Aşk –Aşk, yukarıdaki duyguların bir derlemesidir. Genelde aşk, diğer kişiye karşı çok olumlu duygular beslediğimiz güçlü bir sevgi ve kişisel bağlanma duygusu ile ilişkilidir.
Mutluluk, eğlence, doyum, tatmin, ilgi, sevgi, sakinlik gibi duygular pozitif duyguların içine giriyor. Negatif duygular ise deneyimlemekten hoşlanmadığımız ve keyif almadığımız duygular oluyor.
Bunlar; öfke, mutluluk, korku, tiksinme, şaşkınlık ve üzüntü.
Sahip olduğumuz birincil duygulardan en az 6 temel duygu ya da yedi temel duyguya ulaşılmaktadır. Bunlar arasında; neşe, korku, küçümseme, şaşkınlık, tiksinme, öfke ve üzüntü gibi duygular yer almaktadır. Ayrıca bu temel duygular arasına utanç ve suçluluk duygusunu da eklersek 9 duyguya ulaşılmış olur.
İlgili 19 soru bulundu
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
Yaradılışımızda birincil olarak 7 temel duygu vardır; öfke, korku, utanç, tiksinti, neşe coşku, üzüntü, şaşkınlık. Birincil duygular rehber niteliğindedir, işaret taşıdır.
Bu çalışmada üzerinde durulacak temel duygu kavramları: öfke, tiksinti, nefret, korku, üzüntü, arzu, aşk, mutluluk ve sevinç biçimindedir.
1970li yıllarda psikolog Paul Eckman, dünyadaki her kültürde rastlanabilecek 6 temel duygumuz olduğunu öne sürerek bu duygulara herkesin sahip olduğunu ifade etmiştir. 6 temel duyguyu ise; mutluluk, üzüntü, iğrenme, korku, şaşkınlık ve öfke olarak tanımlamıştır.
Korku: Korku en güçlü duygular arasında yer alır. Evham, endişe, panik gibi duygular da korkudan kaynaklanır. Korku, acil bir tehdit ile karşılaşıldığında vücudun verdiği duygusal bir cevaptır.
Empati kelimesinin kökeni de tıpkı sempati kelimesinde olduğu gibi Yunancaya dayanıyor. Kelime, ''-en'' (iç, içine, içinde) ve ''pathos'' (hissetmek) kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir. Empati ne demek; karşındakinin hissettiklerini aynen hissetmek, deneyimlemek şeklindedir.
Fromm ayrıca aşkı, ilk aşamalarında istemsiz bir duygu olarak ortaya çıkabilen, ancak daha sonra artık bu duygulara (sehvete) bağlı olmayan, bunun yerine yalnızca bilinçli bağlılığa bağlı olan bilinçli bir seçim olarak tanımlamıştır. Kısacası Aşk (sevgi duygusu)- sevgi (olgunlaşmış aşk) arasında bir ayrıma gitmiştir.
Pozitif duygusallık, olumlu bir duygusal duruma olan eğilimi, negatif duygusallık ise olaylara olan olumsuz eğilimi ifade etmektedir. Pozitif ya da negatif duygusallık organizmanın bir tercihidir. Organizmanın bir konuya verdiği önem ile alakalıdır.
Bu alan pozitif psikoloji dediğimiz yaklaşım ile şu anda dolmuş durumdadır. Pozitif psikoloji birçok şekilde tanımlansa da kısaca bireyin hayata bağlanmasına ve hayatını bulunduğu konumdan daha iyi bir konuma götürmesine katkı sunan, neyin olumlu olduğu ile ilgilenen bilimsel bir alan olarak tanımlanabilmektedir.
Duygular, insanların olaylara veya durumlara verdiği tepkilerdir. Bir kişinin yaşadığı duygunun türü, duyguyu tetikleyen durum tarafından belirlenir. Örneğin, bir kişi iyi bir haber aldığında sevinç duyar. Kişi tehdit edildiğinde korku yaşar.
Ekman, teorisine dayanarak, dünyanın her yerindeki insanlar için evrensel olan yedi duygusal ifade olduğunu öne sürdü: mutluluk, üzüntü, şaşkınlık, korku, öfke, iğrenme ve hor görme.
insanın 4+ temel duygusu: neşe/keyif,öfke/korku, tiksinme, üzüntü/hüzün… duyguları arttırabilirsiniz, ama genel olrk temel renkler gibi temel duyguların da bu olduğu söylenir.
Bu çalışmanın 27 maddesi şöyledir: hayranlık, tapınma, estetik beğeni, eğlenme, kaygı, korku, beceriksizlik, can sıkıntısı, sakinlik, karışıklık, özlem, iğrenme, empatik acı, büyülenme, kıskançlık, heyecan, korku, dehşet, ilgi, neşe, özlem, romantizm, hüzün, doyum, cinsel istek, sempati ve zafer.
En az bir duyu organı tarafından algılanan olay ve durumların kişilerin iç dünyasında yarattığı değişime duygu denir. Hisler, olumlu, olumsuz ve nötr olmak üzere üçe ayrılır.
Plutchik, duyguları 8 temel kategoriye ayırmıştır: sevinç, güven, korku, şaşkınlık, üzüntü, tiksinme, öfke ve beklenti. Daha sonra bu 8 temel duyguyu, 3'lü seviyelere ayırmıştır. Görseldeki çarkıfeleğin her bir yaprağında, her bir duygunun 3 ayrı seviyesini de görmeniz mümkündür.
Duyguların haz, elem ve yoğunluk gibi üç temel boyutunun bulunduğu anlaşılmaktadır.
Birincil duygularımız genellikle üzüntü, korku, utanç, öfke ve neşe gibi temel duygulardır. Teorik olarak, tüm temel duygular ikincil de olabilir. Bununla birlikte, bazı ikincil duygular diğerlerinden daha tipiktir: anksiyete, sinirlilik, depresif ruh hali, saldırganlık, hiddet ve boşluk veya umutsuzluk gibi.
Bunlar şaşkınlık, korku, mutluluk, üzüntü, tiksinme ve öfkedir.
Duygular, beyin tarafından salınan nörotransmitterler ve hormonlar aracılığıyla etkinleşen bedensel tepkiler, hisler ise duygusal tepkilerin bilinçli deneyimleri olarak tarif ediliyor. Burada bilinçli deneyimden kastedilen de büyük ölçüde düşünceler, daha doğrusu dünyevi bilgiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri