvende Takımı, Barana Takımı, Yol Havaları, Müzikli Öyküler. Tasavvufi olanlar ise; İlahi, Nefes, Savt, Kalenderi, Gülbank ve Semahtır.
Her geçen yüzyılda sayıları gittikçe artmış, Türk mû- sikîsi 600'e yaklaşan makam sayısı ile çok zengin bir mûsikî halini almıştır.
Longa, Türk Dil Kurumu (2015) tarifinde “Türk müziğinde yörük özellik taşıyan oyun havası” olarak tanımlanmaktadır. Kelime Latince uzun anlamına gelen lounga teriminden gelmektedir ve kökeni Romanya'dır (Öztuna, 1976, s. 365).
ÖLÇÜ VE UYAK. Şiirde, hecelerin sayılarına ya da heceyi oluşturan seslerin uzunluk ve kısalıklarına göre bir düzen oluşturulur. İşte bu düzene ölçü denir. Edebiyatımızda hece, aruz ve serbest olmak üzere üç tür ölçü kullanılmıştır.
Ölçü, dejenerasyonsuz, belirleyici bir kurala göre herhangi bir şeye sayısal bir değer atanmasıdır. Başlı başına bir disiplin olan ölçü, teknik bilginin en temel ve zorunlu uzantısıdır ve ölçü olmadan herhangi bir teknoloji de düşünülemez. Herhangi konuya objektif(nesnel) bir yaklaşım sadece ölçü ile sağlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri