Psikiyatri ya da ruh hekimliği, ruhsal durumların teşhisi, korunması ve tedavisine adanmış tıbbi uzmanlık alanıdır. Bunlar ruh hali, davranış, bilişsellik ve algılarla ilgili çeşitli konuları içerir.
Klinik Psikoloji duygusal ve davranışsal bozuklukların araştırılması, değerlendirilmesi, teşhisi, önlenmesi ve tedavisinde uzmanlaşmış alt alandır.
Adli Psikoloji, Eğitim Psikolojisi, Endüstriyel Psikoloji, Sağlık Psikolojisi, Klinik Psikoloji ve Trafik Psikolojisi popüler Uygulamalı Psikoloji alanlarından birkaç tanesidir.
APA'nın yaptığı çalışmada psikolojinin 54 alt alanından söz edilir ve birisi de Psikolojik Danışmadır. Ülkemizde lisans düzeyinde PDR bölümü varken Türk Psikologlar Derneğinin bunu bilmemesi mümkün değil! Akademik anlamda da iç içe iken TPD'nin ayrıştırması bilimsel değildir.
İlgili 22 soru bulundu
Psikoloji bilimi, bir sosyal bilim olmasına rağmen aynı zamanda doğa bilimleri olarak da kategorize edilebilir. Özellikle beyin biyolojisi bilgisini oldukça kullanır ve geliştirir.
deney ve gözleme dayanarak yapmaktadır. Psikolojinin konusu organizmanın (insan ve hayvan) deney ve gözlem yoluyla incelenebilen ve ölçülebilen davranışlarıdır. Psikoloji insan davranışlarının yanı sıra hayvan davranışlarını da incelemektedir.
Bilişsel psikoloji, düşünme, hissetme, öğrenme, anımsama, karar verme, dil, problem çözme ve yargılama gibi zihinsel süreçlerin en geniş anlamda incelenmesidir. Yani bilişsel psikologlar insanların bilgiyi anlama, saklama ve bilincine geri getirmeleriyle ilgilenirler.
Psikoloji bölümü puan türü eşit ağırlıktır.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Psikolog maaş beklentisi aylık ortalama 24.900 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 22.500 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir.
Fizyolojik psikoloji, kontrollü deneylerde insan dışı hayvan deneklerin beyinlerinin doğrudan manipülasyonu yoluyla sinirsel algı ve davranış mekanizmalarını inceleyen davranışsal sinirbilimin (biyolojik psikoloji) bir alt bölümüdür.
Bir psikoloji dalıdır. Bireylerin eğitim süreci kapsamında nasıl öğrendiğini araştır. Özellikle gelişim ve öğrenme psikolojisinden beslenir.
Psikiyatri bir tıp dalıdır. Başlıca ilgi alanı beyin hastalıklarıdır. Bu alanda günlük dilde akıl hastalığı, ruh hastalığı, sinirlilik halleri, ... denilen durumlar yer alır. Bu hastalıklar düşünce, davranış, duygu değişiklikleri ile kendini gösterir.
Sosyal bir bilim olan psikoloji doğa bilimlerini de içine alır. Psikolojinin inceleme alanına net bir şekilde incelenebilen organizmaların davranışları da girer. Psikoloji bilimi, insan davranışlarının yanı sıra hayvanların davranışları üzerinde de çalışabilir.
Ruh sağlığı ve hastalıkları, yani bilinen diğer ismi ile psikiyatri beynin nasıl işlediğini inceleyen bir bilim dalıdır. Ruh kavramı her ne kadar felsefik ve dini bir yaklaşım olsa da ülkemizde incelenmesi gereken bir bilim dalı olarak değer görmektedir.
Psikoloji bölümü ise eşit ağırlık puanla öğrenci kabul eder. Psikoloji, psikiyatrinin aksine sosyal bilimlere yakın durur. Psikiyatrist olmak için önce tıp fakültesi bitirmek ve psikiyatri uzmanlığı almak, psikolog olmak için ise 4 yıllık lisans bölümünden mezun olmak gerekir.
Bilişsel psikoloji biliş kavramının bilimsel olarak incelendiği psikolojinin bir alt dalıdır. 1950'li yıllarda bilgi işlem, bellek, dil, biliş, problem çözme ve karar verme üzerine yapılan bilimsel çalışmalar ile ortaya çıktığı görülmektedir. Özellikle bilgi işlem yaklaşımı bilişsel psikolojinin ruhunu oluşturur.
Bir öğrenme alanı olarak nitelendirebileceğimiz bilişsel öğrenme, özellikle eğitim psikolojisi alanında, zihinsel etkinlikler yoluyla sahip olduğumuz ve edindiğimiz öğrenmelerdir.
Bilişsel psikoloji, adını bilme ve bilgiye atıfta bulunan Latince cognoscere'den almıştır, bu nedenle bilişsel psikoloji, kısmen düşünce ve problem çözme araştırmalarının önceki geleneklerinden türetilen bir bilgi işleme psikolojisidir.
İnsan Davranışlarını Etkileyen Unsurlar
Motivasyon: İnsan davranışlarını etkileyebilmek ve anlamak için ihtiyaçlarının neler olduğunun bilinmesi gerekir. Bireylerin belli durumlarda belli davranışlara yönelmesini sağlayan güdülere motivasyon denir.
Temel psikoloji kavramları ve ilkeleri, insan davranışını anlamak ve psikolojik süreçleri keşfetmek için önemlidir. İnsanların bilişsel süreçleri, gelişim psikolojisi, sosyal etkileşim ve ilişkiler, kişilik ve psikolojik özellikler, öğrenme ve kondisyonlama gibi temel kavramlar, psikoloji alanında önemli rol oynar.
Davranışçılık yaklaşımı içerisinde değerlendirilen ancak klasik Davranışçılığa eleştirileriyle, psikoloji bilimine yeni bakış açıları kazandıran Bandura; Sosyal Bilişsel kuram (sosyal öğrenme teorisi) ile Davranışçılık ve Bilişsel Psikoloji arasında köprü kurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri