Psikolojik olgunluk kavramı, kim olduğu ya da olmadığı veya duygu ve düşüncelerini ayırt edebilen, benmerkezci olmayan, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında, en az kendisi kadar başkalarının duygu ve düşüncelerine de değer vermeyi ifade eder.
Bireyin kişilik özelliklerini, duygusal yönlerini anlaması, güçlü ve zayıf yönlerini bilmesidir. Kişinin kendisini ve duygularını anlama ve yönetme kabiliyetidir. Duygusal olgunluğa ulaşmış kişiler, bilinçli tepki verirler, ilişkilerinde olaylar hakkında kesin yargıya varmadan önce anlamaya çalışırlar.
Türk Dil Kurumu sözlüğü olgun kelimesini (meyveler için) yenecek duruma gelmiş, (insanlar için) bilgi, görgü ve hoşgörüsü gereği kadar gelişmiş, kâmil olarak tanımlamaktadır[1].
Duygusal Olgunluk aslında kişinin kendisini ve duygularını anlama ve yönetme kabiliyetidir. Bunu sağlayarak aslında yaşamak istediğiniz hayatı yaşarsınız. Başarıya kendi tanımımızı koyar, ve gerçekleştirmek için adım atarsınız. Duygusal Olgunluğunuz düşünceleriniz ve davranışlarınız ile gözlemlenir.
Olgun insan kendini diğerlerinden ayıran sınırların farkındadır ve kendi benliğinin sınırlarını korumakta duyarlılık gösterir. Bu tür insan kendi ailesiyle iyi ilişkiler içindedir ve sürekli yardımlaşma davranışı gösterir. Başkalarının kendisini kullanmasına, isteği dışında kararlar alıp yönlendirmesine izin vermez.
İlgili 36 soru bulundu
İnsanoğlu bu evrede daha sağlıklı geniş ölçüde düşünür hâle gelmiştir. Bundan dolayı 40 yaş tam olgunluk yaşı olarak tanımlanır. 40 sayısı Kur'an-ı Kerim'de üç yerde geçiyor. İlginçtir, pek çok peygambere peygamberlik vazifesi 40 yaşında verilmiştir.
İşini, gücünü, evini, kısacası hayatını bir düzene oturtmuş, ayakları yere basan, ne istediğini bilen, sorunlarıyla sıkıntılarıyla, hayata karşı korkularıyla erkeği boğmayan kadındır kısaca.
Kendinize, mutluluğunuza ve seçimleriniz nedeniyle önünüze çıkan şeyleri kabullendiğinizde olgunlaşırsınız. Olgun bir insanın bir başka özelliği de, sahip olmadıklarından şikayet etmek yerine, sahip olduğu şeyler için minnettar hissetmesidir.
Nerede nasıl davranması gerektiğini bilen, davranışları ölçülü olan kişilere olgun denir. Olgun insanlar kibir ve gösterişten uzaktır. Maddi şeylere önem vermezler.
Duygusal olarak olgunlaşmamış insanlar, stresle kolay bir şekilde başa çıkamazlar. Yanıtları tepkiseldir ve basmakalıptır. Mevcut durumu değerlendirmek ve geleceği öngörmek yerine gerçeği inkâr eden, saptıran ya da değiştiren savunma mekanizmaları kullanırlar (Villant,2000). Duygu kontrolleri yoktur.
Ruhsal açıdan olgun olduğunuzun göstergeleri şunlardır: İnsanları, size nasıl davrandıklarına göre suçlamayı bırakmış, onların da, büyük bir olasılıkla, size öyle davranmalarını gerektiren, kendilerine özgü nedenlerinin, korku ve kaygılarının olduğunu anlamışsınızdır.
Olgun erkek; düşünceleriyle insanları yönlendirip onların sıkıntılarını giderebilen, insanlara ve düşüncelere kılavuzluk edebilen, gerektiğinde lider ruhlu, gerektiğinde işçi ruhlu olabilen erkektir. Olgun erkek; hanımıyla çocuk gibi olan fakat evini geçindirmede adam gibi adam olan erkektir.
Zihin gelişimi bakımından yetkinlik noktasına erişmiş olmak durumu.
düşünsel olgunluk ne demek? Tüm zihinsel güçlerin gelişme bakımından en yüksek dereceye erişmesi durumu. Intellectual maturity.
Ağırbaşlı olmak nerede nasıl davranılacağını, nasıl konuşulacağını bilmek, büyüklerine hürmet etmek ve toplumun belirlediği kurallara uymak demektir.
Olgun kadınlar, gençliklerinde karşılaştıkları garip seksüel deneyim ya da girişimlerden bağımsız bir seks hayatı yaşamak isterler. Bu neden ile partnerlerini tatmin edip etmemeyi ya da o an nasıl gözüktükleri hakkında umursamak yerine kendilerine odaklanarak anın tadını çıkarırlar.
olgun olmayan kimse pasiftir, bağımlıdır, ilgisi düşük düzeydedir. dolayısıyla ast pozisyonundadır. olgun insan modeli ise aktif, bağımsız, ilgisi yüksek ve bunların sonucu ularak üst pozisyondaki kişiyi tanımlar.
Olgunlaşma, öğrenme yaşantılarından bağımsız, biyolojik olarak kalıtım tarafından kontrol edilen değişmedir. Gelişim sürecinin önemli bir kavramıdır. Olgunlaşma, öğrenmenin ön koşuludur. Olgunlaşmanın, yaş, zeka ve sinir sisteminin koordinasyonu olmak üzere üç temel alt kavramı vardır.
İnsan, 'Ben artık otuz yaşına geldim, kırk yaşına geldim olgunlaştım. ' diyorsa o insan olgunlaşmamıştır. Olgunlaşma anlık bir durum değildir, hayat boyu süren bir süreçtir. O nedenle de olgunlaşma bir durak değildir, yolculuktur.
İlişkilerde olgunluk açıklaması zor bir kavram. Fakat bilinen bir şey var ki olgun ilişkilerin diğerlerine göre daha uzun süreli olduğu. Olgunluk imi zaman partnerlerin sorunlar karşısında gösterdiği direnç, beraberlik ya da alçak gönüllük, ağırbaşlılık olarak tanımlanabilir.
Aynı araştırmaya göre kadınlar ise 32 yaşında olgunlaşıyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 80'i erkeklerin olgunlaşma yaşı konusunda bilim adamlarının tespitlerini doğru bulmadıklarını ve "Erkeklerin asla olgunlaşmadığını" söyledi.
Büyük kadınların daha fazla yaşam deneyimleri vardır.
Bu nedenle, erkekler eşlerinin yanında büyüyebileceklerini ve daha olgun olabileceklerine inanıyorlar. Aynı zamanda her şeyi bilen birisi ile birlikte olduklarında kendilerine daha fazla güvende hissettiklerini düşünüyorlar.
Gerontofili, yaşı oldukça yüksek insanlara karşı, cinsel arzu duyan kişilere denir. Gerontofili olan, gerontofil olarak bilinen insanlar yaşlı insanlar hakkında hayal kurabilir ve onları cinsel partner olarak seçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri